Kristijan Hrastar

Prijatelji (9)
Dragica Heric
Marinka Marinčič Jevnikar
Alen Osenjak
Geza Grabar
Barbara Remec
Darja Zemljič
Ziliute88edita Edita
Vlasta Kunej
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Case IH Luxxum 120
Hišni sejem v Slovenski Bistrici podjetja Mehanizacija Miler
Prvi kmetijski sejem je Gregorjev sejem v Novem mestu
Novost iz podjetja Goldoni Arbos
Rezalno cepilni stroj KRPAN CS 420
Počasno prilagajanje na hitre spremembe v kmetijstvu
Impodan Lovol 50
Dan odprtih vrat podjetja ITRO iz Štor
Trošarina za žganje po novem zakonu o trošarinah
Javni razpis za naložbe kmetij, namenjene prilagoditvi zahtevam kmetovanja na gorskih območjih
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2017
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Hišni sejem v Slovenski Bistrici podjetja Mehanizacija Miler

Kristijan Hrastar
23.03.2017 11:52 (pred 1 dnevi)

Podjetje Mehanizacija Miler d.o.o. je ta konec tedna v poslovnem centru v Slovenski Bistrici organiziralo Hišni sejem kmetijske mehanizacije. Predstavili so številne stroje različnih blagovnih znamk. Poleg že splošno znanih Krone, Joskin, Rauch, …, zdaj po novem zastopajo še pluge Regent. Hišni sejmi so v zadnjih 14 dneh potekali tudi v ostalih poslovalnicah (Beltinci, Leskovec pri Krškem, Komenda), kakor tudi na sedežu podjetja v Ravnah na Koroškem.

Regent program je priznana avstrijska znamka za obdelavo tal, in sicer so najbolj prepoznavni po izdelavi plugov. Sicer je to družinsko podjetje v Avstriji s sto zaposlenimi in bo kmalu praznovalo častitljiv jubilej, stoletnico od ustanovitve. Svoje stroje izvažajo v 50 držav po vsem svetu. Pluge delijo v tri skupine, in sicer Eurostar, Titan in Taurus.

Glavni program Mehanizacije Miler ostajajo zagotovo stroji podjetja Krone. V prodajnem programu imajo kosilnice, obračalnike, zgrabljalnike, samonakladalne prikolice, samovozni silažni ko

Dan odprtih vrat podjetja ITRO iz Štor

Kristijan Hrastar
23.03.2017 11:50 (pred 1 dnevi)

Tudi letos so tako kot je že običaj na Jožefovo, v podjetju ITRO d.o.o. na sedežu podjetja v Štorah, predstavili celotni prodajni program traktorjev New Holland. V Sloveniji so traktorji Holland že nekaj let po prodaji na prvem mestu. Tako smo si ogledali modele od najmanjših pa do največjih, predstavili pa so tudi nekaj novosti iz lanskega leta, najpomembnejši med njimi sta zagotovo novi T6 ElektroComand in T7 Auto Command.

Najenostavnejši predstavljen traktor je bil TD3.50 s štirikolesnim pogonom in preizkušenim 48 KM motorjem. Preprosto vzdrževanje in upravljanje, 300-urni servisni interval, izjemno varčen pogonski agregat in robustna izdelava uvrščajo TD3.50 med traktorje z najnižjimi stroški vzdrževanja in uporabe. Je idealen za majhne kmetije za vsestransko uporabo saj dvižna sila hidravličnega dvigala zdaj znaša 2200 kg.

Modeli iz serije T3F sodijo med najmanjše namenske traktorje in so dobavljivi tako z varnostnim lokom kot naknadno nameščeno kabino. Kljub majhnim dimenzijam

Počasno prilagajanje na hitre spremembe v kmetijstvu

Kristijan Hrastar
23.03.2017 11:44 (pred 1 dnevi)

V okviru 44. letnega posveta Zadružne zveze Slovenije, ki je bil pred kratkim v Portorožu, je imel dr. Emil Erjavec z Biotehniške fakultete zelo zanimivo in nazorno predstavitev o ekonomskih in agrarno-političnih izzivih slovenskega kmetijstva in zadružništva. Podrobno je predstavil trenutno situacijo in odprl številna vprašanja in možne poti prihodnjega razvoja skupne kmetijske politike na ravni EU in v Sloveniji.

Dr. Emil Erjavec je najprej naštel naše izzive oziroma težave v kmetijstvu. Kot največja težavo je izpostavil omejenost zemljišč za kmetijsko pridelavo in težke pridelovalne razmere. Površine za obdelavo so majhne, posestna struktura je razdrobljena, kar vodi do večjih stroškov pri obdelavi. Neugodna je tudi izobrazbena in starostna struktura kmetov. V primerjavi z drugimi naprednimi kmetijskimi državami naša pridelava ostaja enaka že zadnjih dvajset let ne glede na rast proračunskih sredstev namenjenih za kmetijstvo. Poleg tega pa nas bremeni še razpad nekaterih kmetijski

Javni razpis za naložbe kmetij, namenjene prilagoditvi zahtevam kmetovanja na gorskih območjih

Kristijan Hrastar
16.03.2017 08:22 (Mar 16, 2017)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je 3. marca 2017 v Uradnem listu objavilo enomesečno podaljšanje obdobja za vlaganje vlog pri 6. javnem razpisu za Podukrep 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva za leto 2016, za kmetijska gospodarstva, ki so uvrščena v gorsko območje v skladu s Pravilnikom o razvrstitvi kmetijskih gospodarstev v območja z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (Uradni list RS, št. 12/15). V skladu s to spremembo lahko potencialni vlagatelji vlogo na ta javni razpis, ki je bil objavljen 25. novembra 2016, vložijo še do vključno 12. aprila 2017. Sočasno je povečalo tudi obseg razpisanih sredstev iz osem na enajst milijonov evrov nepovratnih sredstev.

Ukinitev podpore za beljakovinske rastline v letu 2017 v okviru shem neposrednih plačil

V skladu z EU zakonodajo se proizvodno vezano podporo lahko nameni le za sektor, ki se spopada s  težavami, in hkrati le v obsegu, ki je potreben za spodbujanje ohranitve trenutne ravni proizvodnje v zade

Pašni aparati, vrvice, elektronski pripomočki

Kristijan Hrastar
16.03.2017 08:12 (Mar 16, 2017)

Ob obisku podjetja Horizont iz Korbacha v Nemčiji, ki izdeluje pašniško ter živinorejsko opremo, opremo za varnost na cesti in proizvodno opremo, so nam poleg prodajnega programa in ogleda proizvodnje, predstavili številne novosti za leto 2017. V Sloveniji podjetje Horizont že četrt stoletja uspešno zastopa podjetje Clair d. o. o. iz Zbilj pri Medvodah.

Številne novosti lahko razdelimo v pašniško opremo in hlevsko opremo. Kot najpomembnejše vsekakor so trije novi pašni aparati, in sicer v vseh treh razredih. Tako je model Trapper AB 2 namenjen za takoimenovane hobi kmetije za varovanje konja ali vrta pred mačkami in psi. Možnost je baterijskega ali akumulatorskega napajanja, pašni aparat ima izhodno moč 0,22 J, dolžina pašne ograje naj bo do 500 metrov, če je ta delno obremenjena s podrastjo. Največja izhodna napetost znaša 6.000 V

Tračna žaga Wood-Mizer LX 100

Kristijan Hrastar
16.03.2017 08:10 (Mar 16, 2017)

Velikokrat se dogaja , da ima kmet na svoji kmetiji samo nekaj hlodov iz katerih bi rad dobil rezan les za skedenj, ograjo, strojno lopo, balkonsko ograjo, razgledni lovski stolp. Nalaganje, transport hlodovine do večjih žag je cenovno velik strošek, prav tako pa ni enostaven. Delo si olajšamo z mobilno tračno žago Wood-Mizer LX 100, ki je na sejmu AGRA prejela zlato medaljo, v Sloveniji pa jo zastopa podjetje Famteh iz Raven na Koroškem. 

Tračna žaga LX 100 je namenjena profesionalni uporabi in zajema mnogo inovacij trdnosti, učinkovitosti, enostavne uporabe in pregleda uporabnika. Ogrodje žage LX 100 je povsem nove oblike, narejeno iz debelejših jeklenih cevi in prečnih delov, da prenese stalne in težje obremenitve. Noge tračne žage so privite neposredno na prečni del, da je lahko hlod podprt neposredno z nogami in ne z okvirjem. Prečni deli so višji od stranskih cevi, da je nalaganje hlodov z viličarjem lažje in ni treba hloda spustiti ali skotaliti na tračno žago. Pokrovi iz nerj

Prvi kmetijski sejem je Gregorjev sejem v Novem mestu

Kristijan Hrastar
14.03.2017 12:01 (Mar 14, 2017)

»O sv. Gregorji dolgo njivo orji!«, pravi slovenski pregovor. Na to, kako se bo kmetovalo, pa je treba misliti pred in po tem godovniku. Pester nabor idej je vselej mogoče dobiti na sejmu in prvi med kmetijskimi je Gregorjev sejem na Grabnu v Novem mestu, ki ga je letos pospremilo še lepo sončno vreme.

V organizaciji Kmetijske zadruge Krka se je predstavilo 400 razstavljavcev iz širšega območja Dolenjske in tudi od drugod. Ponudniki kmetijske mehanizacije, opreme, semen in sadik, lokalno pridelane hrane in razstavljavci z raznovrstno ponudbo so se minuli konec tedna predstavili več kot 25 tisoč obiskovalcem. Spremljali smo tudi strokovna predavanja in praktične prikaze, največ je bilo zanimanja za varno delo z motorno žago.

Da je Gregorjev sejem na Dolenjskem zelo zanimiv in pomemben, so z obiskom potrdili številni gostje, ki niso skoparili s pohvalnimi besedami na račun odlične organizacije. V petek je sejem odprl predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, v soboto pa si ga je ogledal

44. letni posvet Zadružne zveze Slovenije v Portorožu

Kristijan Hrastar
09.03.2017 11:28 (Mar 09, 2017)

Za nami je že 44. letni posvet Zadružne zveze Slovenije, ki je potekal prejšnji teden v Portorožu. Zadružniki so si kot glavno temo zastavili razvojne trende kmetijstva in zadružništva. Peter Vrisk, predsednik Zadružne zveze Slovenije, je uvodoma pozdravil številne goste. Posvet v Portorožu je kot nekakšen zaključek regijskih posvetov zadružnikov v zadnjih dveh mesecih, na katerem se predstavi aktualno stanje v kmetijstvu in problematika, s katero se srečujejo kmetje.

Krmilno mešalne prikolice JF VM-Multi

Kristijan Hrastar
02.03.2017 12:50 (Mar 02, 2017)

Projektantom JF - Kongskilde je uspelo razviti kombinacijo funkcij na mešalnih prikolicah s sprednjim prečnim trakom, ki omogoča rezanje in raztros slame do 18 metrov daleč in mešanje silaže ali bal ter razkladanje na mizo v hlevu v različnih konfiguracijah. To omogočajo krmilno mešalne prikolice JF – Kongskilde tipa VM – Multi, prostornine od 10 m3 do 45 m3. Za prikolico Multi je podjetje Profi Kmet , d.o.o iz Prekope na Vranskem prejelo zlato medaljo.

To je optimalna rešitev, če želite dobiti dober pregled pri raztrosu slame in optimalno izkoriščenost mešalne prikolice. JF-Stoll Feeder Multi rešitev omogoča zmanjšanje števila strojev, potrebnih na kmetiji. To ima za posledico manj vzdrževanja, manj časa in manj denarja. Tehnično se funkcije mešanja in funkcija trošenja zamenja v štirih sekundah z dvigovanjem ali spuščanjem rotorja. Z dvigom se onemogoči dostop do rotorja.

Vse krmilno mešalne prikolice tipa VM MULTI so opremljene s sprednjim transportnim trakom in izmetalno napravo

Obisk podjetja Farmtech d.o.o. iz Ljutomerja

Kristijan Hrastar
02.03.2017 12:48 (Mar 02, 2017)

Podjetje Farmtech d.o.o. je slovensko podjetje z dolgoletno tradicijo na področju izdelave strojev za kmetijsko in okoljsko tehniko. S sedežem v Ljutomeru že več kot dvajset let uspešno nadaljuje tradicijo razvoja podjetja Tehnostroj in istoimenske blagovne znamke, ki je v pol stoletja svojega delovanja postala sinonim za kakovostno kmetijsko tehniko na trgih nekdanje Jugoslavije. Danes se na vseh trgih pojavlja le še z blagovno znamko Farmtech in nadaljuje z uspešnim delom še naprej ter ponuja vrhunske in tehnološko dovršene stroje. Po ocenah se na trgih pojavlja že več kot 200 tisoč prodanih kmetijskih strojev iz Ljutomera, tako da je v tem segmentu eno najuspešnejših in najbolj prepoznavnih proizvajalcev kmetijske tehnike v Evropi.

Začela se je kampanja oddaje zbirnih vlog 2017

Kristijan Hrastar
02.03.2017 12:46 (Mar 02, 2017)

Na že tradicionalni novinarski konferenci Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja pred začetkom oddaje zbirnih vlog je generalni direktor Agencije Benedikt Jeranko dejal, da so lani za ukrepe skupne kmetijske politike izplačali 262 milijonov evrov, kar je nekoliko manj kot leto pred tem. Razlog je predvsem v tem, da je bilo izplačanih manj zahtevkov za investicijske ukrepe razvoja podeželja, za katere je bilo lani izplačanih le slabih 10 milijonov evrov. Vzrok je bil zaradi prehoda na novo finančno perspektivo in ker je priprava pravnih podlag zamujala že na evropskem nivoju. Tako je prišlo do prekinitve objave razpisov na področju investicij.

Za kmetijsko okoljske ukrepe je bilo lani namenjenih 93,8 milijona evrov, od tega za ekološko kmetovanje 7,6 milijona evrov, za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki 60,6 milijona evrov, za dobrobit živali 1,2 milijona evrov in za kmetijsko okoljsko podnebna plačila 24,4 milijona evrov.

Sicer pa se je v ponedeljek, 27. februa

Kraja traktorja in gozdarske prikolice v Stranski vasi pri Novem mestu

Kristijan Hrastar
02.03.2017 12:39 (Mar 02, 2017)

Najboljši pisci akcijskih filmskih scenarijev si ne bi mogli izmisliti bolj razburljive zgodbe, ki se je dogajala prejšnji teden v ponedeljek v majhni vasi blizu Novega mesta. Boštjan Hrovatič iz Stranske vasi je hotel kot vsako jutro prižgati traktor in se odpeljati v gozd po hlodovino in drva, pod kozolcem, kjer naj bi stala traktor in gozdarska prikolica, pa je našel le prazen prostor.

Po prvem šoku je Boštjan poklical na Policijsko postajo Novo mesto, in že po 20 minutah so kriminalisti pregledovali okolico kozolca in iskali morebitne sledi za predrznim storilcem. »Klicali smo znance, prijatelje in sosede ali so to noč slišali ali videli kaj sumljivega. Pojavila se je prva sled, da so slišali hrumenje traktorja ob osmi uri v nedeljo zvečer v smeri proti glavni cesti, ki povezuje Novo mesto in Metliko. Tam smo videli sledi obračanja in domnevali smo, da so traktor in prikolico naložili na tovornjak, kjer bi ga skritega pod cerado bistveno lažje prepeljali v tujino.« Pri Hrovatičev

Novost iz podjetja Goldoni Arbos

Kristijan Hrastar
22.02.2017 13:51 (Feb 22, 2017)

Delniška družba Goldoni iz Modene spada med proizvajalce specializirane mehanizacije. V letu 2016 se je Goldoni pridružil skupini ARBOS. Gre za globalno podjetje, ki deluje na vseh svetovnih trgih s širokim spektrom kmetijskih strojev (poljedeljski traktorji, sejalnice, kombajni...). Znotraj skupine, zaradi njene izredne finančne moči, je Goldoni pridobil zelo ugodne možnosti še hitrejšega razvoja in proizvodnje še bolj naprednih strojev. Tako smo na sejmu EIMA v Bologni že videli rezultate skupnega dela, predstavili so kar nekaj novosti, in sicer novi Q 110, novo serijo E 100 in serijo S 110, ki je nadgradnja serije Star 100.

Sprednji nakladalniki Stoll FZ/FS

Kristijan Hrastar
22.02.2017 13:49 (Feb 22, 2017)

V času ekonomske krize v kmetijstvu je potrebno še posebej razmisliti o upravičenosti investicije. Potrebno je povečati izkoristek in število delovnih ur vašega obstoječega ali novega traktorja, na segmentu dviganja pa si olajšati delo. Podjetje Profi kmet, d.o.o ima v ponudbi sprednje nakladalnike proizvajalca  Stoll in za serijo FZ/FS so prejeli zlato medaljo na sejmu v Gornji Radgoni.

Robustna in inovativna konstrukcija je združila preizkušene tehnične rešitve z razvojem novih. Sprednji nakladalnik Stoll vam z funkcijami mehanske poravnave orodja, s kinematiko in drugimi dodatnimi funkcijami hitro olajša delo z vašim traktorjem. Skrite hidravlične cevi omogočajo varovanje in enostaven dostop. Konstrukcija je usklajena s projektanti traktorjev.

Prodaja traktorjev v Nemčiji v letu 2016

Kristijan Hrastar
22.02.2017 13:48 (Feb 22, 2017)

Prodaja traktorjev se je v Nemčiji že tretje leto po pričakovanju tamkajšnjih analitikov znižala. Če so še leta 2013 zabeležili prodajo 36.248 traktorjev, podobno je bilo leto poprej, pa se trend zniževanja prodaje nadaljuje tudi v lanskem letu. V spodnjih dveh preglednicah prikazujemo skupno prodajo traktorjev ter prodajo traktorjev moči nad 51 KM. Tako so v letu 2016 skupno prodali 28.746 traktorjev in 21.137 traktorjev z močjo nad 51 KM. To pomeni, da beležijo znižanje v višini več kot tri tisoč traktorjev oziroma več kot deset odstotkov na letni ravni.

Če primerjamo leto 2016 z letom poprej, se je prodaja zmanjšala za 10,8 odstotka. Nemci so zaskrbljeni še posebej zaradi slabše prodaje traktorjev z močjo nad 51 KM, saj se je število prodanih traktorjev zmanjšalo za več kot tri tisoč (skoraj 14 odstotkov).

Novosti iz podjetja McCormick

Kristijan Hrastar
22.02.2017 13:47 (Feb 22, 2017)

Traktorji McCormick X2 so zaradi svoje zasnove, oblike in tehničnih karakteristik idealni za dela s posebnimi kulturami kot so dela v vinogradih, sadovnjakih, na poljih, za medvrstno obdelavo in škropljenje kot tudi za komunalne storitve. Opremljeni so s 4-valjnimi vodno hlajenimi motorji Yanmar, katerih karakteristika je izredna elastičnost, varčnost in najnižje nazivno število vrtljajev v svojem razredu. Na voljo so modeli X2.20 (32 kW/43 KM), X2.30 (35 kW/47,6 KM) in X2.40 (39,9 kW/54,2 KM). Generalni zastopnik za traktorje McCormick pri nas je podjetje Fabijan d.o.o. iz Pernice.

Traktorji McCormick serije X2 so v osnovi obdržali vse lastnosti priljubljene serije GM. Novost je popolnoma nova zaščitna kabina, ki uporabniku omogoča še večje udobje pri vsakdanjih opravilih. Popolnoma na novo je zasnovan sistem ventilacije, zračenja in klimatske naprave, strop v notranjosti in konstrukcija. V ponudbi sta standardna izvedba in kabina z okrepljeno strešno ploščo, če je nameščen prednji

Kmetijsko čebelarski sejem v Bjelovarju

Kristijan Hrastar
15.02.2017 12:35 (Feb 15, 2017)

V kraju Gudovac pri Bjelovarju je potekal kmetijsko čebelarski sejem, ki je kot generalka za njihov največji kmetijski sejem konec marca. Predstavnik ministrstva za kmetijstvo Tugomir Majdak je dejal, da bodo na ministrstvu v prihodnje še bolj podprli kmetijstvo v svoji državi, saj s kmetovanjem ohranjajo delovna mesta, spodbujajo pa tudi primarni cilj kmetijstva, to je pridelava hrane.

Tradicionalni jubilejni sejem kmetijstva, kmetijske mehanizacije in gozdarstva  bo odprl vrata 31. marca in bo trajal tri dni. To je največji kmetijski sejem na Hrvaškem, kjer razstavlja kmetijske stroje okrog 500 razstavljavcev iz 15 držav. Predstavljajo se številna slovenska podjetja, tudi obiskovalcev iz Slovenije zaradi bližine je vsako leto večje. Hrvaška je zanimiva za vlagatelje, vendar glede na velikost trga še vedno zelo majhna po kupni moči. V Sloveniji v primerjavi s Hrvaško prodamo skoraj štirikrat več traktorjev. Leta 2015 so tako na Hrvaškem prodali 395 traktorjev, od tega so prodali 61

Škropilnice so starejše kot pršilniki

Kristijan Hrastar
09.02.2017 09:51 (Feb 09, 2017)

Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije smo v letu 2015 v Sloveniji prodali 1.047 ton pesticidov oziroma njihovih aktivnih snovi. Največ je bilo prodanih fungicidov, 759 ton ali 72,5 %. Sledijo herbicidi z 224 tonami (21,4 %), insekticidi z 38 tonami (3,6 %) in drugih pesticidi s 25 tonami oziroma 2,4 %. Siceršnji trend padanja prodaje pesticidov od leta 2008 naprej, se je v letih 2014 in 2015 obrnil navzgor.

Aplikacija teh pesticidov (fitofarmacevtskih sredstev – FFS) se izvaja z napravami za nanašanje fitofarmacevtskih sredstev. Te naprave pa morajo ustrezati številnim zakonskim zahtevam. Zakonske zahteve veljajo tako za nove naprave, ki se dajejo v promet, kot tudi za rabljene naprave. Od leta 2012 naprej proizvajalec škropilnice (pršilnika) z CE oznako in izjavo o skladnosti zagotavlja, da njegov (nov) proizvod ustreza zahtevam slovenske (in evropske) zakonodaje. V skladu s 'Pravilnikom o zahtevah glede pravilnega delovanja naprav za nanašanje fitofarmacevtskih sredste

Predaja novih vozil Nacionalnemu veterinarskemu inštitutu

Kristijan Hrastar
07.02.2017 13:03 (Feb 07, 2017)

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je na Veterinarski fakulteti v Ljubljani udeležil dogodka ob prevzemu novih vozil za Nacionalni veterinarski inštitut. Inštitut v okviru veterinarske službe zagotavlja zelo pomembne naloge s področja zagotavljanja zdravstvenega varstva, med drugim izvajanje veterinarske higienske službe, laboratorijske preiskave materiala živali, živil in surovin zaradi diagnostike živalskih kužnih in drugih živalskih bolezni.

Primopredaje so se udeležili tudi dr. Andrej Kirbiš, dekan Veterinarske fakultete v Ljubljani, dr. Tadej Malovrh, predstojnik Nacionalnega veterinarskega inštituta, generalni direktor Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin dr. Janez Posedi ter veterinarski higieniki enot po Sloveniji.

Terminski načrt objave javnih razpisov iz naslova Programa razvoja podeželja 2014-2020

Kristijan Hrastar
07.02.2017 09:48 (Feb 07, 2017)

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na svojih spletnih straneh danes objavilo terminski načrt objav javnih razpisov iz naslova Programa razvoja podeželja 2014–2020 za letošnje leto. Predvidenih je 20 javnih razpisov v višini več kot 110 milijonov evrov.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano želi v letošnjem letu z javnimi razpisi iz PRP 2014-2020 spodbujati investicije na področju konkurenčnosti v kmetijskem, živilskem in gozdarskem sektorju ob iskanju ravnovesja med kmetovanjem in varovanjem narave ter prilagajanjem na podnebne spremembe (naložbe v predelavo ali trženje kmetijskih proizvodov, zmanjševanje porabe vode v tehnoloških postopkih, ureditev čistilnih naprav, energetsko učinkovitost objektov in opreme, proizvodnja električne in toplotne energije za potrebe obrata - uporaba lesne biomase). Spodbujati želi tudi dejavnost mladih kmetov, sodelovanje med LAS ter pospešiti odpravo škode v gozdovih (lubadar). Prav tako namenja sredstva za vzpostavitev

Oglasi

na spletni strani porabi manj, si lahko z "modulom" ogrevanje naredite informativni izračun in preverite možne prihranke in rentabilnost za toplotno zaščito vaše stavbe. morebiten prehod na drug energent ali zamenjavo sistemov za ogrevanje. naredite si izračun zdaj!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

5104.) azbuka za neposlušne

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 9.99 €

7527.) v sibirski tajgi

Kategorija: Enciklopedije in slovarji

Cena: 19 €

7513.) edinstven

Kategorija: Leposlovje

Cena: 14.99 €

7512.) oglaševanje v a-duru

Kategorija: Umetnost in kultura

Cena: 14.99 €

5213.)   odkrivanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 11.99 €

prezračevanje hiše je pomembno za boljše počutje in tudi zdravje. za to so pomembni kvalitetni prezračevalni sistemi, ki vam jih nudijo pri ponudniku inštalacije štrus. več preverite na njihovi spletni strani!

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

odlična kitara za narodnozabavno glasbo, framus sorella 5/59. letnik cca. 1960 masivna sprednja plošča vsi prvotni originalni deli magnet schaller 10/40 pasivni nove strune generalno servisirana in nastavljena za takojšnje igranje 1 leto garancije!

Kategorija: Kitare in ostala brenkala

Cena: 880 €

6278.) premagajmo plahost

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

997.) razlaga razodetja in drugi spisi

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

696.) misel za lepši dan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

183.) vzhodnik , deževje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj