Članek
Grajski pun(k)t
Objavljeno Dec 04, 2016

Skupina ljudi oziroma pun(k)tarjev je skupina prostovoljcev, ki želi obuditi grajske Pristave. Hm. To vam verjetno pove isto, kot če bi vam povedala, da je, ma saj je vseeno. No. Torej. 

Včeraj se je en teden po drugemu zgodil tretji grajski pun(k)t in sicer v zavetju notranjskih gozdov v Pristavah pri gradu Snežnik. 

Torej zakaj to pišem? Da vas spoznam s situacijo in vas povabim na naslednji pun(k)t, ki bo ko bo če bo. In zakaj je vse to tako skrivnostno? 

Pristave, kjer se vse skupaj dogaja je od gradu najel muzej za eno leto in ne sme imeti notri podnajemnikov. Društvo prišlo do dogovora z muzejem, da lahko v prostorih, ki so prenovljeni in so jih baje prenavljali celih 10 let, občasno ima dogodke, ki privabljajo ljudi in oživi Pristave. Vendar to samo za določene dneve za katere morajo dobiti dovoljenje. In ker želijo, da se vidi, da prostovoljci, brez financ lahko naredijo več, kot vse uradne ustanove, ker delajo iz srca, si želijo imeti Pristave in ustvarjati v njih in jih oživeti. Tudi sama sem del tega društva.

Torej kaj se dogaja na pun(k)tu, oziroma kaj je pun(k)t. Punt je upor, punkt je točka, pun(k)t pa je točkab kjer se zbirajo uporniki, ki bi radi oživeli Pristave. In ko so na delu pun(k)tarji se dogaja. Kulinarika, ki si jo želi vsaka gostilna in kulturni program, ki je hkrati vrhunski in spontan. Program je primeren tako za otroke kot odrasle. Lutkovna predstava, ki je bila na drugem pun(k)tu je nasmejala odraslo publiko. Koncert v živo za zaključek uradnega programa in glasbeno muziciranje v nadaljevanju. Vse to in še več lahko doživiš samo če si prisoten. In potem pride še domačin s konji in konjsko vprego, pokaže grabljenje listja in celo podkovanje konja. Kje se lahko doživi to v enem dnevu na enem mestu. In ne, ni samo kulturni program. Kot sem omenila je tudi hrana in seveda pijača. V teh dneh paše kuhanček. Od hrane pa nekaj za vse. Za vegetarjance bučna juha, za mesojedce pa polenta z ocvirki in ocvirkovka. Vendar to ni še vse. To je bilo tokrat, ko je bil na hitro pripravljen dogodek, ki so da objavili v četrtek in v soboto je bilo kar solidno število ljudi. En teden prej, ko je bil bogatejši program in več hrane, pa je bilo na voljo poleg bučne juhe še koleraba za mesojedce ali vegetarjance, golaž, skuhan v Berti, ki je mobilna kuhinja, ki daje tudi toploto in celo svaljki. Kak bo naslednjič se ne ve, ker se ne ve niti, če se bo lahko še uporabljalo te prostore. Kaj se bo dogajalo v prihodnosti ne ve nihče.

Ja, želim,da bi vam uspelo.:)*

Ha ha, kaj se bo dogajalo v preteklosti?! Huda šlogarca si Klavdija Veš, da me zanimajo stvari, ki se bodo zgodile, če se bodo :-) Za vse ostale bi mogoče pridjala kakšno inf.točko, kjer bodo zvedeli sprotno in ne prepozno o dogodku, ki je se je že odvil, sicer bo polenta ostala mrzla. Prijetno praznovanje želim☼