Kristijan Hrastar

Prijatelji (9)
Geza Grabar
Franc Fortuna
Barbara Remec
Darja Zemljič
Vlasta Kunej
Alen Osenjak
Marinka Marinčič Jevnikar
Dragica Heric
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Katalog stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije
Trošarina za žganje po novem zakonu o trošarinah
Končuje se letošnja subvencijska kampanja
3. tekmovanje dijakov in študentov konzorcija Biotehniških šol
60 let podjetja INO Brežice
Koprološke analize in tretiranje goveda v okviru operacije dobrobit živali
Po vinsko-oljčni Magistrali Vinol
Novost iz podjetja Pöttinger
Nesreče v kmetijstvu in gozdarstvu
Impodan Lovol 50
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
April 2017
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Strižna sklopka podjetja Cerjak

Kristijan Hrastar
26.04.2017 08:37 (pred 1 dnevi)

V podjetju Cerjak d.o.o., s sedežem v Leskovcu pri Krškem, proizvajajo kardanske gredi od leta 1981. Od leta 2010 naprej jih tržijo pod blagovno znamko Cerjak KG. V zadnjih letih so veliko energije in sredstev vložili v razvoj uporabnikom prijaznih rešitev. Najnovejša razvita in predstavljena izboljšava je s področja varnostnih elementov. Julija 2016 so namreč patentirali strižno sklopko (ST) z možnostjo izbire vnaprej nastavljenih vrednosti nazivnega navora. Novo sklopko so premierno predstavili na sejmu AGRA 2016 v Gornji Radgoni, kjer so zanjo prejeli zlato medaljo. Na tržišču je dostopna posamezno, kot rezervni del, ali v sklopu nove kardanske gredi.

Končuje se letošnja subvencijska kampanja

Kristijan Hrastar
26.04.2017 08:34 (pred 1 dnevi)

Počasi se približuje konec rednega dela kampanje (6. maj), zato na agenciji pozivajo vlagatelje, ki še niso oddali zbirne vloge, da to storijo čim prej. Tisti vlagatelji, ki bodo za izpolnjevanje zbirne vloge potrebovali pomoč javne službe za kmetijsko svetovanje, naj se s svetovalci čim prej dogovorijo za termin elektronskega vnosa. Oddaja zbirnih vlog se je začela 27. februarja in bo trajala do 6. maja (oz. do 31. maja, ko se izteče še zamudni rok). Za vsak delovni dan zamude se izplačila zahtevkov in vlog znižajo za 1 odstotek oziroma 3 odstotke na delovni dan za shemo osnovnega plačila v primeru dodelitve plačilnih pravic iz nacionalne rezerve. Izjema velja za upravičence, ki uveljavljajo zahtevek za operacijo dobrobit živali - drobnica, ki morajo vlogo vložiti najpozneje do 5. maja.

3. tekmovanje dijakov in študentov konzorcija Biotehniških šol

Kristijan Hrastar
26.04.2017 08:33 (pred 1 dnevi)

Mleko je bila letošnja osrednja tematika 3. tekmovanja v znanju in spretnostih konzorcija biotehniških šol Slovenije. Mladi tekmovalci, dijaki in študentje, so morali povezati mleko s tradicijo in sodobnimi trendi. Tako se je na Biotehniškem centru Naklo v Strahinju tekmovalo 75 mladih, ki so pripravljali jedi, pekovske in slaščičarske izdelke, ki vsebujejo mleko ali mlečne izdelke, se pomerili v spretnostih estetskega oblikovanja pogrinjkov, predstavili bodo različne mlečne izdelke, se preizkusili v prepoznavanju različnih vrst mleka in mlečnih izdelkov, tekmovali v znanju o mleku ter predstavili zanimive fotografije.

