Kristijan Hrastar

Prijatelji (10)
Vlasta Kunej
Barbara Remec
Leon Kralj
Marinka Marinčič Jevnikar
Darja Zemljič
Dragica Heric
Ziliute88edita Edita
Geza Grabar
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Žetev je pred vrati
Hattat serija T na slovenskem trgu
Obvezno zatiranje ameriškega škržatka v vinogradih
Prva ocena stroškov pridelave pšenice letine 2017
Case IH Luxxum 120
Terminski načrt izplačil kmetijskih ukrepov
Impodan Lovol 50
Fendt 1050 Vario
Trošarina za žganje po novem zakonu o trošarinah
Rezalno cepilni stroj KRPAN CS 420
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2017
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Hattat serija T na slovenskem trgu

Kristijan Hrastar
21.06.2017 09:39 (pred 4 dnevi)

Podjetje Agromax d.o.o. iz Spodnje Polskave pri Pragerskem je pred kratkim predstavilo novo serijo traktorjev Hattat T, ki se odlikuje po veliki in pregledni kabini ter zmogljivem Perkinsonovem motorju. V seriji je pet modelov z močjo od 75 do 110 KM.

Serija Hattat T je na voljo kmetovalcem, ki potrebujejo traktor za številna različna opravila na kmetiji. Perkinsonov motor je štirivaljni, z delovno prostornino 4,4 litra. Motor izpolnjuje okoljske zahteve stopnje 3A. Največji navor znaša od 307 NM pri najšibkejšem modelu do 430 Nm pri modelu T 4110 pri 1400 vrt./min. Dolga medosna razdalja poveča vlečno moč in zagotavlja primeren razpored teže. Šibkejši traktorji imajo sinhroniziran menjalnik s 12 prestavami za vožnjo naprej in 12 prestavami za vožnjo nazaj z mehanskim invertorjem. Močnejši modeli imajo menjalnik 24/24, ki poskrbi za primerno hitrost na polju kot tudi na cesti. Serija T je prav tako opremljena z EHR elektronskim nadzorom zadnjega dvižnega sistema. Traktorji so opreml

Žetev je pred vrati

Kristijan Hrastar
21.06.2017 07:37 (pred 4 dnevi)

Kmetje so v polnem pričakovanju žetve ozimnih žit, katerih prvi klasi ječmena na lažjih tleh naj bi padli že okrog 25. junija, pšenice pa prve dni julija. Napovedani vročinski val zadnjih dni bo čas žetve samo še pospešil. Čeprav o letošnji odkupni ceni nihče noče govoriti, je znan vsaj stroškovni izračun hektarja pridelka, ki je v razponu od 153 in 173 evrov; prva ocena stroškov pridelave pšenice letine 2017, ki so jo pripravili na Kmetijskem inštitutu Slovenije, je objavljena na strani 8. O tem in marsičem drugem je bilo govora tudi na strokovnem dnevu pšenice v Rakičanu, o čemer poročamo na 5. strani.

Kot so ugotavljali tam, je bila spomladanska suša glavni razlog, da se žita niso dobro razrasla, zato bodo po prvih ocenah pridelki precej manjši od rekordnih lanskih. Če je verjeti obratnemu sorazmerju med količino in kakovostjo, pa naj bi bili vsaj v kakovostnem smislu solidni.

Več v Kmečkem glasu številka 25.

Prva ocena stroškov pridelave pšenice letine 2017

Kristijan Hrastar
21.06.2017 07:36 (pred 4 dnevi)

V pričakovanju žetve pšenice letine 2017, ki po trenutnih ocenah ne bo postregla s presežki,  smo pripravili prve ocene stroškov pridelave, ki jih predstavljamo pri upoštevanju različnih tehnoloških parametrov, izpostavljamo njihov vpliv na stroške in spremembe v primerjavi s predhodno letino.

Ocenjujemo, da se stroški pridelave pšenice letine 2017 pri navedenih pričakovanih pridelkih in izbranih tehnologijah po prvih ocenah gibajo med 153 EUR/t in 173 EUR/t. S pomočjo modelnih kalkulacij Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS) smo ocenil, da so povprečni stroški pridelave pšenice letine 2017 za približno 5 %  nižji od stroškov letine 2016.

Več v kmečkem glasu številka 25.

Obvezno zatiranje ameriškega škržatka v vinogradih

Kristijan Hrastar
21.06.2017 07:34 (pred 4 dnevi)

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja vinogradnike, da je na razmejenih območjih, ki vključujejo vse vinorodne dežele, treba zaradi preprečevanja širjenja zlate trsne rumenice, obvezno zatirati ameriškega škržatka v vseh vinogradih vsaj enkrat letno. Čas za prvo zatiranje ameriškega škržatka je po končanem cvetenju trte v juniju. Pomembno je, da v vinogradu pričnemo z zatiranjem dovolj zgodaj, še preden se začno pojavljati odrasli škržatki.

Več v Kmečkem glasu številka 25.

Dan polja semenarske zadruge SAATBAU LINZ

Kristijan Hrastar
14.06.2017 13:36 (Jun 14, 2017)

V organizaciji podjetja SAATBAU, hčerinskega podjetja zadruge SAATBAU LINZ, ki že več kot desetletje trži svoj asortiment semen poljščin tudi v Sloveniji, si je skupina slovenskih pridelovalcev žit in koruze kot tudi predstavnikov zadrug, ogledala in spoznala največjo zadrugo za proizvodnjo semena v Avstriji. Bili smo na njihovem dnevu polja v Weikendorfu vzhodno od Dunaja.

Povrnitev trošarine za leto 2016 za fizične osebe

Kristijan Hrastar
07.06.2017 14:21 (Jun 07, 2017)

Minulo leto 2016 je pri povrnitvi trošarine za goriva, ki se uporabljajo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije, praktično običajno, čeprav je s 1. 8. 2016 začel veljati nov Zakon o trošarinah. Ta določa daljši rok za vlaganje zahtevkov za fizične osebe, in sicer do 30. 6. tekočega leta za preteklo leto in možnost elektronskega vlaganja zahtevkov v prihodnje.

Več v 24. številki Kmečkega glasu

Kmetje izkoristili lepo vreme za košnjo

Kristijan Hrastar
06.06.2017 09:28 (Jun 06, 2017)

Prejšnji teden so številni kmetje izkoristili lepe in tople dneve, ki so bili kot nalašč za spravilo krme s travnikov. Letošnje leto je zelo neugodno za košnjo, saj deževno vreme in nižje temperature v maju praktično niso dovoljevale košnje in sušenje sena. Nekoliko toplejše in lepše vreme so kmetje dočakali v zadnjih desetih dneh, ko so številni kmetje pokosili in sušili šele prvi odkos, tisti, ki so v aprilu silirali travo, pa so kosili že otavo. Namreč vreme v maju je bil s toplejšim vremenom obilnimi padavinami, idealen za zelo hitro rast travinja. Sliko smo posneli v Hrašah pri Vodicah, kjer je Klemen Aljaž iz Zapog pri Vodicah pospravljal še zadnjo parcelo travinja. Klemen obdeluje 30 hektarjev kmetijskih površin, od tega je skoraj polovica površin travnikov. V hlevu redi 40 glav govedi, od tega je 23 krav molznic, ostalo so plemenske telice in teličke. Kmetijo je prevzel pred sedmimi leti, v tem času je zvišal mlečnost iz štiri tisoč litrov na osem tisoč litrov mleka v standar

Lastno kompostiranje na kmetiji - ali je smotrno?

