Članek
Tv razvedrilo
Objavljeno Dec 11, 2015

tv

Drage državljanke, spoštovani državljani.
Slovenke in Slovenci.

Marsikomu ob ogledu sinočnjih soočenj na nacionalki, vsaj na začetku, ni bilo v celoti jasno ali gre za povsem resno, politično, ideološko soočenje med zagovorniki zakona na eni strani, ovešenih z broškami ‘čas je ZA’ in med pobudniki referenduma, polepljenimi z rumenimi nalepkami PROTI na drugi strani, od katerih naj bi vsaka s svojimi trdnimi stališči in argumenti prepričali volivce in volivke, naj na referendumu obkrožijo bodisi za, bodisi proti, ali pa gre za odličen približek nadrealističnim prijemom, nemara celo nov projekt članov kulturnega gibanja Novi primitivizam, ki so v trenutni situaciji videli odlično priložnost za obuditev nadrealističnega satiričnega politično nekorektnega humorja, ki bi mu sledila tedenska oddaja z novimi perečimi temami ob katerih bi se zabavali tako tisti, ki tega ne razumejo in bi mislili, da gre za resnične ljudi, ki vse izgovorjeno povedo in tudi resno mislijo, kot tudi tisti, ki bi povedano jemali kot del scenarija, ki je nastal v glavah peščice genialcev, ki bi radi opozorili na nepravilnosti in nepoštenosti današnje družbe, kjer so mnogi odrinjeni ob rob.
Za večjo verodostojnost in bolj pristen ter verjeten zaplet bi namesto pravih igralcev vloge odigrali kakopak naturščki. Običajni ljudje,malce počasni, nekoliko omejeni, kakršnih smo vajeni iz ‘pogovornih oddaj’ nekdanjega politika, kasneje pa voditelja, kjer smo lahko videli različne konfrontacije, mnogo prepiskanega kletja, prepirov in preprečenih pretepov, vse za zabavo množic pred televizijskimi ekrani.
Ko sem že pomislil, kako krasen koncept večerne sprostitve bi bila taka oddaja, kak silen doprinos televizijskemu programu, me prešine, da je moja umišljena nadrealnost žal navadna realnost,Novi primitivizam pa povsem običajen, dobri stari primitivizem.

Tisti z močnejšimi živci ali pa z močno poudarjeno noto do samotrpinčenja smo se uspeli prebiti skozi celo oddajo.
Sicer z vmesnimi prekinitvami, da bi med pavzo dojel slišano, potem, ko mi je odleglo, da ne dojamem in ne razumem vse te na strahu, nerazumevanju, paranoji, laži in zlobi temelječi argumentaciji, a vendarle do bridkega konca.
Le malokdaj se zgodi, da smo na javni televiziji priča tako absolutni abotnosti. Sploh tisti, ki televizijo le redko gledamo, nismo vajeni takega televizijskega razvedrila, kdo drugi, ki programe pogosteje spremlja, bi nemara utegnil povedati, da tudi sicer kakovost ni kaj dosti boljša in bi kot ultimativno potrditev svoje teze predočil oddajo ene od komercialnih televizij, katere shema sloni na tem, da lahko gledalci s svojih domačih kavčev in naslanjačev spremljajo oddajo v kateri neki drugi gledalci s svojih domačih kavčev in naslanjačev spremljajo neko drugo oddajo ter komentirajo videno.
Kdo je snovalec tega genialnega koncepta!?
Kdo si je rekel ‘dajmo ljudem priložnost biti sneman med ogledom resničnostnega šova Straniščna školjka išče rit, kjer bodo lahko šinfali tiste na ekranu, tisti ki bodo potem to gledali doma pa lahko šinfajo čez te, ki doma šinfajo tiste, ki jih gledajo na svojem ekranu!
Oddajajmo oddajo v oddaji!’
To je zrelo za podelitev zlate ketne čez hrbet, al pa s swarowsky kristali posuto bejzbolko po betici.
Kljub strašni priljubljenosti so tudi temu šovi šteti dnevi, vsaj tako je slišati ,oziroma prebrati po maloumnih kotih internetja.

Bilo je kar nekaj trenutkov, ob katerih sem obnemel, ostrmel ali osupnil, jih pa ne bi rad zbnova obujal. Bodi dovelj. Me je pa iznenadilo in obenem razveselilo, da sem končno dočakal dan, ko gospa ravnateljica iz imena izpusti C, ter ne uporablja več pomanjševalnice, kot takrat, ko je gulila šolske klopi z Ivanom Tavčarjem.

Čeprav radi trdimo kako smo strpni, si moramo priznati, da je bilo kar nekaj dokaj nestrpnih reakcij, že ob nekaj minutnem cvetoberu izjav, ob ogledu celotne oddaje pa se te bržda potrojijo.
Nehajmo se slepomišiti, nič boljši nismo, tudi mi pijemo vodo s hormonskimi motilci in jemo koruzo. Pomislite na to, ko vas bo po roki, ki bo dišala po hrani, polizal domači pes ali mačka.
Preden pa jih označite za nestrpne homophobe, ki sejejo sovraštvo pomislite slednje …
tudi oni niso sami krivi, da so, kar so. Ni njihova krivda, da se njihovim davnim prednikom, ko se jim je ljubilo, ni ljubilo preplezati hriba ali pa odpešačiti v sosednjo vas.
Ne jezite se in ne obsojajte.
Zbrali so svoje najmočnejše, najboljše in najostrejše retorike. Dali so vse od sebe.