Kmetija Škrjanec

T: 040 333 401
E: info@skrjanec.si

Izdelki




Sir za žar
Priprava sira za žar je zelo enostavna.  Kapljica olivnega olja v ponvi, sir narežemo na majhne koščke in ga popečemo.  Par minut in je slastna hrana pripravljena. Še boljše je, če ga popečemo na  žaru. Pri piknikih je nepogrešljiv. Pa dober tek.

 
Sadni jogurt
Jogurt je mlečni proizvod, ki nastane z bakterijsko fermentacijo mleka in je tipičen predstavnik fermentiranih mlečnih izdelkov. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin (proteinov), kalcija, vitamina B6 (posebno riboflavina) in vitamina B12. Je najbolj znan in priljubljen fermentiran mlečni proizvod.

 Navadni jogurt
Jogurt je mlečni proizvod, ki nastane z bakterijsko fermentacijo mleka in je tipičen predstavnik fermentiranih mlečnih izdelkov. Vsebuje veliko mlečnih beljakovin (proteinov), kalcija, vitamina B6 (posebno riboflavina) in vitamina B12. Je najbolj znan in priljubljen fermentiran mlečni proizvod.

 Sirotka
Sirotka je stranski proizvod pri izdelavi sira. V mleku so tri glavne vrste beljakovin: kazein, ki med sirjenjem preide v sir ter albumini in globulini, ki jih imenujemo tudi sirotkine beljakovine, saj niso občutljive za delovanje kisline in sirišča in preidejo pri sirjenju v sirotko.


 Zorjeni poltrdi sir
Poltrdi sir s kmetije Škrjanec je izdelan iz polnomastnega, nepasteriziranega kravjega mleka, kar mu daje še posebej poln okus. Pri pasterizaciji se mleko segreje na visoke temperature in se s tem uničijo bakterije, ki so naravno prisotne v mleku.

 
Mehki sir
Mehki ali beli sir je rahlo soljen sir, ki je nezorjen.
To pomeni, da za izdelavo potrebujemo manj časa, kot če bi le-ta zorel. K mehkim sirom se izredno prilegajo začimbe in zelišča. Nekaterim ljudem je mehki sir privlačen, ker nima tako močnega okusa, kot zorjeni sir. V primerjavi z zorjenimi siri vsebuje več sirotke, zato lahko pride do izločanja le-te. Mehki sir lahko ponudimo samostojno kot predjed, lahko ga dodamo v solato,…

 
Mleko
Mleko je edinstveno živilo, ki nam ga je dala narava in ga lahko uživamo nespremenjenega. 


 Skuta 


Skuta je najbolj razširjena vrsta sira v Sloveniji in tudi najpogosteje uporabljen sir v slovenski tradicionalni in tudi sodobni kuhinji. Pod imenom »skuta« Slovenci razumemo različne mlečne proizvode, ki se razlikujejo tako po načinu izdelave, kot tudi po okusu, teksturi in uporabi.



 




Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj