Članek
IZREDNE RAZMERE SO ŽE NA TERENU
Objavljeno Oct 22, 2015

Moje mnenje je, da prepočasno postopkovno in zelo ozko informirano odločanje v DZ in vladi, vodi državo v še večjo krizo, ki je bila prej finančna, strukturna, sedaj pa postaja vse bolj tudi socialna in varnostna.

Kot laik, ki bere mnogo mnenj na spletnih socialnih omrežjih ljudi iz različnih slojev in nazorov, ugotavljam, da so naši policisti in vojaki številčno (kadrovsko) in materialno podhranjeni ter preobremenjeni s nenehnim pritokom novih migrantov v Slovenijo iz Hrvaške na južni meji.

Pozivi občin iz obmejnih krajev vladi RS, kažejo na izjemen in prekomeren pritisk migracijskih tokov, ki predstavljajo tako humanitarno nevarnost zanje kot varnostni problem za lokalno prebivalstvo. Zavedam se, da se vlada RS po svoje trudi rešiti nastalo situacijo, vendar mislim, da bi bilo napačno razmišljati, da v primeru, da bi predsednik države RS danes ali jutri razglasil izredne razmere v državi, to pomenilo, da vlada ne zna ali ne zmore rešiti problema.

Gre za razmere, ki jim ni kos cela EU, če ne kar mednarodna skupnost OZN, kako naj jih sedaj reši vlada RS? Torej, zaradi informacij o izbruhih nasilja in kaosa, bi predlagal, da se policija in vojska osredotoči na izločanje nasilnih ali celo organiziranih terorističnih skupin, ki jih naj nemudoma osami v zidanih objektih, zaradi kršenja javnega reda in miru ter povzročanja splošne nevarnosti. Prevajalci iz arabskih jezikov, pravijo, da lahko ločijo posamezne skupine, od kje ljudje zares prihajajo (Iran, Irak, Afganistan, Pakistam, itd) in ti bi morali biti drugače obravnavani, kot tisti pravi begunci iz Sirije. Prav tako, bi se ob polnih kapacitetah stavb z nasilnimi migranti pojavilo vprašanje kam z njimi in bi morala vlada sprejeti sklep o njihovi deportaciji po morju ali zraku nazaj v Turčijo ali Grčijo.

Pomanjkanje objektivnega novinarskega poročanja v Sloveniji občutimo že vsi od vladnih predstavnikov kot ljudstva kot veliko blokado v komunikaciji, zaradi česar se še stopnjuje napetost med lokalnim prebivalstvom in prišleki. Menim, da bi bilo potrebno takoj ustanoviti komunikacijski center za komunikacijo z begunci (v katerem bi bili prisotni tako prevajalci, kot psihologi in drugi strokovnjaki) ter komunikacijo med varnostnimi organi lokalno skupnostjo, javnostjo in vlado.

Ker se bliža zima in so "izredne" razmere na terenu že po sami naravi že prisotne v RS, ustaviti pa se jih ne da, menim, da bi bilo bolje, da bi predsednik države RS razglasil izredno stanje v državi. Lahko pa to predlaga, da sprejme DZ RS. Potem bi začeli veljati drugačni predpisi glede ukrepanja in nabave materiala in opreme, ki jo situacija na terenu nujno zahteva (zakon o javnih naročilih pri tem odpade). Pri vsaki odločitvi oblasti v RS, prosimo DZ, vlado in predsednika države RS, da imate kot prvi cilj v mislih interes svojih državljanov in državljank RS, hkrati pa istočasno humanitarni in varnostni cilj, kako umiriti migrantske skupine med sabo in do nas ter preprečiti humanitarno katastrofo. Brez pomoči iz tujine, smo do sedaj ugotovili že vsi, ne bo šlo.

Zid na južni meji s Hrvaško (zaradi ravnanja sosednje države, ki rešuje svoj problem s prelaganjem na Slovenijo), oz. grajena ograja iz kovine in žice ima predvsem psihološki učinek na tiste migrante, ki šele čakajo, da pridejo iz Turčije, Grčije in od drugod. Ta je lahko postavljen šele v nekaj tednih in je začasna rešitev le dela problema. Pravzaprav je to edini način da se humano zaustavi nasilno invazijo (nasilnih) ljudi, ki pričakujejo od nas več kot smo jim mi ekonomsko, socialno, versko, podnebno in družbeno sposobni dati. Zato je zid na meji dobra rešitev za nas in za njih. Ni pa edina rešitev, saj se mora pri nas za že prispele migrante omogočiti primerno bivanje v zimskem času, za tiste pa, ki so še v Grčiji in Turčiji pa mora poskrbeti EU ali OZN s hitrimi in primernimi ukrepi, da prepreči humanitarno katastrofo. Čakanje na odločitve od drugod npr. iz Ljubljane, Bruslja in "od daleč" nam v bistvu vsem predstavljajo velik humanitaren in varnostni problem, zato je bolje prenesti določena pooblastila na vojsko in policijo, vsaj kar se tiče varnosti.

Krizo z migranti, begunci in lokalnim prebivalstvom, je nujno treba reševati na mestu samem!