60 let podjetja INO Brežice

Kristijan Hrastar
25.04.2017 07:48 (pred 2 dnevi)

Letošnje leto podjetje INO Brežice praznuje 60 let delovanja proizvodnje kmetijske in komunalne mehanizacije. Z znanjem, inovativnostjo, in veliko mero aktivnosti so uspeli premagati negotove tržne razmere v preteklosti, tako da so danes lahko upravičeno ponosni na ta jubilej. Dogodek so počastili z dvodnevnim programom, in sicer v petek so odprli nove poslovne proizvodne prostore podjetja, v soboto pa so organizirali prikaz delovanja INO strojev na kmetijskih površinah.

Na slavnostni prireditvi ob odprtju novih prostorov in v družbi visokih gostov z ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom na čelu, je prokurist podjetja INO Brežice Branko Kos dejal, da začetki podjetja segajo v leto 1957, ko je takratna politična oblast ustanovila obrat za popravilo kmetijskih strojev v vasi Šentlenart blizu železniške postaje Brežice. Leta 1967 so se preselili v mesto Brežice v staro zgradbo, jo delno obnovili in na novi lokaciji so začeli izdelovati prve stroje, in sicer

Vabilo na Pokušino vina, oljčnega olja in istrskih dobrot

Kristijan Hrastar
19.04.2017 09:52 (Apr 19, 2017)

Društvo Vinol organizira, 22. aprila med 14. in 23. uro, Pokušino vina, oljčnega olja in istrskih dobrot v starodavni Taverni v Kopru, tik ob morju. Obiskovalci bodo lahko poskusili vina in se naučili pokušati oljčna olja. Naročili bodo lahko tudi tradicionalne istrske fuže s tartufi in šparglji. Med prireditvijo bo podelitev priznanj za najboljše pridelke, ob tem pa bogat kulturni program. Zaključili bodo ob koncertu domačih glasbenih skupin, tako da bodo obiskovalci lahko uživali ob vinu in glasbi.

Po vinsko-oljčni Magistrali Vinol

Kristijan Hrastar
19.04.2017 09:47 (Apr 19, 2017)

Bertoki, Pobegi, Čežarji in Sv. Anton so štiri naselja, ki se na obronkih šavrinskih gričev vzpenjajo od morja ob cesti, ki pelje proti Marezigam. Nekoč kmetijsko območje je danes precej naseljeno in to tudi na račun zmanjševanja kmetijskih zemljišč... Pa vendar, so si tudi v tem okolju domačini želeli ohraniti tradicijo pridelave vina in oljčnega olja. Da bi jim to laže uspelo, so ustanovili društvo pridelovalcev vina in oljčnega olja Vinol, ki že lep čas uspešno deluje. Več nam je o društvu povedal Valter Kodarin iz Kavaličev pri Sv. Antonu, ki ji bil dolga leta tudi predsednik društva Vinol. Svoje delo je nedavno predal Damijanu Joganu iz Pobegov. Ta konec tedna (22. april od 14. do 23. ure) vabijo na Pokušino vina, oljčnega olja in istrskih dobrot v starodavni Taverni v Kopru.

Začetki društva segajo v leto 2000, ko se je 25 članov povezalo v društvo in kmalu zatem organiziralo prvo pokušino vina in oljčnega olja. V naslednjih letih se je članstvo podvojilo. Beseda Vinol je skova

Vlada RS za zaščito Mercatorja s predlogom zakona

Kristijan Hrastar
19.04.2017 09:10 (Apr 19, 2017)

Vlada je v luči krize hrvaškega Agrokorja in potencialnih učinkov na Mercator sprejela predlog zakona o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za Slovenijo. Namen je zaščititi družbo sistemskega pomena pred izčrpavanjem večinskega lastnika, ki je v insolvenčnem postopku.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, bo zakon veljal za gospodarske družbe sistemskega pomena, ki s svojim delovanjem bistveno vplivajo na gospodarsko, socialno in finančno stabilnost države. Veljal bo za podjetja, ki v Sloveniji zaposlujejo vsaj 6000 ljudi in imajo več kot milijardo evrov čistih prihodkov od prodaje, je povedal Počivalšek. Če bo večinski lastnik takšnega podjetja v insolvenčnem postopku, bo lahko vlada sodišču predlagala imenovanje začasnega izrednega člana uprave. Ta bi bil pristojen le za posle, ki so povezani z večinskim lastnikom, in ne bi imel pristojnosti pri vodenju rednih poslov

Novost iz podjetja Pöttinger

Kristijan Hrastar
19.04.2017 09:08 (Apr 19, 2017)

Avstrijsko družinsko podjetje Pöttinger ima že več kot 140 letno tradicijo izdelave kmetijskih strojev. Specializirani so v proizvodnjo strojev za spravilo krme, velik poudarek pa dajejo tudi strojem za obdelavo tal. V Sloveniji stroje zastopa podjetje Zupan Trade iz Ločice pri Polzeli.

Novost njihove ponudbe so takoimenovani Wave Disc sistem, ki je kompatibilen za pnevmatske sejalnice za strnjeno setev Terrasem, in sicer modeli R3, R4, C4, C6, C8 in C9. Sejalnice je kombiniranega tipa, kar pomeni da v enem obhodu opravimo minimalno obdelavo tal, setev, možnost imamo tudi dognojevanja. Sejalnice C6, C8 in C9 imajo delovno širino 6, 8 in 9 metrov. Sejalnica se kljub svoji delovni širini dobro prilagaja reliefu tal in ima pritisk na tla od 40 do 120 kg na lemež.

Nesreče v kmetijstvu in gozdarstvu

Kristijan Hrastar
19.04.2017 09:06 (Apr 19, 2017)

Skrbno spremljanje novic v zadnjih tednih dokazuje, da varnosti in zdravja pri delu ni nikoli dovolj. Posebej ne v kmetijstvu in gozdarstvu, kar nam žal vsako leto znova kažejo tragične številke s številom nezgod večkrat tudi z najhujšim možnim izidom. Konec marca in v začetku aprila smo z žalostjo dvakrat brali, da je traktor, ki ni bil registriran, ni imel ne varnostnega loka ali kabine, pod sabo pri prevračanju pokopal voznika. Dogodka sta za sabo pustila le praznino in žalost pri najbližjih…

Nezgode se zgodijo pri uporabi traktorjev, strojev, delu v gozdu in v zgradbah, pri delu z živalmi, zastrupitve itn. Najbolj nezgodno številna in problematična dejavnost ostaja delo v gozdu, saj se število smrtnih žrtev še vedno giblje med 15 in 20 na leto, največ »luči« ugasne med zasebnimi lastniki gozdov, ki se nekajkrat letno sami lotevajo dela (si pripravijo drva za domačo uporabo), pa za to delo niso usposobljeni, niti si razen motorne žage ne zagotovijo nobene osebne varovalne opreme,

Katalog stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije

Kristijan Hrastar
18.04.2017 10:02 (Apr 18, 2017)

Lani je bil v Uradnem listu RS 7/16 objavljen Pravilnik o seznamu kmetijske in gozdarske mehanizacije ter katalog stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije. Ta pravilnik določa seznam kmetijske in gozdarske mehanizacije s podrobnejšo opredelitvijo posameznih strojev in opreme ter osnove za katalog stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije. V prihodnjih številkah bomo podrobno predstavili Katalog stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije, ki ga je na zahtevo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravil mag. Marjan Dolenšek iz KGZS-Zavod Ljubljana/Gozdarski inštitut Slovenije. Najprej objavljamo seznam traktorjev, drugih vlečnih strojev in opreme le teh. Naj spomnimo, da moramo za ceno delovne ure za posamezen stroj sešteti naslednje stroške: traktor + stroj + voznik. Cene ure voznika niso objavljene, v strojnih krožkih pa znašajo od 6 do 9 EUR/uro.

Gozdarski vitli Uniforest s konstantno vlečno silo

Kristijan Hrastar
12.04.2017 13:55 (Apr 12, 2017)

Podjetje Uniforest iz Latkove vasi pri Preboldu je eno izmed vodilnih evropskih proizvajalcev gozdarske mehanizacije. Vsi njihovi stroji so plod lastnega razvoja. Odlikujejo jih najboljše tehnološke rešitve, varna in enostavna uporaba, visoka kakovost, edinstvena oblika ter prijaznost do okolja.

Gozdarski vitli so njihov paradni konj. Najprej so pričeli s proizvodnjo klasičnih tritočkovnih vitlov z vlečno silo od 30 do 85 kN, z možnostjo mehanskega ali elektro-hidravličnega upravljanja. V letu 2008 so začeli izdelovati vitle za profesionalno uporabo. Ti so lahko eno- ali dvobobenski za fiksno vgradnjo ali s tritočkovnim priklopom. Njihove profesionalne vitle serije G odlikujeta dve pomembni prednosti: zobniški prenos, ki za razliko od verižnega pogona omogoča bistveno nižje stroške vzdrževanja in daljšo življenjsko dobo, ter natančno navijanje žične vrvi na boben, ki pomembno pripomore k njeni daljši življenjski dobi.

Trgovini z rezervnimi deli v Arji vasi in Ljutomeru

Kristijan Hrastar
12.04.2017 13:53 (Apr 12, 2017)

Podjetje Gamit d.o.o. s sedežem v Varpolju pri Rečici ob Savinji sta leta 1991 ustanovila Miran in Gabrijela Tratnik. Že od ustanovitve podjetje posluje kot trgovina z rezervnimi deli za traktorje blagovnih znamk Zetor, Ursus, John Deere in Univerzal. Na sedežu podjetja ima poslovne prostore, kupci lahko rezervne dele kupijo v dveh poslovnih enotah, in sicer v trgovini na Prešernovi ulici v Ljutomeru in v Arji vasi pri Žalcu. Podjetje je majhno, kar predstavlja prednost, saj se lahko hitro prilagaja potrebam trga. Zaradi majhnosti se lažje sproti preverjajo tako obveznosti kot terjatve.

Kot smo že zapisali, so lani v podjetju praznovali 25 let od ustanovitve in v teh letih je bila osnovna dejavnost vseskozi prodaja rezervnih delov. Že leta 1996 so sicer uvažali in prodajali romunske traktorje Univerzal , vendar so sodelovanje  morali prekiniti zaradi neustrezne izdobave.

Koprološke analize in tretiranje goveda v okviru operacije dobrobit živali

Kristijan Hrastar
12.04.2017 13:52 (Apr 12, 2017)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano sporoča, da se na podlagi Uredbe o ukrepu dobrobit živali iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020 v letu 2017 tudi v letošnjem letu izvaja operacija dobrobit živali za govedo. Nosilci kmetijskih gospodarstev, ki pasete govedo in se nameravate vključiti v navedeno operacijo, morate za živali, za katere boste uveljavljali zahtevek za DŽ – govedo, izvesti zatiranje notranjih zajedavcev na podlagi predhodne koprološke analize (parazitološke preiskave blata živali) pred datumom začetka paše.

Podpisana nova petletna koncesijska pogodba s podjetjem KOTO d.o.o.

Kristijan Hrastar
12.04.2017 13:50 (Apr 12, 2017)

Konec marca letos je bila med Vlado RS in podjetjem KOTO d.o.o. podpisana nova koncesijska pogodba za izvajanje obvezne državne gospodarske javne službe ravnanja s stranskimi živalskimi proizvodi kategorije (ŽSP) 1 in 2, za obdobje naslednjih 5 let. Prav tako je bil objavljen sklep o določitvi cene za storitev javne službe ravnanja z ŽSP kategorije 1 in 2, ki pa uporabnikom prinaša določene spremembe, ki veljajo že od 1. aprila naprej. ŽSP kategorije 1 in 2 so snovi živalskega izvora, ki lahko predstavljajo tveganje za zdravje ljudi in živali, zato morajo biti skladno z zakonodajo pravilno odstranjeni. Vsi povzročitelji v Sloveniji morajo ŽSP kategorije 1 in 2 predajati podjetju KOTO d.o.o., ki ima edini v Sloveniji dovoljenje za ravnanje s tovrstnim odpadkom.

Katalog stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije (1)

Kristijan Hrastar
12.04.2017 13:46 (Apr 12, 2017)

Lani je bil v Uradnem listu RS 7/16 objavljen Pravilnik o seznamu kmetijske in gozdarske mehanizacije ter katalog stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije. Ta pravilnik določa seznam kmetijske in gozdarske mehanizacije s podrobnejšo opredelitvijo posameznih strojev in opreme ter osnove za katalog stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije. V prihodnjih številkah bomo podrobno predstavili Katalog stroškov kmetijske in gozdarske mehanizacije, ki ga je na zahtevo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pripravil mag. Marjan Dolenšek iz KGZS-Zavod Ljubljana/Gozdarski inštitut Slovenije. Najprej objavljamo seznam traktorjev, drugih vlečnih strojev in opreme le teh. Naj spomnimo, da moramo za ceno delovne ure za posamezen stroj sešteti naslednje stroške: traktor + stroj + voznik. Cene ure voznika niso objavljene, v strojnih krožkih pa znašajo od 6 do 9 EUR/uro.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasu.

Spomladanski kmetijski sejem v Komendi

Kristijan Hrastar
11.04.2017 11:53 (Apr 11, 2017)

Konec tedna je bilo v Komendi spet zelo živahno, saj je od petka do nedelje potekal že 43. tradicionalni sejem kmetijske, gozdarske, gradbene, komunalne in vrtnarske mehanizacije ter ogrevalne tehnike, ki ga organizirajo člani Konjeniškega kluba Komenda in občina Komenda. Sejem je eden od dveh največjih kmetijskih sejmov v Sloveniji, saj se na njem predstavlja skoraj 700 razstavljavcev, obiskovalcev pa je vselej tudi zelo veliko – tokrat je vabilo še lepo vreme, vedno pa je bonus prost vstop.

Besede na slavnostnem odprtju sejma so bile predvsem pohvale organizatorjem, ki že leta prostovoljno in neutrudno dvakrat na leto pripravljajo sejem. Bodo pa v prihodnosti morali narediti velik korak naprej. Vedno večje število razstavljavcev namreč želi vedno več sejemskega prostora. Člani Konjeniškega kluba Komenda in občina Komenda bodo morali poleg sodelovanja na sejmu pokazati tudi sodelovanje pri prostorskem načrtovanju in selitvi sejma na novo lokacijo, saj je zdajšnji že zdavnaj prerasel

V znamenju setve

Kristijan Hrastar
09.04.2017 10:45 (Apr 09, 2017)

V Komendi poteka tridnevni spomladanski sejem kmetijsko, gozdarske, komunalne in gradbene mehanizacije v organizaciji Konjeniškega kluba Komenda in občino Komenda. Gneča na sejmu je bila kot ponavadi največja v nedeljo, saj je petkovo in sobotno dogajanje na prizorišču občasno motil dež. Obiskovalci so si lahko ogledali prodajni program zastopnikov, največ zanimanja je seveda za traktorje, kmetijske stroje in izdelke za spomladansko setev na njivah ali vrtovih. Že dobro smo namreč zakorakali v pomlad in pred kmeti so pomembni dnevi. Pri njih pregovor »Kar boš sejal, to boš žel« še najbolj velja.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasu

CLAAS Orbis 600 SD

Kristijan Hrastar
05.04.2017 07:46 (Apr 05, 2017)

Zlato radgonsko medaljo je prejelo tudi podjetje Agrosoršak d.o.o. iz Leskovca pri Pragerskem, ki v Sloveniji zastopa podjetje CLAAS, in sicer za brezvrstni adapter Orbis 600 SD. Adapter prepriča s svojo preglednostjo in manjšim osnim obremenitvam pogonskega stroja zaradi svoje kompaktne gradnje. Zaradi prednosti in varnosti uporabe prihranite veliko časa.

Orbis 600 SD je priključen na silokombajn Jaguar (serija 800 in 900) s pomočjo centralnega zaklepa, prenos moči je preko hitre spojke, ki se samodejno zaskoči. Kratka priključna dolžina omogoča enostavno upravljanje tudi med vožnjo in v ostrih ovinkih. Zelo majhna potreba po moči stroja zmanjšuje porabo dizelskega goriva in dodatno izboljša izkoristek silažnega kombajna. Zaradi nizkih pogonskih navorov omogoča Orbis enostaven vklop in reverziranje pri polni obremenitvi. Orbis 600 SD je posebej namenjen za normalne ali nizko rastne rastline. Dva manjša zunanja diska in dodatni vertikalni valji omogočajo ekstremno lahek in velik preto

Nakup nove gozdarske prikolice z gozdarskim dvigalom

Kristijan Hrastar
05.04.2017 07:44 (Apr 05, 2017)

Podjetje Pišek – Vitli Krpan iz Jazbine, Šmarje pri Jelšah, ni znano le po gozdarskih vitlih, cepilnikih drv, ampak izdelujejo tudi rezalno cepilne stroje, traktorske platoje, nadgradnje traktorjev, krožne žage, povezovalnike drv, transportne trakove, zadnje čase pa so vse bolj iskane tudi njihove gozdarske prikolice z gozdarskim dvigalom. Za nakup so se odločili tudi na kmetiji Miklavžina iz Škal pri Velenju, kjer kmetujeta Branko in Darja, ki je pred tremi leti postala mlada kmetica leta, v akciji, ki jo organizira ČZD Kmečki glas.

Prikolico odlikuje dvogredni okvir za boljšo trdnost ter s pomočjo hidravličnih cilindrov premakljivo, patentirano, podvozje. Omenjen patent, ki omogoča prestavljanje težišča prikolice pred in med nalaganjem ali po končanju le-tega, omogoča večjo varnost, saj je težišče prikolice in s tem obremenjenost traktorja vedno optimalna. Gibljiva ruda z dvema cilindroma je premična za 40 stopinj v obe smeri, tako da tudi zavoji ne delajo težav.

Javni razpis za nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo ter spravilo lesa za leto 2017

Kristijan Hrastar
05.04.2017 07:42 (Apr 05, 2017)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 24. marca 2017 objavilo javni razpis za nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo ter spravilo lesa iz Programa razvoja podeželja 2014-2020 za leto 2017 v višini 5 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Cilj razpisa je uvesti učinkovite in okoljsko sprejemljive tehnologije za posek in spravilo lesa, doseči intenziviranje gospodarjenja z gozdovi, profesionalizacijo dela v gozdovih, zmanjšanje števila delovnih nesreč pri delu v gozdu ter ustvariti nova delovna mesta. Upravičenci lahko vlogo v elektronski sistem vložijo od 18. 4. 2017 do vključno 19. 6. 2017, do 24. ure.

 Višina podpore, ki jo lahko pridobijo upravičenci za izvedbo naložbe, znaša 40 % upravičenih stroškov naložbe. Najnižji znesek javne podpore znaša 1.000 evrov vlogo. Upravičenec lahko v celotnem programskem obdobju 2014–2020 iz naslova te operacije pridobi največ 500 tisoč evrov javne podpore. Od skupno 5 milijonov evrov razpisanih nepovratnih sredstev bo 2,5 milij

Oglasi

847.) zbolel sem

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

7569.) princesa ljudskih množic diana

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

7568.) arhitektura slovenskih protiturških taborov

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 24.99 €

7567.) ljubljanska baročna arhitektura cena je za kos

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 19.99 €

7566.) umetnost južnih slovanov

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 29.99 €

7565.) dober nasvet za vsak dom

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 39.99 €

7564.) kama sutra

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 14.99 €

7563.) geological sciences

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7562.) rudnik urana žirovski vrh

Kategorija: Družboslovje

Cena: 19.99 €

7561.) partizanske ciklostilne v slovenskem primorju

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7560.) pohorski bataljon

Kategorija: Humanistika

Cena: 14.99 €

7559.) znanost v družbenovrednotnem svetu

Kategorija: Znanost in tehnika

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj