Kristijan Hrastar

Prijatelji (11)
Barbara Remec
Franc Fortuna
Geza Grabar
ZUPAN D.o.o
Dragica Heric
Marinka Marinčič Jevnikar
Darja Zemljič
Vlasta Kunej
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Odkupna cena govejega mesa
Impodan Lovol 50
EIMA - letošnji največji sejem kmetijske mehanizacije v Bologni
Dan odprtih vrat podjetja ITRO iz Štor
Novost iz podjetja Goldoni Arbos
Case IH Luxxum 120
Trošarina za žganje po novem zakonu o trošarinah
Traktor AGT 1055
1. sejem Agritech v Celju
Rezalno cepilni stroj KRPAN CS 420
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Podrahljač Väderstad Cultus 300

Kristijan Hrastar
27.02.2019 13:38 (Feb 27, 2019)

Väderstad Cultus 300 je robustno grajen podrahljač. Z delovno širino tri metre in desetimi roglji odlično obdela strnišče. Z dvojno vzmetenimi roglji se odlično obnese tudi v kamniti zemlji. Opremljen je z MixIn špici med obdelavo strnišča meče material naprej namesto navzgor, posledično je strnišče dobro obdelano in premešano z manjšo porabo goriva in obrabo traktorja. Na sejmu v Gornji Radgoni je podjetje Agrosoršak iz Leskovca pri Pragerskem za stroj prejelo zlato medaljo.

Obdelava tal poteka v treh segmentih. Na prednjem segmentu poteka intenzivno drobljenje in mešanje, nato sledi ravnanje in zgoščevanje. Tako samo z enim prehodom ustvarimo idealne pogoje za setev. S tem prihranimo tako čas, zmanjšamo porabo goriva in obrabo strojev.

Povrnitev trošarine za fizične osebe za leto 2018

Kristijan Hrastar
27.02.2019 13:37 (Feb 27, 2019)

Sistem vračila trošarine za goriva, ki se uporabljajo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije, ostaja v osnovi enak kot do sedaj. S 1. januarjem 2018 se je začel uporabljati nov in od predhodnega nekoliko spremenjen »Pravilnik o načinu vračila trošarine za energente, ki se porabijo za kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo« (Uradni list RS št. 70/17), ki pa bistveno ne spreminja načina vračila trošarine. Je pa za leto 2018 mogoče vlagati zahtevke za povečano vračilo trošarine za odpravo škode v gozdovih zaradi prenamnožitve podlubnikov in poleg uveljavljenega fizičnega načina vlaganja zahtevkov na obrazcih, tudi elektronsko vlaganje zahtevkov.

Novinarska konferenca ob začetku letošnje kampanje oddaje zbirnih vlog

Kristijan Hrastar
27.02.2019 13:36 (Feb 27, 2019)

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja je v lanskem letu za ukrepe kmetijske in ribiške politike izplačala 314,6 milijonov evrov. V ponedeljek pa se je začela kampanja zbirnih vlog za leto 2019, v okviru katere vlagatelji zopet oddajajo zahtevke za sheme neposrednih plačil in ukrepe razvoja podeželja v skupni vrednosti okrog 220 milijonov evrov.

Pogovor z Antonom Medvedom, predsednikom Sindikata kmetov Slovenije

Kristijan Hrastar
27.02.2019 13:34 (Feb 27, 2019)

Pet let je minilo od volilnega občnega zbora, ko je krmilo Sindikata kmetov prevzel Anton Medved iz Stražgonjce pri Pragerskem v občini Kidričevo. Do takrat aktiven vodja podružnice SKS Ptuj z okolico in član izvršilnega odbora prihaja z velike govedorejske kmetije, saj na 55-hektarski družinski kmetiji redijo 150 glav goved, s 65 kravami molznicami pa so usmerjeni v prirejo mleka. V času rednega občnega zbora Sindikata kmetov Slovenije smo se z njim pogovarjali o aktualni problematiki v kmetijstvu.

Prihajajoča pomlad z vse višjimi temperaturami privabila traktoriste na cesto

Kristijan Hrastar
26.02.2019 07:51 (Feb 26, 2019)

Lepo sončno vreme in spomladanske temperature je na cesto zvabilo številne traktoriste, ki so prejšnji teden opravljali nujna dela, med drugim razvoz gnojevke in gnoja. Med delom na njivi se na traktor in plug nabere blato, ki ga marsikdo nato nanese na cesto, kjer takšna onesnaženost lahko predstavlja nevarnost v prometu. Globa za tovrstno početje znaša tisoč evrov.

Številni kmetje tako te dni opravljajo dela na kmetiji. Površine pa niso obsušene in na pnevmatikah se nabira blato, ki se nato ob vožnji po lokalnih cestah odlaga na vozišče.

Zakon o cestah ne predvideva, da bi lahko kmet traktor očistil šele po koncu dela, temveč ob vsaki vključitvi v promet. Kar pa je vse prej kot enostavno. Na cesti lahko blato predstavlja nevarnost za druge voznike. Za tak prekršek je predvidena globa tisoč evrov. Če kmet vendarle ne očisti zemlje z asfalta in to mora storiti vzdrževalec ceste, lahko račun za to vseeno izstavi kmetu.

Občni zbor Zveze društev rejcev govedi lisaste pasme Slovenije

Kristijan Hrastar
13.02.2019 14:31 (Feb 13, 2019)

Zveza društev rejcev govedi lisaste pasme Slovenije je imela Draži vasi pri Slovenskih Konjicah redni letni občni zbor. Zbrane je pozdravil predsednik zveze Aleš Kotnik, ki je dejal, da je občni zbor pomemben predvsem zaradi sprejemanja novega rejskega programa.

Uredbo o reji živali, ki se je začela uporabljati 1. nov. 2018, z nekaterimi novosti in obveznosti rejskih društev, je predstavil Andrej Šalika iz ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Dejal je, da je ministrstvo lanskega septembra objavilo nacionalno uredbo, s katero smo implementirali evropsko uredbo. Vsa rejska društva je tako ministrstvo lansko leto pozvalo, da se do uveljavitve Uredbe o reji živali prilagodijo novemu pravnemu redu. Tako ministrstvo pričakuje, da rejska društva, kar se da hitro, predložijo z novo zakonodajo prilagojene rejske programe. Poziva, da naj vsa rejska društva pripravijo dobre rejske programe, saj so bili dosedanji potrjeni v skladu z Zakonom o živinoreji, zaradi česar niso skladni z

Končno z roko v roki?

Kristijan Hrastar
13.02.2019 07:35 (Feb 13, 2019)

Zadnja dogajanja z afero spornega mesa iz klavnice na Poljskem je le vrh ledene gore opozarjanj rejcev in stroke, da se k nam uvažajo nenadzorovane velike količine mesa sumljive kakovosti. Na eni strani stroga zakonodaja, ki velja za naše rejce, na drugi strani pa na naš trg prihaja meso, ki se nato izgubi na trgovskih policah v okviru mesnih pripravkov, predelanih mesnih proizvodov in celo mesa z oznako kakovost iz Slovenije in to kljub temu, da je bilo pri nas le pakirano. Afera, pred katero si ne smemo več zatiskati oči, nam le narekuje, da moramo kupcu ponuditi kakovosten izdelek, še prej pa poskrbeti, da bodo najbolj ranljive skupine ljudi v javnih zavodih, to so otroci in starejši, jedli lokalno pridelano hrano in ne izdelke, kjer je odločujočega faktorja le nakupna cena.

Več v najnovejši številki Kmečkega glasa.

Afera mesa iz poljske klavnice Elkopol

Kristijan Hrastar
13.02.2019 07:33 (Feb 13, 2019)

Po vsej Evropi še vedno odmeva primer poljske klavnice Elkopol, v kateri so klali bolne živali in njihovo meso prodajali kot zdravo. Uprava za varno hrano je sporočila, da so rezultati mikrobiološke analize mesnega pripravka za kebab, ki je v Slovenijo prišel s Poljske, pokazali prisotnost salmonele. Na salmonelo sta bila pozitivna dva vzorca. Prvi je iz pripravka, ki je bil na Poljskem proizveden 13. decembra lani in v količini okoli 1000 kilogramov dobavljen v Slovenijo 18. decembra lani, drugi pozitivni vzorec je iz 175 kg pripravka uvoženega 19. decembra. Oba pripravka sta bila umaknjena iz prodaje.

 

Poliestrske cisterne za gnojevko Polycis

Kristijan Hrastar
13.02.2019 07:31 (Feb 13, 2019)

Podjetje Farmtech ponuja na trgu novo serijo poliestrskih cistern za gnojevko, Polycis. Cisterne so namenjene za črpanje, transport in razdeljevanje tekoče gnojevke, gnojnice in tudi drugih tekočin, kot npr. deževnice. Na sejmu Agra v Gornji Radgoni je bila premierno predstavljena enoosna različica poliestrske cisterne za gnojevko Polycis 1100 v 11.000-litrski izvedbi, ki je na ocenjevanju kmetijske mehanizacije za »posebno inovativne izdelke« bila nagrajena z zlato medaljo.

Z edinstvenim in inovativnim sistemom za dognojevanje je danes razširjen nabor cistern Polycis, ki je tako že na voljo v različnih izvedbah: kot Polycis 1100 v enoosni ali tandem različici s kapaciteto 11.000 litrov ali kot Polycis 1400 oz. Polycis 1550 s kapaciteto 14.000 oz. 15.500 litrov.

Agromehanika prodala svoj prvi Mach 4 pri nas

Kristijan Hrastar
13.02.2019 07:30 (Feb 13, 2019)

Italijanski Antonio Carraro je družinsko podjetje, ki izdeluje traktorje za namenjenih vinogradništvu, sadjarstvu in urejanju okolice. Pred kratkim so praznovali stoletnico svojega obstoja. V programu imajo več različnih serij traktorjev, po večini z vsemi štirimi enakimi kolesi. Letno 340 zaposlenih izdela okoli 5000 traktorjev, polovico jih prodajo doma, v Italiji, drugo polovico pa v tujino (po celem svetu). Trideset odstotkov sestavnih delov za traktorje izdelajo sami, sedemdeset odstotkov pa s pomočjo kooperantov. Pri nas je njihov zastopnik Agromehanika iz Hrastja pri Kranju, ki je prvi Mach 4 prodala prav te dni na Primorsko.

Za nami je prvi sejem Agritech

Kristijan Hrastar
05.02.2019 12:32 (Feb 05, 2019)

Petdnevni sejem Agritech na Celjskem sejmu, kjer so razstavljavci predstavljali traktorje, kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo, je bil kot očitno prava odločitev organizatorjev in pobudnikov, da v zimskem času privabijo številne potencialne kupce, da spoznajo njihove novosti. Zdaj lahko že z zagotovostjo trdimo, da se bo sejem obdržal tudi vnaprej, vprašanje je, ali ga bodo organizirali vsako leto ali pa bo to postal bienalni sejem, torej vsaki dve leti. Po vzoru velikih sejmov v tujini, so bili stroji zloščeni in so se predstavljali v vsem svojem sijaju. Ker je bil sejem v dvoranah za številne zastopnike prvič, je bila to velika logistična preizkušnja. Obiskovalci so bili s prikazanim zadovoljni. Sredi zime sejem lahko obiščejo številni kmetje, tudi tisti, ki so do sedaj imeli v čas sejma opravila na kmetiji. Pogrešali so nekatera podjetja s hlevsko in drugo opremo, za kar bo poskrbljeno tudi v prihodnje. Sejem se bo širil v zgornja nadstropja, kakor tudi v montažne hale. Vse bolj pa

Strojni krožek z več kot 300 člani, tudi s Hrvaške

Kristijan Hrastar
05.02.2019 11:53 (Feb 05, 2019)

SK Ljutomer-Križevci ne slovi samo po odlični organiziranosti, aktivnosti in številu članov, ki s kar 18 novimi  že presega številko 300, pač pa tudi po njihovi strukturi. Med njimi je namreč vse več mladih, pet pa jih prihaja tudi z Medžimurja s sosednje Hrvaške. Ti imajo enake pravice (in dolžnosti), kakor člani s štirih prleških občin – Veržeja, Križevcev pri Ljutomeru, Ljutomera in Svetega Jurija ob Ščavnici.

To nam je na letnem zboru članov, 25. po vrsti, zagotovil tudi predsednik Daniel Vargazon. Po 12 letih predsedovanja je zamenjal starosto slovenskega kmetijstva Alojza Štuheca st., ki je v krožku še vedno zelo aktiven kot podpredsednik. Ko Vargazona pobaramo, ali nemara s tem številom niso največji strojni krožek v državi, in da morda že niso prehiteli sorodnega v Prekmurju (SK Murska Sobota), se nasmehne, rekoč, da se raje vzdrži komentarja in tovrstne primerjave.

1. sejem Agritech v Celju

Kristijan Hrastar
01.02.2019 11:18 (Feb 01, 2019)

Na pobudo Združenja proizvajalcev in uvoznikov kmetijske in gozdarske tehnologije (ZKGT) so na celjskem sejmišču od 30. januarja do 3. februarja 2019 organizirali prvi petdnevni Agritech – sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije, ki predstavlja najnovejšo mehanizacijo, ki jo kmetje in gozdarji potrebujejo pri svojem delu. Sejem smo obiskali tudi mi in v Kmečkem glasu bomo objavili utrinke s samega sejma.

Najpomembnejši domači in tuji sejmi v letu 2019

Kristijan Hrastar
24.01.2019 13:07 (Jan 24, 2019)

V tedniku Kmečki glas objavljamo letošnje najpomembnejše sejme, ki so povezani s kmetijstvom in nam niso preveč oddaljeni. Objavljamo tudi še nekatere druge pomembnejše slovenske sejme. Pred morebitnim obiskom sejma se pozanimajte, ali ni prišlo v tem času do sprememb v terminu odprtja ali drugih sprememb sejma.

Novosti podjetja Kuhn na sejmu EIMA v Bologni

Kristijan Hrastar
24.01.2019 13:05 (Jan 24, 2019)

Na letošnji EIMA je bila z dvema medaljama za tehnične inovacije nagrajena francoska družba Kuhn. Rešitev motorja SpeedServo povečuje učinkovitost trosilnika mineralnih gnojil Axis za 25 odstotkov, sistem Smart Ploughing pa samodejno pozicionira telo na plugu Vari Master L preko GPS sistema.

Novosti podjetja John Deere na sejmu EIMA v Bologni

Kristijan Hrastar
24.01.2019 13:04 (Jan 24, 2019)

Na razstavnih prostorih podjetja John Deere smo lani novembra lahko spoznali kar nekaj novosti. Posodobitve so predvsem na serijah 5G, 5E, 5R, 6R. Tako je bil traktor serije 5G, 5100G, predstavljen v izvedbi kabine z ozko med osno razdaljo. Tako se znatno zmanjša polmer obračanja, kar še posebej pride do izraza pri delu v nasadih. Poleg tega je v pomoč tudi nova kabina z maksimalno višino 186 centimetrov. Kabina zagotavlja uporabniku večji prostor, nameščen pa je tudi nov zaslon, dve krmilni konzoli in pnevmatski sedež na Delux ravni opreme.

Serija 5E je namenjena uporabi na manjših kmetijah, modeli so na voljo s 60, 68 in 75 konjskimi močmi, kar je bila novost za obiskovalce sejma v Bologni. Ta serija je prikazana v različici z novim oblikovanim sprednjim pokrovom motorja, ki zagotavlja boljšo vidljivost, in večje udobje pri delu. Motor izpolnjuje standard emisij izpušnih plinov stopnje IIIB. Motor PowerTech je 2,9-litrski s turbopolnilnikom, medtem ko prenos PoweReverser zagotavlja 2

Ukrep Operacija dobrobit živali buri duhove med kmeti

Kristijan Hrastar
24.01.2019 13:03 (Jan 24, 2019)

Številni klici kmetov, novinarska konferenca Sindikata kmetov Slovenije so le nekateri zadnji odzivi nad izvedbo obveznega izobraževanja za vse rejce govedi vključene v ukrep Operacija dobrobit živali Programa razvoja podeželja 2014-2020. Namreč Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je preko javnega razpisa koncesijo izobraževanj dodelilo podjetju Monotro d.o.o. iz Kranja. Glede na običajno prakso izvedbe izobraževanj se število lokacij iz leta 2017, ko je bilo izobraževanje izvedeno na 69 lokacijah, v letu 2019 (izobraževanje za leto 2018) zmanjšuje, sprva je bilo lokacij le 13. Posledično je to pomenilo za rejce tudi do 100 kilometrov vožnje v eno smer. Ob tem pa moramo dodati tudi, da se ura popoldanske izvedbe izobraževanj prekriva z običajno uro dela v hlevu.

Zakaj je dodelitev izobraževanja kmetijsko ministrstvo dodelilo na kmetijskem področju neznanemu podjetju brez izkušenj ob tem da imamo veliko kmetijskih svetovalcev, ki tematiko dobro poznajo in so tudi delno pl

Izdaja odločb za neposredna plačila za 2018

Kristijan Hrastar
24.01.2019 13:01 (Jan 24, 2019)

Zaradi številnih klicev naših bralcev, da je Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja začela izdajati odločbe za sheme neposrednih plačil za leto 2018 v delnem znesku, smo na agenciji dobili dodatna pojasnila, kako bo potekalo nadaljevanje izplačil. Ta bodo po novem izplačana v dveh delih, še ta mesec bo vsem izplačanih 80 odstotkov odobrenega zneska, kar skupno predstavlja približno 108 milijonov evrov. Preostanek bo izplačan predvidoma marca.

Ta način izplačil neposrednih plačil v dveh delih bo omogočil maksimalno koriščenje razpoložljivih sredstev in preprečil morebitne obnove ter zahteve po vračilih preveč plačanih sredstev, so novost pojasnili na agenciji.

Okronana je nova slovenska vinska kraljica za leto 2019

Kristijan Hrastar
15.01.2019 13:05 (Jan 15, 2019)

Na tradicionalni gala prireditvi v hotelu Radin v Radencih so pretekli petek slavnostno okronali slovensko vinsko kraljico za leto 2019 in slovenski vinski dvor je dobil novo prvo damo. Že 23. cvetica slovenskih vin je postala Meta Frangež iz Gornje Radgone, ki je na prestolu nasledila Katarino Pungračič iz Zavrča v Halozah. Nova vinska kraljica, ki sta ji krono nadela ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec in Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, prihaja iz družine, ki jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija, še posebej pa je znana po svojih peninah, t. j. Hiša penin Frangež. Je študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru.

Projekt, ki je krepko vstopilo že v 3. desetletje, je odlična oblika promocije slovenskih vin z vseh treh vinorodnih dežel, našega turizma in kulturne dediščine, skrbi pa tudi za širjenje kulture pitja vina. Med številnimi po

Okronana je nova slovenska vinska kraljica za leto 2019

Kristijan Hrastar
14.01.2019 10:17 (Jan 14, 2019)

Na tradicionalni gala prireditvi v hotelu Radin v Radencih so pretekli petek slavnostno okronali slovensko vinsko kraljico za leto 2019 in slovenski vinski dvor je dobil novo prvo damo. Že 23. cvetica slovenskih vin je postala Meta Frangež iz Gornje Radgone, ki je na prestolu nasledila Katarino Pungračič iz Zavrča v Halozah. Nova vinska kraljica, ki sta ji krono nadela ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec in Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, prihaja iz družine, ki jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija, še posebej pa je znana po svojih peninah, t. j. Hiša penin Frangež. Je študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru.

Oglasi

si želite piti boljšo vodo in si hkrati izboljšati zdravje in počutje? vitalna voda vam omogoča namreč ravno, več si lahko preberete tudi v samem članku: thttps://www.zurnal24.si/uporabno/ali-je-lahko-ionizator-vode-vasa-bliznjica-do-vecne-mladosti-324873

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

478.) kako uspešno poslovati v rusiji -  aleš cantarutti. katja sever

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

4223.) kuharska knjiga - ivan ivačič

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

4057.) kako uspešno poslovati v turčiji - matej rogelj

Kategorija: Humanistika

Cena: 19.99 €

6078.) kako uspešno poslovati na kitajskem - boštjan polajžer , nataša turk

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 19.99 €

kolekcija otroškega proizvajlca done by deer zaznamuje odličen dizajn, inovativni izdelki, ki navdušujejo različne okuse. več o samih izdelkih pa najdete v spletni trgovini hajdi.si - https://www.hajdi.si/done-by-deer.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

nova športna stavnica, ki je prisotna na slovenskem trgu in ponuja možnost igranja stav na največjih portalih kot so bet at home in mnoge druge. več najdete tukaj:  http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Knjige

Cena: 90000000 €

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Storitve

Cena: 90000000 €

ponujam posojila po zelo enostavnih pogojih kateri koli osebi ali podjetju, ki potrebuje denar, ki bo lahko izplačal mesečna plačila po fiksni letni obrestni meri 3%. jaz sem na voljo zadovoljiti svoje stranke v največ 48 urah za vsako vlogo za posojilo. če vas zanima, se obrnite na mene, da bi vedeli moje pogoje in potrebne informacije, neposredno na mail: francoisemorandeau@hotmail.com

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

5885.) siddharta - hermann hesse

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

če želite okrepiti vaše trebušne mišice še pred poletjem, je sedaj pravi čas, da začnete s telovadbo. pri tem vam bo zagotovo v pomoč dobra vadbena klop za trebušnjake, ki jo lahko kupite pri podjetju fitnesshop.  

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj