Kako, zakaj o čem in čemu (sploh) pisati?

Objavil/a kostin mozeg, dne 2015-11-26 ob 15:44:15

pisanje

Pisanje o pisanju zaradi pisanja samega ali pisanje o pisanju zaradi branja napisanega?
Vsak pri sebi najbolje ve zakaj piše.
Večina najbrž zato, ker meni, da ima kaj povedati. Večina v tej večini ima najbrž prav. Težava je v tem, da večina tistih, ki to berejo meni, da je tisto, kar ima pisec povedati vredno piškavega oreha. Tudi ti imajo po svoje prav.
Vse kar se dandanes napiše in pretoči na splet v eni sami uri, bi človeku vzelo vsaj nekaj ur, da prebere. Vse sranje, ki ga pišoči butnejo na internete, ker menijo … pardon menimo, da je pa ravno naše sranje vredno branja.
Vse pesmi, vse zgodbe, vse zapise o ničemer in o vsem, vsa desna, leva, sredinska in vsa vmesna politična in nepolitična mnenja, vsa suhoparna pleteničenja,  vsa dolgočasna razlaganja vsakdanjosti, vse samooklicane epopeje na okopih neumnosti, vsa globoka in plitka razmišljanja o obstoju, o preživetju, o odnosih, o smrti in življenju, vsa jadikovanja o preteklosti, vsa pametovanja o prihodnosti, vsa prisiljena in spontana duhovičenja, vse iskrene in zlagane filantropske dogodivščine, vse omembe in neomembe vredne peripetije slehernika s poljudnim pristopom in poljubnim obvladovanjem veščin jezika in računalniškega orodja za pisanje.
Komu se pa da!?

Zato je treba obiskovati literarne večere, se srečevati z ostalimi kolegi, cvetočimi pisci, ustvarjati prijateljstva, omrežiti kakega urednika ali urednico, se posluževati mreženja in marketinga ter samopromocije, se dobrikati samovšečnežem in egoistom, ki so tam iz istega razloga – biti prepoznan oziroma dobiti priložnost se družiti z nerazumljenimi avantgardnimi pesniki, ki so v pogovorih ravno tako nerazumljivi kot v svoji poeziji, ter se pretvarjati, da razumeš o čem ti govorijo, medtem ko se pretvarjaš, da si razumel opevano pesem, se angažirati in se truditi, da se tvoje pisanje pojavi na relevantnih internetnih straneh, ki se dičijo s poznavalstvom in ti izdajo kako črtico ali nekaj kitic moderne poezije celo v tiskani izdaji kakega literarnega vestnika.
Treba se je udeleževati literarnih natečajev, pred pošiljanjem svojega prispevka vestno prešteti število znakov, upoštevati zapovedani font in njegovo velikost, razmak in poravnavo, si izmisliti šifro pod katero boš poslal štiri izvode in kakopak pohiteti, da ne zamudiš roka oddaje, pri tem pa držati pesti, da te morda izberejo vsaj v finalno četverico, za katero lahko spet lahko upaš, da v njej ne bo koga, ki se s člani strokovne žirije tika in dotika, včasih pri kom prespi, ali pa vsaj enkrat tedensko s kom od njih ob čaju ne razpravlja o samodojemanju tragičnih junakinj finskega feminističnega romana, o pomenu sanskrit joge ali o tem kako skuhati popoln južnoindijski zelenjavni kari.
Šele potem si lahko rečeš, da ti je končno uspelo, hkrati pa se na pošti, kjer zajetno kuverto oddaš raje priporočeno kot navadno, da bi se reč kje ne izgubila, vprašaš kakšna presneta pravila so to, da recimo nepolnoleten vnuk blagajničarke pri najboljšem sosedu v nagradni igri, kjer bodo izžrebali sto kap, petdeset predpasnikov in dvesto kuhinjskih krp z velikim belim M na rdeči podlagi, ne sme sodelovati, ker je pač sorodnik svoje babice, ki je tam zaposlena, pri natečaju zračne balerine pa ni nobene omejitve za občasne kolumniste ali redne sodelavce, ki ob razglasitvi rezultatov natečaja teden kasneje povsem pometejo s konkurenco, prvi, ki zmagovalki natečaja čestita in ji pošilja lubčka na žnabl pod njeno vzhičenja in hlinjenega presenečenja polno facebook objavo pa je – pazi zdaj to! – njena dobra prijateljica in članica strokovne komisije, ki je njeno zgodbo izbrala za najboljšo!
Komu se pa da!?

poetry

Včasih me prime, da bi se udeležil kake delavnice kreativnega pisanja, da bi dobil dobrohoten nasvet, koristen napotek, kak namig za izboljšanje svojega pisanja, potem pa se vprašam, če bi mi to res pripomoglo?
Bi potem namesto, da bi pisal tisto kar bi rad napisal bolj stremel k temu, da bi napisal tako kot smernice narekujejo, se držal nekih pravil in zakonitosti, ki veljajo?
Bi morda vede ali nevede skušal posnemati kak trenutno moderen in priljubljen slog?
Bi pisanje res postalo kvalitetnejše ali bi bilo le tehnično in stilsko bolj dovršeno?
Bi z upoštevanjem literarnih pravil in norm otresel prah s svojega samouštva, pogladil in zaoblil robatost, dodal nekaj miline in rahločutnosti robustnosti in polikal (uni)formo svojega literarnega ustvarjanja?
In četudi bi moje pisanje vedno bolj spominjalo na dejansko literaturo, kjer se stavki ne začenjajo z in, bi bilo zato bolj podobno literaturi, ki se jo ceni, ki se jo bere, tiska in kupuje, bi to potem pomenilo, da dejansko znam pisati, ali da sem se naučil pisati tako, da je všečno in pisati tisto, kar ljudje radi berejo?
Bi s tem svoje pisanje resnično izboljšal ali bi ga le približal receptu, ki mi ga je nekdo dal?
Je pisanje primerljivo s kuhanjem ričeta in če je ali pomeni, da je najboljši ričet zares najboljši, ali je bil le najbolj všeč strokovni komisiji, ki je kuharju podelila naslov najboljšega kuharja ričeta za tisto leto ali pa si je zmago morda priboril zaradi ocene preizkuševalcev, ki jim je bilo všeč, da je bil v njem drobno nasekljan feferon in je bil nekoliko bolj pikanten, ter da je bilo v ričetu dosti prekajenih svinjskih rebrc, ki so jih obirali tudi še potem, ko so žlico že odložili in so iz kosti cuzali mozeg ali pa si z jezikom dali opravka z nitko mesa, ki se jim je zataknila med zobe ali pa so le na vse pretege hvalili ričet svojega kamerada s katerim so zaposleni v isti kuhinji?

profileimage
Všeč mi je
4
Komentarji
9
Lara Arh
0
Nov 27, 2015
Na srečo je še veliko drugih poti. Vse pa na žalost zahtevajo vihanje rokavov... in postavljanje zase ;)
#9
kostin mozeg
1
Nov 27, 2015
V ritolizništvu ne vidim zadovoljitve, tako da kot opcija sploh ne pride v poštev.
#8
Lara Arh
0
Nov 26, 2015
kostin mozeg, verjamem, da smo sposobni doseči lastno zadovoljitev na sebi odgovoren in nikakor ne ritolizniški način.
#7
CD Vito
1
Nov 26, 2015
s pisanjem, kaj pa drugega!
#6
kostin mozeg
2
Nov 26, 2015
Bohlonaj Mike, vse kar praviš, bo najbržde kar držalo, vse naštete discipline pa so tako pavšalne, populistične in plehke, da je škoda besed, sploh pa časa tako za gledanje, kaj šele za pisanje.
Seveda je to le moje skromno mnenje in ne izraža splošnega mnenja ali klime na internetih.


CD Vito ... nehal s čim!? O.o
#5
CD Vito
0
Nov 26, 2015
Super, evo, sem že nehal.
#4
kostin mozeg
1
Nov 26, 2015
Lara ...
Očitno (še) ne premorem toliko univerzalne ljubezni, zmožnosti sprejemanja vseh in vsakogar, da bi zares verjel v to, da je svet zadosti velik za vse. Če bi bil bi bilo drugače, a to ni ravno tema tega pisanja, kajne?

Dejstvo je, da če bi želel 'uspeti' ali pa 'pustiti pečat', doseči 'nesmrtnost' bilo enako nesmiselno, kot če bi gojil željo po tem, da bi mi nekega dne uspelo leteti, kar tako, fiuuu kot superman!
Ker roko na srce, koliko je odličnih, pronicljivih, lucidnih avtorjev, pisateljev in piscev, ki so res imeli kaj povedati, to tudi povedali, napisali nešteto knjig in bukl, ki sedaj samevajo na knjižničnih policah, za promovirane, marketinško nahajpane pisarije ala kinološki vodnik po [psi]hologiji ali pa antropološka pričevanja, da se z ognjem, ritmi in kačami ne gre igrati, pa je treba počakati, da prideš na vrsto?
FuŁ jih je!

Nalašč omenjam le slovenske avtorje, tudi v zapisu sem ciljal zgolj na slovenski prostor in se niti slučajno ne nameravam spustiti kam nižje od kokoškine guzice ali pa iti višje od njene betice.
Seveda si vsi sami izbiramo kaj oziroma čigavo pisanje bomo brali, katero pa bomo mirno spregledali, saj smo ugotovili, da iz njega ne moremo potegniti ničesar kar bi nas ... hmmm ... nam razširilo obzorja, nas spodbudilo k razmišljanju ali pa bi si le rekli ' e pa fala kurcu, da še kdo tako misli in da ni - vsaj upam - popoln bedak, ker sem potemtakem teslo tudi sam!'

Misel, da bi se s pisanjem preživljal, če me je kdaj pravzaprav sploh res prevevala, pa sem potisnil v ozadje, ker da kar nekaj naštetih razlogov zgoraj slutiti, da imam premalo 'people/social/asskising skills', da bi to mikavno, obetavno in bleščečo kariero bolj zagnano zasledoval.

Ali pa sem, kot praviš sam sebi ovira in poleg tega, da dostikrat kritiziram, kritičen tudi do sebe. Nisem najboljši, sem pa dober. Vendar to niti ni pomembno. Pomembno je zadevo zapakirat, zavit in prodat. Ampak ni dovolj napisat nanjo 'dober produkt', treba je napisat 'najboljši produkt!', tudi če veš, da jih je mnogo, mnogo boljših. ;)

Sicer Ludvikovo tuhtanje ne leti baš na pis atelje/isce/isune, je pa mislim, da kar na mestu ...
'Vse življenje se ljudje pustijo jebat manj sposobnim, a bolj odločnim.
Bolj bedastim, a manj načelnim.
Takim, ki jim ni mar za druge. Ki se požvižgajo na vse moralne in etične norme, ki so pripravljeni storiti karkoli, da bi se privlekli do cilja, ki so si ga zadali.
Cilja, ki ga niso sposobni doseči s trdim delom ali z vztrajnostjo, zagotovo pa jim bo to uspelo s prevarami, z ritolizništvom in s spletkarjenjem.'


#3
mike 1968
0
Nov 26, 2015
kostin mozeg odličen zapis....

najbolje je pisati kar ti pač pade na pamet, kar je aktualno, nekaj o čemer nekaj veš ali pa kot nekateri tu gor nekaj prekopirati pa deliti, pa ustvarjati teorije zarot, pa pisati nekaj proti komunističnega, pa pisati o čenčah, ki si jih slišal od nekoga, ki jih je ta slišal od nekoga, pa še deset v vrsto in se zgodba do pisca že 10 x spremeni.....

Ljudje sedaj radi berejo o begunski, migrantski krizi, o resničnostnih šovih, o športu in seveda o erotiki, na žalost pa gre kakšen dober, poglobljen zapis mimo.....
#2
Lara Arh
0
Nov 26, 2015
No, jaz raje verjamem, da smo ljudje takšni in drugačni in da je na tem svetu prostora za vse. Pišem zgolj zato, ker sama čutim potrebo po pisanju, delim zato, ker na podlagi "feedbackov" pridobivam vpogled v interpretacije, ki pripomorejo širiti moj svet. Minil je tisti čas, ko sem si želela nesmrtnosti. Ko sem želela pustiti pečat človeštvu. Zamenjal ga je čas, ko rada s sočlovekom rasem in dograjujem svojo "človeško" plat. Naučila sem se, da ne morem primerjati jabolka z banano in da bi tudi ne imelo nikakršnega smisla. Res je, da nekatere tu raje prebiram kot druge, s čemer pa še ni rečeno, da imajo povedati več ali bolje. So mi pač bolj razumljivi. So pač bližji mojemu svetu in menim, da imam od njihovega prebiranja več koristi zase. Mar ni tudi to lepo?

Hudič pa je, če si se namenil s pisanjem preživeti. V tem primeru je potrebno razumeti, da namembno prodajaš dušo hudiču, ki te dolgoročno najverjetneje ne bo mogel niti ne osrečevati in niti ne izpolnjevati, ako paralelno ne boš razmišljal, maštal in pisal zase.

Menim, da smo posamezniki, ki nas izražanje in komunikacija z drugimi, ohranja žive in prispeva k tisti metamorfozi, o kateri se zafrustriranim kritikom sanja ne. Navsezadnje, kdo običajno kritizira? Tisti, ki ni dovolj kreativen ali pogumen, da bi se enostavno preprosto, kakorkoli izrazil.

Torej... v resnici zunanjih blokad ni. Edina blokada smo si lahko, kot vedno, mi sami.
#1
kostin mozeg
kostin mozeg
Objavil/a 2015-11-26 15:44:15 (Nov 26, 2015)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Kadilci nismo bebci
Pismo gospodu
Pod krinko
Eksk!amator
Izmišljena zgodba o tem kako so prijeli bika za roge oziroma šefa za kravatlc
Logo naš vsakdanji
Logo naš vsakdanji
S <3 venija
Pamževa odsotnost
Revoz iz drugega zornega kota ali vsak evrski kovanec ima dve plati
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
November 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

potrebujete novo odejo za vašo posteljo? na minu: https://minu.si/collections/odeje so vam na voljo različne prešite odeje, rjuhe in moderne posteljnine. preverite njihovo ponudbo še danes.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

6582.) matematičnestrture ii

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3845.) hrepenenje ostane

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5645.) kravica katra

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

2390.) spolost skozi stoletje

Kategorija: Zdravje

Cena: 9.99 €

2701.) veiki ljudje abli svet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10 €

varnost pri delu na delovnem mestu in z njim povezane storitve. obiščite našo spletno stran in preverite kaj vse potrebujete za varno delo, ki ga opravljate.

Kategorija: Storitve

Cena: 1 €

konopljina semena lahko uporabljamo kot samostojno živilo, saj vsebuje veliko beljakovin. lahko pa jih uporabimo kot dodatek pri solatah, juhah ali pa pri peki kruha. več info: https://be-hempy.si/izdelek/oluscena-konopljina-semena/

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 9 €

7747.) zlati faraon

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 10 €

6321.) vdovec

Kategorija: Leposlovje

Cena: 25.99 €

4429.) orlovo darilo

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 25.99 €

3596.) drugo mesto

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj