Članek
Kadilci nismo bebci
Objavljeno Jan 30, 2017

coffee-and-cigarettes

Oporekati temu, da kajenje ni škodljiva in nevarna razvada, bi bilo kratkomalo bedasto, do neke mere bi si vsak kadilec, četudi s sklonjeno glavo, priznal, da s svojim nevarnim življenjskim slogom ogroža tudi zdravje svojih najdražjih in najbližjih ter celo lastnih otrok, ki jim iz čiste zlobe ali pa zgolj zaradi tega ker je tako globoko zabredel v kremplje nikotinske odvisnosti, da mu je povsem vseeno za vse ostale, vse dokler ima tisto svojo škatlico cigaret in se lahko mirno predaja užitkom cigaretnega dima, ki nam tako lepo polzi po grlu in nam polni naša črna pljuča.
Zato niti ni težko razumeti zaskrbljenosti ministrstva za zdravje, da se za nas kadilce – boji. Še bolj se boji, da bi po nikotinskem opoju pričeli posegati mladi, ki jih živopisni zavoji tobaka in pisani napisi na škatlicah cigaret v trafikah vabijo v svoj razvraten in uničujoč objem.
Ondan sem opazil očeta, ki je komaj odvlekel svojega sina stran od skupine starejših moških s porumenelimi prsti in sivkasto kožo, ki so kašljajoče puhali dim visoko pod nebo, otrok pa je gledal vanje kot v mogočne parnike in vdihaval dišeč cigaretni dim.
Težko verjetno, kajneda?
Seveda. Ker gre za navadno izmišljijo in se kaj takega preprosto ne dogaja.
Starši svojih otrok ne izpostavljamo cigaretnemu dimu. Vsaj večina ne. Tudi sicer ta nevarnost ne preži nanje za šolskim poslopjem, kjer jim kak nepridiprav ponuja cigarete, da bi jih navlekel, ter si zagotovil novih strank, ki jim bo lahko prodajal črnoborzijanski neretvanski tobak. Eden od neverjetnih scenarijev, ki se mi je porodil v glavi je tudi ta, da vidim mamo s hčerko v naročju, obe bosi sredi noči objokani trkata na vrata varne hiše, ker sta morali ubežati nasilnemu možu in očetu. Zmanjkalo mu je namreč … cigaret. Pokadil je celo ugasle čike iz pepelnika, vse do filtra, potem pa je začel kričati in groziti.
Naslov v črni kroniki, ki ga ne boste nikoli in nikdar uzrli:
Povzročil verižno trčenje in pobegnil! V krvi je imel kar 3.4 g nikotina.

Pa vendar … kljub temu, da zaradi alkohola trpi prenekateri član te družbe, da je alkohol pogosto prisoten tako pri nasilništvu doma, kot tudi drugje, da so vse prevečkrat povzročitelji prometnih nesreč pod vplivom alkohola, da alkohol povzroča kopico zdravstvenih težav pivcu samemu, ne vem, če sem kjerkoli zasledil, da bi kdorkoli pomislil, da bi bilo smotrno uvesti enotno embalažo za vse pijače z vsebnostjo alkohola, nanje pa lepiti slike s cirozo jeter, raka na želodcu, pretepenih in trpinčenih žensk, ki so ubežale nasilniškemu alkoholiku, zverižene pločevine in posledic prometnih nesreč nastale zaradi alkoholiziranega voznika ter fotografije otrok s fetalnim alkoholnim sindromom, ki je posledica prevelike količine zaužitega alkohola v nosečnosti. Ker to bi bilo pa nesprejemljivo!
Alkoholu se da bržda mnogo lažje upreti in potem, ko popiješ kozarec ali dva niti slučajno ne pomisliš, da bi še enega, medtem, ko cigarete – joj, prejoj!!! Nekateri pokadijo dve že ob jutranji kavi, pa potem še kakšno in tako ves dan! Celo pred otroki.
Glede na to, da cigaretni dim nima prav nič mamljivega vonja za kateregakoli pamža, temveč mu prekleto smrdi, me bolj kot to, da bo začel kaditi pri rosnih desetih letih, skrbi, da se nihče na ministrstvu za zdravje ne obregne ob to, da se po televiziji vrtijo reklame, v katerih mama svojega otroka zbudi s poljubom na lice, potem pa mu iz čiste materinske ljubezni na kruh na debelo namaže ’zdrav lešnikov namaz’, ki na kilogram namaza vsebuje ravno eno pest lešnikov, polovica vseh sestavin pa je sladkor! Seveda smo vsi tisti, ki otrokom tega ne privoščimo – slabi in neljubeči starši. V neki drugi reklami, za nek drug produkt, a s precej podobnim pristopom in s poudarjanjem družinskih vrednot, ravno tako ljubeča in skrbna mati, otrokom ob večerji ponudi ohlajeno rdečo pločevinko sladke rjavkaste mehurčkaste pijače, ki jo na dušek rad zvrne celo sam Božiček.
In spet …
Pa vendar … kljub temu, da sladkor povzroča debelost, karies, tudi odvisnost, si niti v najbolj divjih kadilskih sanjah ne predstavljam, da bi bili na dvo kilogramskih pakiranjih žele bonbonov namesto smejočih se pomaranč in kivijev, prekopicujočih se banan in kotalečih se ananasov, portreti gnilozobih zavaljenih osnovnošolcev s pogrizenimi nohti, ker že pol ure niso nesli v usta nobenega gumijastega medvedka.

Kadilci vemo po čem posegamo. Nismo bebci, ki bi nas bilo treba strašiti s črnimi pakungami in z grozljivimi fotografijami. Zavedamo se škodljivosti tobaka. Morda zaradi tega počnemo tudi še kaj drugega poleg kajenja. Hodimo na sprehode v naravo, tečemo, obiskujemo fitnes, kolesarimo, plavamo ali pa se kakorkoli drugače ukvarjamo s športom. Nismo popolni bebci, kot tudi nismo povsem neodgovorna bitja.
Opozorila, ki nas vsakič ko sežemo po tobaku opomnijo, da kadilci umiramo mlajši in da kajenje ubija, jemljemo resno. Bolj zaskrbljujoče bi bilo, če bi na škatlicah pisalo, da smo s cigareto v ustih videti kul, da odganjajo mrčes, zmanjšujejo stres ter delujejo blagodejno na prebavo. Da bi bili napisi na njih zavajajoči in bi bila resnica povsem drugačna.
Kot na izdelkih po katerih posegajo mladi za katere bojda ministrstvo izraža tako strašno skrb, da so oni lahko potencialni bodoči dolgoletni kadilci. Po nepotrebnem.
Kajti, če bi otroci in mladina pojedli in popili vse kar je zanje menda zdravo – saj veste, sadne jogurte in sadne pijače, v katerih je komaj kaj sadja,  kosmiče, vodo v plastenkah, kokakole in nutele, vam zagotavljam, da nihče od njih ne bi postal dolgoleten kadilec. Prej bi jih potolkla sladkorna bolezen in srčni infarkt.
Če je skrb za mladino pristna in resna, in ni le nek manever s pomočjo katerega bi sprejeli nek nesmiseln zakon za polnjenje državne blagajne, potem poskrbite, da bodo imeli otroci in mladež na voljo zdravo prehrano, tako v vrtcih, šolah in fakultetah, da bodo njihovi jedilniki lahko pestri tudi doma in da ne bodo imeli nepotrebnih zdravstvenih težav. Kadar pa jih že bodo imeli, pa raje poskrbite, da ne bodo s svojimi živčnimi starši ure in ure presedeli v čakalnicah zdravstvenih ustanov, da pridejo na vrsto. Mogoče bo že zaradi tega kak kadilec manj, ko mu ne bo treba nervozno čakati in tuhtati, ali bo za njegovega otroka ustrezna poskrbljeno ali ne, ali pa bo morda treba zbirati zamaške za zdravljenje v tujini.

Liza, tudi jaz se strinjam s tem v tvojem kom. 115 (kot z marsičim, kar ti rečeš).. Lahko ste moje besede razumeli, kakor pač jih kdo je, vendar sama pač nisem kadilka, ne godrnjam pa prav veliko, povedala sem, kar sem, ker se mi zdi prav, da kadilci tudi ostrijo svojo pozornost do drugih, kot je prav, da nekadilci skušamo po človeško sprejemati kadilce ... in naj bi ne nastradali (preveč) zaradi drugih ... No, ko kakšen kadilec kadi blizu, preblizu, s epač nekoliko odmaknem. In zaradi sosedov se tudi ne kregam, dobro vem, da smo pač sosedje in da v bloku prenašamo tudi neprijetnosti drug drugega. Tudi mi doma smo glasni in še kaj se najde. Še kako s etega zavedam. In ko sem bila ob umirajočem kadilcu, sem dejansko začela jemati kajenje drugače, kto sem ga prej ... Recimo, vsak ima svoje grehe in "grehe", in res ne smem kaj dosti soditi drugim ... kajti vem, kako meni marsikaj ni v življenju uspelo, kot bi si želela. Zato sem iz srca rada pomagala kadilcu kaditi - čeprav sem tedaj sama malo plitveje dihala :) Azra, velja, pride menda spet čas, ko bova kakšno rekli v živo. :) http://www.publishwall.si/solzemlje/post/90806/ljubezen-pa-je-morda-tudi-pomagati-kaditi-

Blok sem omenil v imenu drugih. Jaz sem že poskrbel zase. Nč bat Abram. http://rado.blog.siol.net/2010/07/12/albanci-na-zacasnem-delu-v-sloveniji/ Je pa res, da imajo dve hiši proč od moje, izpostavo doma ostarelih in da upokojenci hodijo poleti že ob 5 zjutraj kadit na teraso pred hišo. Dim priplava direktno k meni v spalnico. Kadijo 10 m proč, torej je formalno vse o.k. Dejansko mi pa zjebejo jutra! Ja Ana, razumem te. Skozi stopnišče moramo brez dihanja. Večina kadilcev je popolnoma brez empatije. Vdana svoji razvadi. Druge pa k. . . . gleda.

Kadilec sem že vrsto let in nimam namere prenehat, vsaj za sedaj. Rad prižgem cigaret in uživam v njem. Kadar me kdo vpraša zakaj ne preneham in če lahko sploh preneham, povem da lahko neham ampak ne bom nehal, ker rad kadim. Želim kadit. Ne čutim da mi škodi, imam dobro zdravje in kondicijo. Edini razlog zaradi katerega bi prenehal kupovat industriski tobak, je zaradi dodatkov, aditivov v njem. Vsake toliko zaradi tega razloga razmišljam da bi prenehal, drugače pa ne. Dim tobaka je škodljiv toliko kolikor je vse ostalo kar vnesemo v organizem v obliki, hrane in pijače, krem,itd.... V kolikor pretiravamo, bomo imeli posledice, če pa ne, bo organizem zvaril kar se da, kar ne more bo izneslo ven iz telesa. V kolikor pride do kakšnih poškodb zaradi posledice konzumiranja tobaka, ali biločesa drugega, se bo organizem sam regeneriral in obnovil, če mu to dovolimo, ne pretiravamo in mu damo dovolj časa da vse to obdela. V kolikor kadimo toliko, da organizem uspe predelat vse kar pride v pluča in popravi eventualno škodo katera pri tej priliki nastane, lahko svobodno kadimo. V kolikor pretiravamo količinsko in ne damo organizmu čas da oddela svoje, bomo imeli posledice. Enako je z hrano, vodo, itd... Druga stvar pri kajenju o kateri nihče ne govori. Dim od tobaka, kot vsak drugi dim ima dizinfekcijske lasnosti. Tisočletja se mesni proizvodi dimijo v cilju zaščite pred gnilobo, plesnijo, bakterijami, črvi in tako naprej. Efekt dima od tobaka vrši dezinfekcijo na dihalnih poteh, pa se lahko reče da je koristen. Če je tako, zaradi česa je ta pompozna medijska kampanija proti kajenju? Ne samo medijska, tudi državne inštitucije se ukvarjajo z zakoni v zvezi z kajenjem. Nekateri smo mnenja, da je to zaradi zarmacevtske industrije, kateri dim tobaka predstavlja prepreko za njihove proizvode in zdravila,... Kadilci so zaščiteni od infekcij na dihalnih poteh z dimom od tobaka, zaradi tega določeni proizvodi farmaceutske industrije niso potrebni. To je primankljaj zaradi katerega trpi farmacevtska industrija in oni jo poizkušajo popravit z raznimi medijskimi kampanijami proti kajenju. Mati moje mati, je umrla zaradi raka na pljučih. Nikoli ni zapalila cigarete. Moja mati, kadi toliko let kolikor je njena mati imela let ko je umrla. https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/87/ef/e5/87efe564593c3fb4ed890f056633ac5f.jpg

Ani Bidar, čestitam ti za to razmišljanje in te popolnoma podpiram. Krivec je država ne kadilci! Zakaj pri nas kmetom ne dajo možnosti, da bi pridelovali tobak. Tako bi tudi kontrolirali vnos kemikalij v končni izdelek. Sploh pa eko tobak preprečuje raka! http://markom.watoc.org/2014/12/04/kajenje-je-zdravo-tobak-ne-povzroca-raka-ampak-ga-preprecuje/

Ani Bidar, čestitam ti za to razmišljanje in te popolnoma podpiram. Krivec je država ne kadilci! Zakaj pri nas kmetom ne dajo možnosti, da bi pridelovali tobak. Tako bi tudi kontrolirali vnos kemikalij v končni izdelek. Sploh pa eko tobak preprečuje raka! http://markom.watoc.org/2014/12/04/kajenje-je-zdravo-tobak-ne-povzroca-raka-ampak-ga-preprecuje/

...

Bom pa jaz nekoliko preroški ... Kdor ne zmore normalnega komentiranja, brez postavljanja diagnoz in poimenovanja vseh kadilcev za psihične bolnike, bom odslej tisto brisal. :) aja ... pa eno vprašanje se mi poraja ... Če kadilci umirajo mlajši ... mlajši od koga? Galapagoških želv? Najstarejši ljudje, ki so doživeli blizu sto let ali pa tudi kako čez imajo vsi nekaj skupnega. Vsi so večino svojega življenja kadili. so put that in your pipe and smoke it. ;)

Niste bebci :) Kje pa. Ampak vseeno sem vesela protikadilskega zakona! Če pomislim, kako je bilo včasih v bolnišnici, kjer sem bila zaposlena!! Čajna kuhinja na otroškem oddelku, kjer sem delala, je bila sredi oddelka in brez okna, oz. bilo je okence, ki je bilo odprto v kopalnico otrok!! V čajni kuhinji (v kateri smo tudi pripravljali hrano za otroke!) so kadili vsepovprek, zračilo se je preko otroške kopalnice. Na nek način niso potrebni zakoni - če bi ljudje spoštovali tudi svobodo drugih, ampak - zakoni vsaj nekoliko prisilijo ljudi v pametno obnašanje, če so zakoni seveda pametni! Tudi omejitev na cesti se mnogi en bi držali, če jih en bi bilo v zakonih, in isto velja za iti pijan v avto ... Niso pa vsi zakoni pametni ... http://www.publishwall.si/solzemlje/post/88682/pametni-in-nespametni-zakoni-in-predpisi-pri-nas-in-drugje

Top zapis.

V mislih sem imel tako ene kot druge, zdaj če misliš, da je letelo le na eno zagovorniško opcijo, se krepko motiš. Tale tvoja vizualizacija kadilca je pa tako stripovska, da bi bila komot v prvi črnobeli 'PREJ' sekvenci reklame za kako čudežno zdravilo, ki te odreši tega pekla. Če si takole predstavljaš kadilca, bi človek res pomislil, da je sleherni kadilec brez kakšnekoli kondicije in da če bi poskusil dvigniti kaj več kot šteko čikov - ki jo ima bržkone za dva dni -bi izkašljal svoja krvaveča pljuča. Namesto, da gaziš po kadilcih raje povej kako glasi števični niz, ki si ga je treba načečkat čez prsni koš, da nam bo uspelo nehat. ;) Še preden nas pograbijo vanzemaljci al pa reptilijanci ...

*kostin mozeg Po tem izbruhu prijaznosti do bebavih nekadilcev, je pa le ena svetla rdeča lučka cigareta, zasvetila v temo zasvojenosti. Nebebci se grizete in sprašujete, zakaj ne zmorete, kakšen značaj je v programu, ki vas vodi v sladostrastje pogubnih dimčkov. Fouš sem vam za tisto polurno kašljajoče davljenje in krehanje, še predno prižgete jutranji smog. Čudovit užitek, ko se plazite po šestih stopnicah višje in se zmagoslavno zadihani, ozrete navzdol. Čisti fantastičen užitek, strastnega kadilca. (Če boš dopustil, bomo temo razširili še na beli sladkor......... :-)

Ne morem verjet, da vam je, z nekaj svetlimi izjemami, uspelo naklofat nekaj manj kot 140 popolnoma nesmiselnih in bedastih komentarjev, ki ne služijo prav ničemur kot le gonjenju svojega prav. Prazno, brezvezno prepucavanje, kodo ko koga in kdo ga bo komu. Vsakdo počne, kar mu je ljubo, eni jedo mastno in sladko, eni se pitajo zgolj s piščancem in preparati ter neumorno kvihtajo kot obsedeni, spet tretji že pred zajtrkom pokljuvajo predpisane tablete za pritisk, proti pritisku, za/proti holesterolu ali kakšne druge predpisane medikamente, vedno več pa je takih, ki zobajo antidepresive, antipsihotike ali karkoli že predpišejo gospod dohtar, da ćlovek lažje prebrodi dan. Ampak ne ... kadilci so problematični, kot bi ne počeli drugega, kot kadili enega za drugim in puhali strupen dim v obaz mimoidočim. Dajte ga no pretiravat! Kaj čmo označit za problematične še knjižne molje, ker si kvarjio oči z branjem sredi noči!? Koga se bomo še lotili? Kaj, ko bi tisti, ki so najbolj glasni s svojim maloumnim zmerjanjem in postavljanjem diagnoz ljudem, o katerih prav ničesar ne vedo stopili pred ogledalo in se vprašali, kaj vraga njim fali, da se takole zaganjajo v druge ljudi? Ali pa ko bi stopili do kakega strokovnjaka ter mu povedali svoje tegobe. Naj izkoristijo svoj doprinos v zdravstveno blagajno, da ne bomo le kadilci vlačili domov kisikovih bomb pa hodili na zračenje pljuč in menjavo krvi. al ste eni blesavi, bog vas nima rad ... skoraj štirinajst dni nisem nobenega prižgal, pred nekaj dnevi pa sem šel po nov zavoj tobaka in zdaj grem enga pržgat. Ven. Na svež zrak. Da se reč nekako pogliha.

Pretirao kajenje škodi! Do kemični reakcij priaja tudi pri kuanju ter pečenju. Kdaj bodo nekadilci pri svojem pretiravanju prepovedali pečt na raženj?

*čiko #131 Država se trudi z ozaveščanjem. Samomorilska nagnjenja bodo vedno prisotna. Odločitev je pa vedno pri pacientih.

*abram... V kolikor ti to nudi zadovoljstvo, ne boš kašljal

Zim Zelen Tudi pušenje k...ca ne povzroča nobenega dima. Se strinjaš ? :)D

čiko Modri gedajo iz stališča večnosti. 132 # Canunt, volucres- Ptički pojejo.

Čikanje tobaka ne povzroča, dima :(

Čiko Bravo za tvoj komentar 125#. Rabili bi res kup dodatnih davkov, na bedarije nekaterih. Ti spretno skrivajo svojo bolno naravo.Nimajo nobenega veselja in užitka v življenju. Vidijo in sodijo samo soljudi,svoj gnoj pa spretno skrivajo. To je opazno iz njihovih komentarjev in obsojanj.

V tej državi ni tobačne industrije, zato država nima vpliva na vsebnost neželenih snovi v tobaku. Imate pa vpliv kadilci (z nakupom:)

Liza <3

S tem sem ciljala predvsem na tiste ljudi iz Hospica, ki si jih omenila. Sicer pa drži :).

Liza! Ja! Hkrati pa, mislim, da je med bližnjimi prav, da na lep način povemo svoje mnenje - če gre za pomembne stvari. Ni pa prav biti vsiljiv, pokroviteljski ipd. Naši odnosi se brusijo in zorijo dan za dnem.

:) Ana, največ kar resnično lahko za nekoga narediš, je to, da brezpogojno sprejmeš njegovo izbiro. Malo dvoumno... Ampak resnično.

ČIKO, ne vem glede raziskav, ampak, če se vsaj malo spoznaš na kemijo, potem veš, da pri gorenju pride do kemijskih reakcij snovi, torej tisti lepi list tobaka se spremeni v neko čisto drugo snov... Tudi drugačen dim, če kuriš travo, drva, kaj jaz vem kaj, ni ravno blagodejen. Recimo, mene, ko sosedje kurijo po vrtu, obvezno boli glava... :) Pa ne galamim, da s tem ogrožajo moje zdravje. Skratka, redno vdihovanje dima v pljuča nikakor ne more biti zdravo. Tukaj ne govorimo o ritualnem, ampak o verižnem kajenju. Sem sicer kadilka tudi sama, ampak povem to čisto resnici na ljubo... ;) Azra :). Hvala.

*ČIKO - še mini dodatek. O škodljivosti nebi sodil. Kemične snovi v listih: " Alkaloidi oz. dušikove heterociklične baze: nikotin (0,3–10 %, največ pred cvetenjem), nikotein, nikotelin, nikotimin, nikotirin, nikotoin, nornikotein, nikotizin, anabazin, anatabin, pirolidin, 1-metilpirolin in še več kot 70 drugih. o Organske kisline: citronska, jabolčna, jantarna, glikolna, piruvična, pirolidin-2ocetna kislina, 2-piperidin karboksilna kislina in druge. o Nitrozamin, 2 % ogljikovih hidratov in njihovih derivatov (škrob, celuloza, sladkorji, aminosladkorja glukozamin in galaktozamin, gume), smole, eterično olje s terpeni, maščobe, steroli, voski, flavonski glikozidi s kvercetinom in kemferolom, pektaza, pektinaza. o Kalijeve, kalcijeve, magnezijove, arzenove, berilijeve in talijeve soli. o Radioaktivni izotopi kalija, rubidija, stroncija, cezija, radia, svinca in polonija. " GOOGLE: mladiraziskovalci.scv.si/ogled?id=1352 (OKOLJU PRIJAZNA PROIZVODNJA TOBAKA IN NJEGOVA TOKSIČNOST ZA ORGANIZEM DAPHNIA MAGNA )

*ČIKO - prava domača cigara je zelo verjetno manj škodljiva od cigaret, saj ne vsebuje prepariranega papirja, ki oddaja še dodatne snovi. Danes je znanost tako napredovala, da zmore izmeriti skorajda vse kar se nahaja v zraku, hrani, vodi..... Kako si pa delovanje raznih elementov na zdravje ljudi razlagamo je pa odvisno tudi od špekulantov ter drugih zainteresiranih. V kolikor bi se odrekal vsemu, bi ravno tako končal iztegnjenih pet z listkom na palcu. Pri užitkih je pa težava v tem, da nam godijo, dokler se ne obrnejo v svoje nasprotje. Kukulele

Nisem mogla bit več tiho. Človek na kraju že pozabi, o čem pravzaprav sploh je tale blog. Pa kakšne neumnosti klatite eni, nooo... Najprej, iz vsega tega pogovora je najbolj očitno to, da ljudje pač potrebujete neko ciljno skupino, na kateri sproščate svoje frustracije. Najsi bodo to levi, desni, rdeči, beli, kadilci, narkomani, pijanci.... Nekaj. Naj bo nekaj jasno, da se ne bi preveč slepili: Seveda je kajenje škodljivo. Brezdvomno škodljivo, tudi kajenje naravnega domačega tobaka, brez primesi. To pa, če nič drugega, zaradi vseh stranskih produktov gorenja, ki so zelo strupeni. Ne slepimo se. No, ampak, ko pa si to priznamo, si pa priznajmo tudi, da v cigarete dejansko dajejo snovi, ki povečujejo in sprožajo odvisnost. Konec koncev, jih dajejo tudi v hrano. Tisti, ki je imel priliko kdaj delati v prehransko-predelovalni industriji, to dobro ve. Jaz vem. No, vi pa vidite le tisto kar smrdi. Ostalo pa rade volje goltate. In kaj? Ko se boste zafurali s hrano in zboleli, ali naj se vam odreče zdravniško pomoč, oziroma očita, da praznite državno blagajno? Kadilci za to, da smo sploh LAHKO odvisni, plačujemo državi trošarine, plus zdravstvena zavarovanja. A ni to malo hecno, da kdo reče, da nismo upravičeni do kritja zdravstvenih stroškov, v primeru "kadilske" bolezni? Pa še nekaj. Tisti, ki živite v blokih in vas moti cigaretni dim z balkonov... Ko sem jaz živela v bloku, me je tudi motilo veliko reči. Recimo versko udejstvovanje zgornjih sosedov, zaradi katerega sem imela včasih občutek, pa to sredi tedna in ob poznih urah, da sem v džamiji. In kaj naj bi? Vera je nedostopna. No, ne. Morda v mojem primeru ne, ker je šlo za za bosance in oni so tudi skupina, na katero se rado spravlja, če bi bili naši, potem jim pa nimaš kaj... Tako, da... Kaj naj bi. Zmignila sem z rameni in se sprijaznila, da je to del življenja v bloku, kjer smo si ljudje različni. Tudi kakšno vreščanje otrok ni ravno prijetno, ali pa pasje tuljenje, pasji lajež, živalski iztrebki, glasni prepiri, seksualna udejstvovanja, ki jih poslušaš skozi stene ... In veste kaj? Zmig z rameni je zame pogosto naravnost osvobajajoč. Raje to, kot, da postanem zoprna babura, ki se vtika v vse in vsakogar... Vsakogar kaj moti, sem prepričana. Koga bolj in kaj je bolj škodljivo? Kdo bi vedel. Je pa dejstvo, da me silno moti dvoličnost. Če nisi pripravljen pred svojim pragom pometati, bodi raje tiho.

Za lasten užitek (za druge jim ni mar) ljudje počno še marsikaj, od skakanja na gumi vrvi v globine, divje vožnje, da ne naštevam vse te adrenalinske norosti mladih in starih. Do tukaj je vse v redu, lepo je doživeti preplavo nikotina, adrenalina, verjetno tudi kakšne druge omame. Včasih pride med nas, tudi glas o mamicah (očetov kot, da jih ni), ki se trudijo s svojimi invalidnimi otroci prebiti skozi življenje zaradi "užitka", kateri se je sprevrgel v doživljenjsko drugačnost. Tvegani užitki kadilcev niso samo njihovi, ko nastopi tisti grši del. Sicer pa tobak je zdravilo, insekticid in še kaj v pravilnih odmerkih. Vdihneš - izdihneš :-)

Azra, brezveze je. V obsesiji nikotina ne vidite resnice. Torej, 1) Mamilašev je okoli 4 % celotne populacije 2) kadilcev je okoli 28 % celotne populacije že za dva podatka kažeta zakoj je tako. Dalje 3) Mamilaši se diskretno umaknejo in se drogirajo na samem 4) Kadilci so agresivni in kadijo vsepovsod /kjer jih zakon ne preganja/. Da je nekadilcem zoprno vdihavat dim jih ne moti. To kaže na popolno neempatičnost do drugih. Na asocialnost! Preberi #97 Ano. Da ne bom govoril le o sebi. Ničesar nimam proti tvojemu kajenju Azra, doker to počneš na samem. Sem pa prizadet ko moram skozi tvoj oblak dima. To je vse. Pa ne zato, ker je dim strupen - nisem mu toliko izpostavljen - da bi se bal zaradi tega. Le neprijetno se počutim, pa obleka mi potem smrdi po cigaretah!

Kakšna jajca nam prodajaš Azra. Zdaj kadiš zato, da bi koristila proračunu?! Ubogi reveži!

Še nekaj sem prišla povedat, kar sem razmišljala zunaj na kolesu: V komentarjih je bilo napisano o tem, da človek umre, če mu rečeš, da bo umrl, in en umre, če mu prikriješ težko diagnozo. No, v tem pomenu je bilo. Ampak ni tako enostavno. Tudi ljudje, ki hočejo za vsako ceno živeti, umrejo. Če človek je podlesek, lahko umre, četudi je prepričan, da je jedel čemaž!! Mislim, da se ne bom več oglasila, nekateri komentarji rušijo vzdušje. Zelo me moti, ko se kadilci delate nekakšne žrtve. Pozdrav.

Rado: Mamilaši so manj moteči kot kadilci. Ne morem verjeti, da to res pišeš.

Abram, tvoj komentar #93 mi je najbolj všeč. Prav o tem sem danes razmišljala, ko sem se vozila domov. :) Sploh ne smem razmišljati o smislu življenja. Saj je popolnoma vseeno ali bom živela 90 ali 100 let. Bistvo je, da to življenje, ki nam je dano preživimo tako, da smo zadovoljni, da počnemo to, kar radi počnemo. Itak smo naredili en kup neumnosti. Gradili smo si hiše-spomenike, nekateri smo delali veliko več kot je primerno, pa ni hudič, da si potem tudi privoščič kakšno pregreho, pa če tudi živimo kakšno leto manj. Sem pa tudi razmišljala danes, kaj bi se moralo zgoditi, da bi res nehala kaditi. In sem ugotovila, da bi res nehala, če bi se vsi kadilci zmenili in nehali kaditi. Kako bi nas potem država prosila, da začnemo kaditi. Si predstavljaš kakšen primanjkljaj bi bil v državni blagajni?

menssanaincorpore Preseganja delcev PM10 v letu 2015 [pdf, 225.4 KB] Svinja sanja kukuruz, pa kukuruza nikjer. To so mehki del-d-ci.

Rado K. Kar se tiče kosovskih Albancev. Sam sem bil najmanj 100X v Šiptariji ,/tako se sami med seboj kličejo/poznam jih do sto. Upam si trditi, da bolj pokvarjenega in hinavskega naroda ni na Balkanu.Bil tudi mesec dni v Tirani. Tam je glava družina bog in batina,ki si privošči na račun sobratov najbolj lagodno življenje. Bratje so tam hlapci glave družine Ženske nimajo besede. Na mesto njih govori moški. Njihovo / beso/ si lahko vtakneš za klobuk. Pri obnovo Kosova so sami Kosovarji pokradli ohoho denarja. Imel osebne stike s predsednikom vlade,tajniki ,generalom Čekujem itd. Kar se tiče Albancev mi nima nihče kaj za povedati, ker sem sam živel in posloval z njimi.NJihova skromnost je zaigrana v Sloveniji,doma jim pa žene umivajo noge. Čisti mafijozoti so Albanci.

Rado.K Jaz sem pa mislil, da te skrbi lastno zdravje.Pišeš na osnovi pripovedk ljudi ki živijo v blokih.. Glej,da se ne zadušiš od dima upokojencev. Jebela in to njihovo smetenje s cigaretnim dimom. Težki delci v ozračju te naj raje skrbijo.

Rado, glede stanovanja v bloku je res tako! Jaz včasih ne diham, ko grem po stopnicah ... kolikor zdržim pač. Imam 5 štukov za prehodit. In nekateri sosedje prižgejo takoj, ko stopijo iz svojega stanovanja. In ja, v naše stanovanje krepko potegne ... naj vedno gledam, ali sosedje kadijo ali ne ... ali naj dežuram? Naj naredim okno, občutljivo na dim, da se zapre ob dimu? V glavnem so kadilci zelo občutljivi - če ne bi bili, se pravzaprav ne bi tako razburjali ob vsem tem pogovarjanju - in tisto, kako dodajajo škodljive snovi v cigarete, jih pa dela uboge žrtve ... Zastrupljajo jih. Podtikajo jim strupe v sicer tako zdrav tobak ...

Rado K. Zakaj pa ne živiš v svoji privatni hiši,če si tak mojster? Tam te ne bi nihče motil. Če te kadilci v bloku motijo si sezidaj svojo hišo. BOdi mojster in to uresniči. Ali v življenju samo lajaš v nebo?

Mamilaši so manj moteči, kot kadilci. Zavlečejo se nekam in se drogirajo na samem. Kadilci pa še vedno vdirajo v prostor nekadilcev. Včasih še v gostilnah, danes pa še vedno, pred gostilnami, bolnišnicami in drugimi javnimi ustanovami. Pred vhodi v blok. Če v bloku stanuješ nad kadilcem imaš prekleto smolo. Ne smeš na balkon. Več kot pol leta ne smeš odpirati oken, da ti ne zasmradijo stanovanj. Ob vsem tem so še prekleto pametni. Pametujejo, kako tobak ni škodljiv in kako nam sploh ne smrdi. Sugerirajo nam, da nam je lepo. In ob vsem tem se razburijo, če jim kdo reče kaj krepkega. /jaz bi skoral letel s tega bloga/.

Azra, enkrat se spet dobiva, pa boš ti prižgala - po svoji navadi, jaz bom pa samo "gledala" in bova imale obe kaj od tega :D Ne levo ne desno, pač pa nekaj sredinskega - ... :D :D

Na tem svetu narašča število patetičnih hipohondrov. Ti ne bodo prižgali cigareto, ker se bojijo za svoje zdravje. Obsojajo vse ki ne živijo zdravo, hkrati pa ne dojamejo,da je njih same strah živeti. Oni povečini uživajo otrobe, si v življenju ne privoščijo nobenega užitka, saj jih lahko doleti bolezen. Oni živijo v lastni kletki in se čudijo tistim, ki živijo življenje.Oni ne dojema pa ,da bodo ravno tako umrli kot tisti,ki si v življenju upajo živeti z vsem rizikom,ki ga njihov življenjski slog nosi s seboj. Po večini so t.i.življenjski asketski hipohondri zamorjeni,hinavski in čistunski dvoličneži. Pri takih ljudeh ne bi bil rad njihov otrok . Ti se ponavadi patetično hvalijo kako z majhnimi življenjski stroški preživijo ,v resnici so pa pri lastni riti urezani-skopuhi, katerim je njihova v resnici degradirana osebnost prva. Tako na duhovni kot materijalni ravni so bedni sami v sebi in pomilovanja vredni osebki. Iz vseh teh lažnih čistunskih komentarjih sem razbral njihovo jezo nad ljudmi,ki si dovolijo živeti izven kletk, v katere so oni sami sebe in svoje svojce zabetonirali. Takšno življenje je hujši teror nad svojci kot je kadilec v družini.

Očitno se ne bomo več delili na leve in desne, ampak na kadilce in nekadilce. Zdaj si bom enega lepo prižgala po napornem dnevu, vi nekadilci pa razmišljajte koliko stroška bom naredila državi.

Zim Zelen:) Dober odgovor na moj komentar.72#

Vinko Kos, kaj pa feferoni, šnops, čebula?

*abram...#72 Sma kar sma. Iz vesolja črpava kar zmorejo najini receptorji sprejeti! Čez to ne smeva. :-)

V šoli so nas učili vrednot bratstva in edinstva, nato so spremenili program. Kaj je resnica in kaj so ideje? Čigave so ideje in za koga je resnica? Res je, da tobak vsebuje tudi cianid. Cianid je koristen,(v majhnih količinah) je pa tudi škodljiv v predoziranju. Tobak vsebuje 5000 koristnih sestavin. Informacije se prenašajo preko vidnega spektra z fotoni. Slikice gnilega, bolnega organa na paketu cigaret so kadilcu v škodo! Zdravstveno farmacevtski industriji predstavljajo potencijalne nove stranke.

Andrej, kdo bi vedel, kaj je RES res! ;) V moji srednji šoli (zdravstveni) smo se učili, da je dimljeno meso škodljivo, kancerogeno, zaradi dima! :) Zdaj pa z žajbljem kadim stanovanje, ker verjamem, da ga s tem dezinficiram :)

Ja, Radmia, itak :) Precej se da narediti, ne pa vse. Recimo daš otroke spat v sobo z odprtim oknom, potem pa ... Sicer pa gre za dvoje: 1. ali nam cigaretni dim smrdi in nas predvsem zato moti, 2. ali se bojimo za zdravje, ki nam ga ogroža kadilec. Sicer pa, na nek način je nelogično, da bi zaradi kadilcev bolj nastradali nekadilci kot kadilci sami. No, sama se ne ukvarjam kaj dosti s tem ... Imam preveč drugih skrbi - kjer nosim več odgovornosti ... Vsem lep dan!

Hvala Ani in Ana........ Ana......če sosed kadi na balkonu, kar je lepo in uvidevno do njegove družine in samega sebe.....lahko prezračiš tudi kasneje.......saj verjetno ni cel dan na balkonu pri nas na Vrhniki včasih pride neprijeten vonj iz tovarne gnojil Chemo......ali iz Komunale Vrhnika.......jaz se nič ne razburjam ( ker itak nič ne pomaga) ampak takrat zaprem vsa okna in vrata in jih spet odprem, ko je zrak čist.......

Radmila, lep komentar. Me pa preseneča vse to o dodanih strupenih snoveh - ja, nikoli se mi še ni bilo potrebno s tem ukvarjati. Mene moti neobzirnost kadilcev, ne pa kadilci kot taki. Moti me, ko sosedje kadijo v stopnišču. Obstaja tudi problem zračenja, če sosed kadi na balkonu, smo mi deležni njegovega kajenja, če tedaj zračimo ... Sicer pa - vsak od nas ima tudi kakšne težave. Res je lepo, če človek nima odvisnosti, ki bi ga spravljala v stisko.

strinjam se z zapisom kostin mozga, da je kajenje škodljivo a da slike in zapisi na škatlicah zadevo le še poslabšajo. Ministrstvo za zdravje bi moralo poznati osnove psihologije o delovanju avtosugestije na psiho človeka. Če bi država res hotela pomagati kadilcem, bi morala prepovedati tobačni industriji, da tobaku dodaja škodljive snovi, ki delujejo kakor droge, ki povzročijo zasvojenost. Seveda tega država noče ali ne more storiti, ker je tobačni loby premočan in to se ne dogaja le v Sloveniji, ampak po vsem svetu........ Rešitev za kadilce vidim v tem, kar je povedala Ani Bidar : kajenje domačega tobaka, brez dodanih strupenih snovi. Če pa že kadijo cigarete< je bolje da pri tem uživajo, kakor da jim v podzavesti odmevajo stavki, zapisani na škatlici cigaret. Kajti vsaka stvar je bolj škodljiva, če vsak dan preberemo ( podzavest vsakič prebere napise na škatilici in se odziva), da je nekaj škodljivo in povzroča bolezen. Zato mislim da je dobro imeti etui za škatlico cigaret, ki bi zakril napise in slike. Iz Japonske je znan primer, da so zdravemu človeku postavili napačno diagnozo in mu rekli, da ima raka. Bil je zdrav, ko pa je to slišal, je dobil raka in umrl. Drugemu, ki pa je imel raka, so povedali da je zdrav in ta bolnik je bil vesel in je tudi ozdravel. Tu se kaže moč psihe in naših verovanj in prepričanj. Ni smiselno obsojati kadilce zaradi odvisnosti, saj vsi imamo neke odvisnosti. Jaz na primer vem, kako škodljiv je gluten v kruhu, pa se mu ne morem odpovedati. Moja najboljša prijateljica je kadilka, pa to nima nobenega vpliva na najino prijateljstvo. Le da v moji družbi ne kadi, ker dobim od cigaretnega dima napad kašlja. Na razne načine se je trudila prenehati s kajenjem, a ni šlo.... tako trdovratno odvisnost povzročajo dodatki tobaku

Ej, žal mi je, da se kregate. Vidi se pa, kako velik problem je kajenje. Abram, če je bil samo hec, mi je še bolj všeč. Res pa je, da mnogokrat ni videti neposredne zveze med kajenjem in boleznijo - raka na pljučih recimo ima moja bližnja - pa nikoli ni kadila in živela je v kar čisti naravi ...

mike 1968 Sem ravno sredi trojčka .Obe se kregata katera bo prva pušila. Ko sprejmem odločitev ti povem.

abram, ne bom se prepucaval s tabo na zapisu drugega. Pojdi na čik pa vse dobro!

Zim Zelen :)* Tvoj intelekt bi rad sam imel.Žal ne dosegam tvojih intelektualnih višav. Sem samo običajen zarukan kmet.Žal mi, da sem tako plitek.:)*

*abram.... Tvoja mnenja cenim izredno visoko. Tudi tokrat. Strinjam se z vsem, kar je v prid kajenja. Blagodati, itak uživajo kadilci, za kar smo prikrajšani nekadilci. (tudi za sex, ki ga priporočaš)

mike Raje smotan, kot dvoličen. Ti ga je dobro popušila ? Zgleda,da ti ga je pojedla in si očitno ostal brez njega.

Smotan si abram. Pri celem mojem komentarju si se vtaknil samo v ta stavek, da sem jo odpikal. Res je. Odpikal sem jo. To je bil pač samo eden od izgovorov, da se rešim vezi iz preteklosti.

Če koga nervirajo kadilci naj gre na pregled k zdravniku. Bojim se,da komu ne privre pena na usta. Kaj se ne zmorete pomiriti ? Več seksajte in manj se ukvarjajte z drugimi. Ne se tule samozadoljevat in kazat očitno nezadovoljstvo s svojim življenjem. Vaše komplekse ne morete zdravit na kadilcih.

Mike Vse bolj mi deluješ plehko.Zdiš se mi kot dirigiran papagaj. Odpikaš ljubimko-prijateljico zato ker ponovno kadi. Ko ti ga je pušila si se pa strinjal? Zgleda mi kot, da je pri tebi vse zaigrano. Oprosti mi, tako te razumem. Otpikaš prijateljico in ljubimko zaradi kajenja, tule pa želiš vsem vse dobro. Se ne vklapa v koncept tvojega dvoličnega zapisa.

Ana :)* HEC :)*

Abram, h kom. 29 - drži se!

"UČINKI NA ZDRAVJE Delci povečajo umrljivost za boleznimi dihal, srca in ožilja. Predvsem so ogroženi starejši in bolniki z obstoječimi boleznimi dihal. Če delci vsebujejo težke kovine, je njihova strupenost še večja. Dokazali so, da je prisotnost cinka v delcih poveča moč vnetja, stopnjo odmiranja tkiv in preobčutljivosti pljuč." ---------------------------------------------- Don Marko me je prepričal, da je kajenje zdravo. Tudi jaz sem zmotljiv. :( Gornji članek ni proti cigaretni je proti dimniški, proti izpušni. PM 10 delci. Do sedaj smo mislili, da so zdravstvene težave kadilcev povezane s cigareti. Jok brate! Z dimniki in avtomobili. Se jim lahko odpovemo?

Tobak preparira tobačna industrija z namenom, povečati odvisnost.

Azra in drugi! Nikoli ne bi rekla, da so kadilci psihični bolniki - ali pa smo vsi. Ali pa skoraj vsi. Vsak od nas je s čim zasvojen - ali skoraj vsak.Tudi to, da bi bili svobodni, je lahko pravzaprav zasvojenost s tem. Dan za dnem delamo drobne korake ... v upanju na svobodo. Sicer pa - kaj je svoboda? Mislim, da pogosto svoboda ni to, kar imamo za svobodo. Oz. dokler smo živi, se tudi učimo biti svobodni. Da prižgeš cigaret', ko ti paše, ni nujno, da je to svoboda. Recimo, da je to svoboda v ježi. Tisto, ko se giblješ v nekih mejah - ker čez ne moreš. Isto je lahko s svobodo v zakonu, v veri (kot pripadnosti religiji), v družinskih odnosih, v pisanju bloga ;) Vsi hrepenimo po svobodi, vendar jo uživamo le kdaj pa kdaj. Še najlažje jo uživa skrajno preprost človek, ki je zadovoljen z malim ..., ja, tudi kraj ulice ima take trenutke ... Vsem lep dan. P.S.: Poznam enih par ljudi, ki so se naenkrat odločili za "brez cigaret" in jim je uspelo. Nekaj jih je bilo na e-dnevniku.

Ko sem bil še v srednji šoli sem pričel kaditi. Pa to kajenje ni bilo zaradi neke potrebe organizma, temveč je šlo bolj za "frajestvo", da si kul, da si faca ker kadiš itd. Takrat sem kadil zvečer, ko smo šli z družbo ven, pa če je bilo malo več alkohola, je šla včasih tudi škatlica. Na srečo je ta "potreba" dokaj hitro minila. Potem sem skozi naslednjih 30 let kadil le občasno, kdaj pa kdaj in še to po navadi le ob pijači, ko smo šli z družbo ven se malo poveseljačiti. Kdaj pa kdaj še prižgem kakšen cigaret, pa še ta me pol polovici po navadi mine. Moja draga ni redna kadilka, ji pa včasih zapaše. Moja prijateljica pa je bila, preden sva se spoznala, nekje 6 ali 7 let nazaj strastna kadilka. Po 5tih letih premora je ponovno začela na veliko kaditi. Nisem mogel verjeti, ker se je pred tem resnično dolgo trudila prenehati kaditi, potem pa zopet na veliko. skoraj tri leta zopet kadi in že nekajkrat se je ponovno hotela znebiti te razvade, te odvisnosti, pa očitno, da ne gre. Ko se je pred nekaj meseci zopet odločila, da preneha s kajenjem, sem ji verjel, ker je bila zelo odločna. No po nekje 5 dneh je zopet "propušila". Lahko rečem, da sem bi jezen, jezen zato, ker ni zmogla in sem jo enostavno odpikal (bila je moja nekdanja ljubimka). Nisem mogel razumeti v čem je problem. Ali je ženska resnično tako zelo zasvojena, da ji ni mar za obljube svojim najbližjim, da konča s cigareti enkrat za vselej? Ja in to je ta odvisnost. Odvisnost, ki je lahko zelo huda, ko ti ni mar za nikogar, razen samo zase. Vemo, da je ogromno odvisnosti in da kajenje mogoče sploh ni tako huda odvisnost. Govorim predvsem glede tega, kako ta odvisnost vpliva na ljudi, ki so del tega odvisnika. Seveda, če je ta nikotinski odvisnik vsaj malo človeški oziroma da s svojo odvisnostjo ne škoduje svojim bližnjim oziroma drugim ljudem. V najslabšem primeru tak človek faše raka, kar pa konec koncev spet pomeni, da ob tem nastradajo tudi njegovi najbližji in ostali, ki ga imajo radi, ker jih skrbi za njega in ker ga gledajo, kako ob takšni bolezni trpi. Seveda je mnogo večji problem alkoholna zasvojenost, zasvojenost z drogami, kjer pa bližnji in ostali ljudje še kako lahko občutijo to zasvojenost, ker v tej omami pa ljudje po navadi ne vedo kaj počnejo oziroma se zaradi omame tega ne zavedajo. Rado K. se je po mojem mnenju mogoče malo "trdo" ali grobo izrazil z izrazom "psihični bolniki". Odvisnost pa je konec koncev le en del človeške psihe, ki na človeka vpliva tako, da se zaradi odvisnosti odreka mnogočemu, konec koncev zdravju ali pa denarju, ker bi si z denarjem, ki ga kadilec zapravi za svojo odvisnost lahko kupil kaj drugega, kaj dobrega za njegovo počutje. Ampak pustimo vsakemu svoje življenje, naj živi kakor hoče. Če nekdo pač uživa v nikotinski omami, naj pač uživa. O tem bi se dalo napisati romane, ampak naj bo dovolj. Kot pa sem že napisal v enem izmed komentarjev, neumno je, da bo sedaj država na škatle cigaret dajala neke grde fotografije, ki kažejo na posledice kajenja. Čemu? Tako kot je že nekdo omenil, ali bodo tudi na steklenice alkohola dali enotne oznake in fotografije, ki kažejo na posledice uživanja alkohola? Vsem dobro, tako kadilcem in nekadilcem! P.S. kostin mozeg, ker vem, da nisva neka huda frenda, se opravičujem, če sem ti s svojim komentarjem "svinjal" po tvojem zapisu. Sem pač moral nekaj povedati. Brez zamere!

Mi je mar za kadilce. Odločilna je odločitev, hočem! Le stvar značaja in prepričanja, da se tebi ne more zgoditi je premalo. www.drmed.org/wp-content/uploads/2014/06/I-301-19.pdf

Ne zameri Azra. Morda nimam prav, a moje raziskave tako kažejo. Ne morem govoriti drugače. Preberi povezavo!

Pogovarjamo se Azra. Nisi opazila? Vsak pove svoje misli. In to je to! Ker sem na tem blogu omejen z izrazoslovjem, prilagam povezavo na tekst, ki je v izražanju nekoliko bolj svoboden. http://rado.blog.siol.net/2007/10/10/gostilne-terapevtske-ambulante-za-kadilce/

Abram, jaz lahko. Ker se obvladujem. Kadilci tega ne morejo, ker so v objemu sil močnejših od njih samih.

Rado K. Popuščaš ?

Edino pravo kajenje je tisto, pri katerem ti obvladuješ cigarete in ne one tebe. Recimo cigareta po seksu. Popoln hedonizem. Pa po kavi ali dobrem kosilu. Obvladovanje samega sebe in uživaštvo. Te kadilce spoštujem. In nič več! Potreba za ritmičnim kajenjem skozi ves dan, zaradi padca nikotina v krvi, pa je vsega sočutja vredno. Sicer pa, kadi in smej se in spoznaj resnico o sebi.

Ana, vsi vemo, da prav koristno res ni kaditi. Jaz sem podpornik tega, da se ne kadi po zdravstvenih ustanovah, po šolah, po vlakih itd. Nikakor pa zato nismo psihični bolniki. Poznam ljudi, ki ne kadijo že 10 let, pa še vedno sanjajo o cigaretu. To je res grda razvada. Ampak, nekateri pač radi kadimo, drugi pa imajo kakšno drugo razvado. lp

Nisem prebrala vseh komentarjev in ne vem, če sem tudi jaz označevana s čistunom itd. Imam prijateljico, ki ji kdaj pa kdaj rečem, da ima en sam greh - in ta je, da kadi. Sicer pa ... ko sem delala v hiši hospica, sem tudi ležeče bolnike odpeljala ven - kadit ... Jim prižigala cigarete. Ja, jaz, protikadilka, sem omogočila bolnikom kajenje ... izpolnitev (tako rekoč poslednjih) želja ... Zakaj bi jim ne dala tega, kar jim veliko (beri: vse!) pomeni. Je pa hudo, vsaka zasvojenost je huda. Zasvojenec ni svoboden. Sprašujem se, s čim vse sem zasvojena jaz! Jaz sem pred leti nehala piti kavo, je vsaj eno leto nisem, potem sem jo spet začela. Ampak včasih pomislim, kako hudo je lahko ob vsaki zasvojenosti. (Enkrat sem čakal na operacijo s še dvema gospema; morale smo biti tešč, ena si ej želela kavo ... in po op. je dobila tako grozen glavobol, da je bruhala in potem ni smela domov, medtem ko sva ostali dve lahko šli ... Tedaj sme čutila, kako hudo ej, ko človek nekaj nujno potrebuje, pa tistega ni ...) Ali pa, če človek nujno potrebuje npr. neko zdravilo. Pa naj pride recimo vojna in ni zdravila. Človek je lahko čisto uničen ... lahko umre, ker nečesa nima. In zasvojenosti nas delajo nesvobodne. Vse zasvojenosti. Tudi s hrano, tudi s knjigami (branjem), računalnikom ... Le vse zasvojenosti niso enako hude ... ne za zasvojenca samega ne za druge. Vsekakor vem, da nekatere ljudi cigarete pomirijo ... in je bolje, če človek kadi, kot če bi npr. težil ali pretepal ... P.S.: Zaspana sem, upam, da sem razumljivo napisala. Lahko noč

Azra :)* Ne vem ,če sem psihični bolnik. Radota K. moram nujno vprašati, če opice kadijo? On bo sigurno vedel odgovor. Hvala za povabilo Azra . Pridem ob priliki na kavo in na čik. Kakšna pametna opica bo sigurno dala potrdilo, da smo kadilci psihični bolniki.

Rado K. kadilci so težki psihični bolniki. To pa je težka obsodba Rado K. Sebe in veliko kadilcev ne smatram za psihične bolnike. Res ne vem, kaj to briga tebe ali kogarkoli drugega, če jaz kadim in se "uničujem" Država bo zame plačala zdravljenje, pravijo nekateri. Kar naj, saj sem plačala ogromno trošarine na cigarete in ogromno davkov, ki jih država neodgovorno zapravi. Vsi davkoplačevalci ta denar težko zaslužimo, ki ga oni neodgovorno zapravljajo. Pa naj plačajo še za naše zdravljenje. Ali pa če ne. Zavestno kadim in se uničujem, ker pri tem UŽIVAM, tudi če nekaj let prej umrem. Ti kot nekadilec sploh ne moreš razpravljati o tej temi, ker ne poznaš tega božanskega občutka, ko ob kavi prižgeš cigaret. Vsem kadilcem to predstavlja zadovoljstvo in tega nam pač ne morete vzeti, dokler se mi sami ne odločimo drugače. Tudi s ceno jim to ni uspelo. Abram, saj veš da se pri meni kadi. Pridi spet kaj naokrog, pa bova spila kavo in kakšen cigaret pokadila, ker sva psihična bolnika. Še potrdilo pridobiva, pa sva zmagala.

Vsi tisti kadilci, ki so dosegli visoko starost pač niso pomrli mlajši. Farmacevtski lobi ne dovoli prodajo tobaka kot pripomoček za dvig imunskega sistema. Ko bo enkrat v lekarnah, si lahko obetamo nesmrtnost. :P (po *Dajani)

Bom izpustil inkriminirane besede in se bom fokusiral na dejstva sama. In dejstvo je, da "ta dejavnost" drastično zaznamujejo človekovo bivanje. Ko prisotnost določenih snovi v krvi pade pod zadovoljiv nivo, mora človek prilagoditi svojo takratno dejavnost in mora vse podrediti, ponovnemu zvišanju "te snovi" In to 20 x, 40 x dnevno. In to iz dneva v dan, iz tedna v teden. Iz meseca v mesec. Vsako nasprotovanje "tej dejavnosti" dotični ocenjuje, kot sovražno dejanje. Ali smemo tej dejavnosti reči huda odvisnost? Ali ta odvisnost oblikuje človekov značaj?

Rado K. Če bi bil ti cel k...c ,bi bil še vedno premajhen in nedorasel za mlade ženske.Me pa veseli, da znaš sanjati. :)D

Že mogoče Abram, proti tebi. Ampak mlade pičke ne mislijo tako kot ti.

Rado K. Ti si proti meni mladenič. Brez heca:)* V mojem rangu po starosti jih je malo na PW. Sam že toliko časa kadim kot si ti star :)D Preglej ločila !!

Abram, sam si boš moral odgovoriti. Lahko ti pa malo pomagam. Opit nisem. Le poglej ločila, velike začetnice, celo "narekovaje" znam uporabljat. Vse je na svojem mestu. To zmoremo le trezni! :-) Novodoben tudi nisem. Prej starodoben. 50 + Prerok nisem, menda vidiš, da ničesar ne napovedujem.

Rado K. A si ti novodobni opit prerok? Tako berem na Vilijevem blogu.Nič si nisem izmislil, samo berem kar tam piše .Zato te sprašujem.. brez zlonamernosti.

Kadilci so težki psihični bolniki. Če človek ne more normalno funkcionirati, ne, da bi se vsaj dvajsetkrat na dan priklopil na nikotinske sestavine, je z njim nekaj prekleto narobe. Več kot uro in pol terapije dnevno. Toliko časa, kot ga v domovih za ostarele namenijo vsakemu nemočnemu.

kostin mozeg Veš, da imaš prav. Štos je v lažnem in zlaganem čistunstvu. Vse kar si zapisal drži. Meni gredo na kurac tile igralci. Tule se samozadovoljujejo,ker so vsakodnevno sami jebeni :)*

Ah daj no abram, za božjo voljo! Resno!? Se ti zdi potrebno, da se moraš za svojo odločitev komurkoli izgovarjati! Si odrasla oseba in te en kurc briga. Tole udrihanje čez kadilce je 'prevazišlu svaku meru'. Medtem, ko se nekdo lahko baše s čimerkoli, si pridela krepko čez sto kilogramov, sope in se niti premikati ne more brez tuje pomoči pa je ubožec. Bog vari, da rečeš, da je zavaljenec ali debeluh. Si takoj politično nekorekten nestrpnež. Sploh pa - cigarete in tobak prodajajo odraslim osebam, ki se zavestno odločijo za nakup, noben od njih se ne trese pred trafiko, da bo prišel do svoje substance. Če bi bilo ministrstvu toliko do zdravja državljanov, bi nam omogočili tobak brez škodljivih primesi, tako pa jim je ravno. Tako kot jim je ravno še marsikaj in za marsikoga.

Zim Zelen Imam raka, odrezal so mi nogo, glavo imam v tri štuke,pa še vedno kadim. Moja odločitev!!! Boli tebe fajfa zame in za vsakega kadilca. Ne se delat lepega. MI boš ti pomagal ? Kaj imaš ti s kadilci, če si nekadilec? Ali ti plačuješ davek od tobaka namesto kadilcev, ali mogoče kašen drug lažnivi čistun? Povej raje ,da ti žena ne pusti kaditi.

Tudi jaz podpiram kajenje tobaka in "trave", pri drugih, dokler smradu ne zanesejo v mojo bližino. Sicer se pa skrb za drugega izkaže ob zares hudem zapletu zdravljenja. Niso samo raki, so tudi amputacije nog, da ne naštevam.... Hudo je ko si v breme drugim, zaradi lastne..... Tako kot pravi *Dajana, vse je v naših glavah in programih. Program se lahko zamenja z nekaj abstinenčne krize :-)

Ani Sam imam lastno seme tobaka,kakšnih 20 dkg.Problem pri pridelavi domačega tobaka je prava fermentacija in uležanost tobaka. Prava mešanica je pomembna. Neuležan in nepravilna mešanica tobaka je pekoča. Predlani sem ga sejal in presajal,lani ga nisem. To ni nobena tržna niša,ker te isto obdavčijo, potem delaš samo za državo tako kot v vsem drugem. Najbolje je tistim, ki nimajo nič in ne delajo nič, kritizirati pa znajo vsakogar. Greš v gozd podirat les,ko narediš izračun ugotoviš,da si delal za odkupovalca,državo in Avstrijca, ne pa zase.

Liza kostin mozeg :)** Vedno se bodo našle čistunske ovce,ki ne odločajo o ničemer v svojem življenju. To so povečini papagaji, ki živijo tako,da svoj lonček vedno nekam prislonijo,da imajo korist. V resnici jih pa boli fajfa za njihove lastne ljudi. Navzven se delajo lepi odznotraj so pa gnili do obisti. Vse poskrijejo za lastno fasado ,ki mu botruje navadno ritolizništvo.Drugega ti lažni čistuni tudi ne zmorejo. Največ zla naredi svetu, lažna dobrota in lažno čistunstvo..Ves svet leži na zlaganem čistunstvu ,ki izhaja iz brezmadežnega spočetja..Čistunke niso spočele otrok zato ker jih je srbela češplja ,k njim se je ulegel sveti duh in jih potešil.Dovolj imam te zaigrane dobrote.:)* Čistuni so poslili največ otrok in zlorabili človeštvo za svojo korist. Fajfa se mi za takšne zlagance.Mogoče se na ta način samozadovoljujejo večno neizživeti.

Mene pa boli fajfa za vse nestrpneže in nastrojence. Jih imam dovolj. Povsod so. Pa naj bo to glede tega ali onega. Kaj, ko bi se ljudje že začeli malo bolj zase brigat? :) Če me dim nekega kadilca zmoti, če me zmoti smrad po alkoholu ali bebavo jezikanje alkoholika, to povem, ali pa se umaknem. Kaj pa počne posameznik v zavetju lastnega bivališča, ali v nekem prostoru, kjer nikogar ne moti.... To me pa prav nič ne briga.

Eno mnenje je tudi to, da so kadilci v svoji biti, samomorilci. Boli me fajfa za njih. Nepotrebno je dodatno tveganje, zraven vsega drugega, kar nas spremlja skozi življenje.

No, to je pa bistvo vsega, Abram :). Me veseli, da si napisal ta komentar. Ne, nismo bebci. Dobro vemo kaj počnemo in zavestno to počnemo. Odrasel človek ima vso pravico, da se brez tujega poseganja sam odloči na kakšen način in ali si bo škodil. V kolikor seveda s svojim početjem ne škoduje okolici. Pravico ima tudi do tega, da sam preračuna procent lastnega tveganja pri določeni škodljivi razvadi. Razlog za opustitev odvisnosti, naj ne bi bil nikdar represivni ukrep iz okolice, temveč lastno zavedanje.

Boli me fajfa,kaj si kdo misli o nas kadilcih. Če sem že ujetnik kaotične družbe imam pravico odločati se ,ali kadim,čikam, ali pa fajfo vlečem. Dost imam lažnih čistunov,ki so v resnici najbolj pokvarjeni in agresivni. Boli me za državo,kot njo boli za mene in za njih-čistune..JASNO?!

*Ani B. V resnici država res ne izgubi, ker gre to za zdravljenje in pokasirajo zdravstvene ustanove, ki skozi davke, en del spet vračajo v proračun. Prava izguba je 10 smrti dnevno v SLO, posledica kajenja.

*Ani B. Slovenija vsako leto zaradi škodljivih posledic kajenja izgubi 1,8 milijarde evrov ...

Kadilec uniči sebe, alkoholik pa celo družino. Sploh ni primerjave. Kadilski zakon je naredil več škode kot koristi. Kadilci vseeno kadimo (kadimo pač doma in ne po bifejih), koliko škode pa je naredil gostinskim lokalom- podjetnikom? Zakaj pa v Avstriji in na Hrvaškem nimajo tako ostrega zakona? Zakaj se pri njih po določenih lokalih še vedno kadi pri nas pa ne? Mi smo po svoji pameti vzor celi Evropi.

Nisem kadilec ampak ti dam popolnoma prav. Tudi meni se zdijo butasti ti neki novi ukrepi zoper kajenje. Kadi naj kdor pač želi. Seveda pa je pomembno, da se ne kadi v bližini otrok, v istem prostoru, da ne rečem v avtu, kjer so otroci. V teh neodgovornih primerkih pa ne pomaga nobena prepoved kajenja oziroma risanje in pisanje po škatlicah cigaret.

Zdravljenje kadilskih bolezni ni samo v breme kadilcev in tobačne industrije. Sicer je pa hudo videti tiste, ki vztrajajo in so tako značajsko šibki, da se ne morejo odpovedati usodni omami. (tudi sladkorju....... :) Otroci pa seveda z denarnico, na poti iz šole, nadoknadijo ves manko "zdrave" prehrane.

Se strinjam, dober zapis.

Kadi in smej se ! ::)D Dober zapis.