Članek
Dvajseti dan izziva
Objavljeno Jul 06, 2016

Eden izmed mojih ciljev je vsekakor vzgojiti sina v samozavestno osebo, da se bo znal soočati z življenjskimi izzivi. Hočem, da bo znal razmišljat, odločat, hočem, da bo verjel sam vase in v svoje talente.

Tisti, ki ste starši veste, če vsaj malo delate na svoji osebni rasti, da je velikokrat težko delovati izven svojih okvirjev, ki si jih bil deležen v otroštvu. Sem Mag. Zakonskih in družinskih študij, teorije imam več kot dovolj ampak v praksi pa sem čisto pogorela kar se tiče vzgoje. Moj sin me ne posluša, do sedaj je naredil vedno tisto za kar sem ga prosila, da naj ne naredi. In to z nasmeškom na obrazu.

Na trenutke sem se počutila res nemočno, preprosto nisem vedela kaj delam narobe dokler nisem spoznala mamice, ki mi je odprla oči. Sem ji res izredno hvaležna. Priporočila mi je naj v roko vzamem knjigo od Jesper Juula; Reci ne brez slabe vesti. Za tega avtorja sem velikokrat slišala ampak nikoli do sedaj nisem šla res v akcijo. Vedno sem imela kakšen izgovor (verjamem, da še nisem bila pripravljena, za ta pristop potrebuješ samozavest, ki je sama v preteklosti nisem imela dovolj). Knjige še nisem v celoti prebrala sem nekje na polovici ampak med branjem sem doživela kar nekaj aha momentov. Sedaj točno vem, zakaj me moj otrok ne posluša. Ne zato, ker bi bil poreden ali bi mi želel nagajat temveč zato, ker pri komunikaciji z njim nisem dovolj jasna. Ponovno smo pri  jasnosti. Vedno bolj ugotavljam, kako zelo pomembna je, če želimo biti uspešni na določenem področju.

Zanimivo kako lahko ima en stavek, ki ga spremenimo čisto drug pomen. Samo nekaj primerov iz knjige:

Z očali se ne igramo. Očala so zelo draga!

Kadar ljudje govorijo se jih ne prekinja!

Ali pa:

Razumem, da te očala zanimajo, vendar nočem, da to počneš! (očala tudi vzamemo)

Najprej se bom pogovoril z mamo, nato pa se lahko pogovoriva še midva.

Kateri pristop bi vi izbrali?

Jaz bi izbrala prvega, vse do danes! Od danes naprej se poslužujem drugega pristopa in iz svojih izkušenj vam povem, da deluje!

Zelo je pomembno, da nam uspe uskladiti besede z lastno osebnostjo, tako bomo deležni več samospoštovanja.

Reči NE predstavlja res velik problem večina ljudem. A ste vedeli, da večina razmerij razpade ravno zato, ker partner ni sposoben reči ne? »Človek, ki si ne zna postaviti mej, je kot sadovnjak brez zaščitne ograje, iz katerega si vsak vzame, kar se mu zahoče«. Dober primer!

Sama sem res izredno hvaležna za vsako novo znanje, ki sem ga deležna!