Kristijan Hrastar
06.06.2017 08:56 (Jun 06, 2017)

Veliko je napisanega o kompostiranju na vrtovih, kaj velja in kako postopati na obsegu cele kmetije, pa ne. Po definiciji je kompostiranje proces kontrolirane, biooksidativne razgradnje organskih snovi, pri čemer se sprosti toplota ter nastane počasi topno, humusu podobno organsko gnojilo - izboljševalec tal

Najprej se moramo vprašati, zakaj bi sploh kompostirali; kaj želimo doseči. Če je namen uporabljati kompost iz hlevskega gnoja kot organsko gnojilo polju/travniku, potem bi bili glavni cilji, da se med procesom uničijo semena plevelov, razkrojijo neugodne vonjave (smrad) ter rastlinam strupeni razkrojki, da se poveča vsebnost (koncentracija) hranil in humusnih snovi in da se poveča sipkost materiala ter s tem točnost odmerkov/enakomernost raztrosa pri gnojenju.

Predstavitev knjige Skrivnosti dobrega vina in praznovanje 74. obletnice Kmečkega glasa

Kristijan Hrastar
06.06.2017 08:48 (Jun 06, 2017)

Priznana slovenska strokovnjakinja, profesorica dr. Tatjana Košmerl z Biotehniške fakultete, ki tudi v znanstvenem delu veliko časa posveča izboljšavam na področju kakovosti vina, je napisala knjigo za vinarje, poznavalce in tudi zahtevnejše ljubitelje o skrivnostih dobrega vina. V prijetnem vzdušju na Dvoru Jezeršek v Zgornjem Brniku smo prvič javnosti predstavili knjigo, hkrati pa slovesno obeležili obletnico izhajanja časopisa Kmečki glas. Najstarejši tednik v Sloveniji na vaše domove prihaja že 74 let!

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasu.

Predstavitev knjige Skrivnosti dobrega vina

Kristijan Hrastar
02.06.2017 10:28 (Jun 02, 2017)

Priznana slovenska strokovnjakinja, profesorica dr. Tatjana Košmerl z Biotehniške fakultete, ki tudi v znanstvenem delu veliko časa posveča izboljšavam na področju kakovosti vina, je napisala knjigo za vinarje, poznavalce in tudi zahtevnejše ljubitelje o skrivnostih dobrega vina. V prijetnem vzdušju na Dvoru Jezeršek v Zgornjem Brniku smo prvič javnosti predstavili knjigo, hkrati pa slovesno obeležili obletnico izhajanja časopisa Kmečki glas. Najstarejši tednik v Sloveniji na vaše domove prihaja že 74 let!

Več v Kmečkem glasu št. 23

Sprednji traktorski nakladalniki Stoll pri uporabnikih

Kristijan Hrastar
31.05.2017 09:05 (May 31, 2017)

Stollovi Sprednji traktorski nakladalniki podjetja Stoll so v Evropi in na svetu med najbolj kakovostnejšimi proizvodi. To so v zadnjih letih spoznali tudi slovenski kupci. Zastopnik proizvajalca Stoll, podjetje Profi kmet iz Prekope, je pridobil ustrezne komercialne pogoje, tako da je priključek cenovno ugoden in je primerljiv s cenami v Avstriji in Nemčiji.

Tudi servisno montažna skupina je v Sloveniji postavila nova pravila, to je montažo priključka in šolanje na domu. Razvoj novih modelov za različne vrste traktorjev je vsakdanje delo razvojnih inženirjev skupine Stoll. Uporaba kakovostnih jekel in inovativnih konstrukcij omogoča, da je izdelek lahek, težišče je pomaknjeno bližje traktorju, o kakovosti izdelave ni dvomiti. In o tem govorijo sledeči slovenski uporabniki.

Nova Deutz Fahr tovarna in arena v mestu Lauingen

Kristijan Hrastar
31.05.2017 09:02 (May 31, 2017)

Podjetje Deutz Fahr iz Lauingena je pred kratkim za novinarje organiziralo ogled nove Deutz Fahr arene, hkrati pa smo si ogledali tudi novo linijo izdelave traktorjev (Deutz Fahr Land). Arena se tako razprostira na štirih hektarjih površin, v njem je muzej starodobnikov, razstavni salon aktualne ponudbe, učilnice za serviserje in zastopnike, kino dvorana, igralnica za otroke itd…Pričakujejo deset tisoč obiskovalcev letno, tri tisoč serviserjev in zastopnikov se bo na letni ravni izpopolnjevalo v tehničnih novostih.

Več v tiskani izdaji Kmečkega glasu.

Oklepanje pravil kot pijanec plota

Kristijan Hrastar
31.05.2017 08:58 (May 31, 2017)

Statistični rezultati letošnje zadnje raziskave nemške kmetijske institucije DLG med nemškimi, francoskimi, poljskimi in britanskimi kmeti, kaže na povečanje zaupanja v kmetijstvo in vlaganje sredstev v nakup kmetijske mehanizacije. Po letu 2016 so se odkupne cene mleka žit in mesa občutno zvišale tudi na račun pomanjkanja surovin na trgu. Optimistična ocena trenutnih gospodarskih razmer je prisotna tudi pri francoskih kmetih, ki so že tradicionalno nezaupljivi in pričakujejo, da bo nedavna uvedba označevanja porekla za mleko in meso še povečala prodajo na domačem trgu in britanskih kmetih, ki so se očitno sprijaznili s Brexitom oziroma izstopom iz Evropske unije, saj pričakujejo zmanjšanje zahtevne evropske birokracije za pridobivanje sredstev in večjo avtonomijo kmetov pri odločanju, kaj bodo sejali na njivah in redili v hlevu.

Slovenski kmetje pa se bodo morali z zahtevno in vse prevečkrat nelogično evropsko in domačo birokracijo še vedno ukvarjati. Žal moramo poslušati zgodbe kmet

Dan odprtih vrat podjetja Inter gozd

Kristijan Hrastar
31.05.2017 08:43 (May 31, 2017)

Podjetje Inter gozd, trgovina in servis, d.o.o., na Cesti Staneta Žagarja v Kranju, je bilo ustanovljeno leta 1994 na lokaciji enote Gozdnega gospodarstva (OE Kranj), kot podružnica podjetja INTERFORST AUSTRIA. Vsa leta sledijo sloganu: »Vaš družabnik v gozdu in na vrtu.« Zagotavljajo celovit program gozdarskega orodja za posek, spravilo in obdelavo lesa ter hkrati skrbijo za varno delo s široko ponudbo zaščitne opreme in oblačil tako za profesionalne gozdarje kot tudi tiste, ki motorno žago uporabljajo le občasno. Zagotavljajo širok asortiman vrtnih bencinskih in baterijskih strojev (kosilnice, robotske kosilnice, kose,..) Z ročnim orodjem opremljajo tudi obrtnike: mizarje, vulkanizerje, gradbenike, krovce, itd.

Več v prihodnji številki Kmečkega glasu.

Ukrep o odpravljanju zaraščanja na kmetijskih zemljiščih

Kristijan Hrastar
30.05.2017 07:47 (May 30, 2017)

Vlada RS je v začetku leta izdala uredbo o izvajanju ukrepa odpravljanje zaraščanja na kmetijskih zemljiščih o katerem smo že kar nekaj zapisali. Izvajanje ukrepa bo omogočilo hitrejšo ponovno vzpostavitev kmetijskih zemljišč, primernih za kmetijsko pridelavo. Podpora bo namenjena povračilu stroškov, nastalih pri čiščenju zaraščenih površin. Prihaja pa do zapletov, saj naj bi kar nekaj kmetov, kljub očiščenim površinam, ostali brez sredstev. Agencijo RS za kmetijske trge in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano smo prosili, da so nam odgovorili na več zastavljenih vprašanj v zvezi s pravilnim postopkom pri pridobivanju sredstev.

Kot smo že zapisali so do podpor upravičena le tista kmetijska zemljišča v zaraščanju, ki so v prostorskem načrtu lokalne skupnosti po namenski rabi opredeljena kot kmetijska zemljišča in so bila v skladu z zakonom, ki ureja kmetijstvo, glede na evidenco dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč na dan 18. junija 2011 opredeljena z vrsto dejans

Kmetijstvo v Srbiji

Kristijan Hrastar
23.05.2017 14:35 (May 23, 2017)

Tradicionalni 84. mednarodni kmetijski sejem v Novem Sadu je priložnost za spoznavanje kmetijske mehanizacije, ki se prodaja v Srbiji kot tudi primerjanje napredka kmetijstva v posameznem letu. V Srbiji so subvencije še vedno na zelo nizki ravni, za kmete pa je na voljo vse več razpisov za posodabljanje kmetijske pridelave in prireje. Tako kmetje postajajo vse večji pridelovalci žit, sadja in zelenjave.

Med srbskimi kmeti pa je trenutno prva tema o ugodnem subvencioniranju nakupa traktorjev. Razpis je odprt do konca maja, do sedaj so prejeli že 1600 vlog, v povprečju je zahtevek za nepovratna sredstva v višini 1,3 milijona dinarjev ali 10.500 evrov. Na razpolago je slabih dva milijona evrov sredstev, minister za kmetijstvo Branislav Nedimović pa pravi, da bodo zagotovili dodatna sredstva, če se bo pokazalo, da je razpisanih sredstev premalo. Zanimanje kot smo zapisali je zelo veliko, saj je to prvi razpis po 15 letih, ki subvencionira nakup traktorja z močjo največ 100 kW/136 KM, vre

Povečan odvzem jelenjadi v letu 2017

Kristijan Hrastar
23.05.2017 09:58 (May 23, 2017)

K pisanju tega odprtega pisma me je vzpodbudila živahna medijska kampanja zagovornikov in nasprotnikov povečanega odvzema jelenjadi v letu 2017. Nanizanih je bilo kar nekaj vprašljivih trditev iz obeh strani, zato bi rad opisal dojemanje »sobivanja« jelenjadi in ljudi v dolini Kokre. Kokra je eno od osrednjih območij jelenjadi v Sloveniji. Z družino kmetujemo na nekaj 10 ha veliki ekološki gorski kmetiji, katere večina travnikov in pašnikov leži nad 1000 m n. v.. Sem lovec, tudi oče je bil lovski čuvaj pri veleposestniku Dolencu že pred drugo svetovno vojno, po vojni pa poklicni lovec v državnem lovišču, sedaj LPN Kozorog. Bližam se sedemdesetim, tako, da v vlogi kmeta in lovca, v praksi že vse življenje vsakodnevno spremljam in doživljam spremembe na kmetiji, pri jelenjadi in v gozdu.

Več v številki 21 Kmečkega glasu.

Po­mem­bnej­ši škodljivci krompirja

Kristijan Hrastar
23.05.2017 09:55 (May 23, 2017)

Krom­pir na­pa­da­jo šte­vil­ni ško­dljiv­ci, ki de­la­jo ne­po­sred­no ško­do s tem, ko ob­je­da­jo go­mo­lje ali se­sa­jo so­ko­ve rast­lin. Ne­ka­te­re vr­ste se­sa­jo­čih žu­želk, kot so list­ne uši, pa po­sred­no pov­zro­ča­jo ško­do s pre­na­ša­njem rast­lin­skih vi­ru­sov. V na­sa­dih krom­pir­ja nam še ved­no naj­več ško­de pov­zro­ča­jo: ko­lo­rad­ski hrošči, stru­ne, sov­ke, list­ne uši, pa tudi ogr­ci raz­nih vrst hro­ščev, pol­ži, glo­dav­ci, div­jad in očem skri­ti ško­dljiv­ci, kot so krom­pir­je­ve ogor­či­ce.

V številki 21 so opi­sa­ne ne­ka­te­re ome­nje­ne vr­ste.

Aplikacijski treningi podjetja Syngenta

Kristijan Hrastar
22.05.2017 10:14 (May 22, 2017)

Zavedajoč se pomembnosti varne rabe fitofarmacevtskih sredstev (FFS), zlasti dobre aplikacijske tehnike in pravilnega strokovnega pristopa pri njihovem rokovanju, so v slovenski družbi Syngente, vodilne mednarodne korporacije na področju varstva rastlin, zavidanja vreden delež pa imajo tudi v semenskem programu, – Syngenti Agro pripravili prva aplikacijska treninga.

Za področje poljedelstva je potekal na 80-hektarski družinski kmetiji Vitez v Tešanovcih pri Moravskih Toplicah, za sadjarstvo in vinogradništvo pa v Sadjarstvu Ormož, Skupina Evrosad, v Savcih pri Svetem Tomažu, kjer obdelujejo 42 ha od skupno 117 ha sadovnjakov.

Massey Ferguson 5700 SL

Kristijan Hrastar
17.05.2017 11:18 (May 17, 2017)

Massey Ferguson je lani v začetku leta na trg poslal popolnoma novo serijo 5700 SL, ki nudi udobje in produktivnost v območju moči 100 – 130 KM. V seriji so štirje modeli, motorji izpolnjujejo najnovejše zahteve za izpušne pline Tier 4 Final, z vgrajenim sistemom čiščenja izpušnih plinov, ki ne potrebuje vzdrževanja.

Motor je štirivaljni, prostornine 4,4 l, turbinsko polnjen in zadnja izvedba proizvajalca motorjev v skupini Agco. Za obdelavo izpušnih plinov z ureo (AdBlue) sta potrebna dva ločena sklopa in sicer dizel oksidacijski katalizator (DOC), kje poteka prva obdelava (oksidacija), za tem pa še selektivni redukcijski katalizator (SCR), kjer poteka kemijska reakcija med snovmi v izpušnih plinih (NOx) in vbrizgano sečnino (AdBlue).

Menjalnik ima štiri skupine, izbiramo pa lahko med 4 ali 6 prestavami, v prvi izvedbi je 16/16 prestav, v drugi pa 24/25 prestav. Tako skupine kot prestave so prestavljive pod obremenitvijo. Izbiramo jih lahko kar tremi ročicami. S kombinirano ročico

Oglasi

5941.) kontni načrt

Kategorija: Leposlovje

Cena: 15.99 €

7568.) anglešia s 2000 1 stopnja

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 24.99 €

1414.) diamantna dinastija

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2469.) o ljubezni

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

2626.) veliki petek

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4773.) kaj delaš , dajnomir?

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 14.99 €

imate spletno stran za katero bi želeli, da se uvršča višje v iskalniku google.si in si povečali obisk spletne strani? potem je optimizacija spletnih strani prava izbira za vas. v članku na spletni strani računalniške novice si lahko preberete več o optimizaciji in podjetju dominatus, ki jo izvaja!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

iščete novo destinacijo za vaše počitnice in bi radi čim prej pobegnili iz dolgočasnega vsakdana? v agenciji potuj nekam smo za vas pripravili super ponudbo last minute izletov in potovanj. preverite ponudbo: https://www.potujnekam.com/last-minute

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

naravna tinktura iz ekološko pridelanega čemaža. na spletni strani malinca.si jo dobite že za 6,99 € za 50 ml.

Kategorija: Storitve

Cena: 6.99 €

vas zanima kaj vse zastavljalnica vzame v zakup? to so izdelki iz žlahtnih kovin, vredni kamni, pametni telefoni, ure, gradbena oprema, avtomobili, motorji ... stvari, ki jih lahko zastavite je zares veliko. vse informacije si oglejte na spletni strani podjetja spletna-zastavljalnica.net!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

špica international ponuja odlično rešitev za obračun plač. obiščite našo spletno stran in se posvetujte s strokovnjaki.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

želite prodati zlato? potem obiščite našo spletno stran odkup-zlata.net, kjer vam nudimo odkup zlata pa najvišjih dnevnih cenah. celotno ponudbo in več informacij najdete na naši spletni strani!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj