Članek
Deveti dan izziva
Objavljeno Jun 25, 2016

Pred skoraj enim letom sem si kupila spletno izobraževanje v katerem  Lee Murrin na preprost in jasen način razloži dejstva, ki so pomembna za to, da ostanemo v telesno dobro kondiciji. Danes sem poslušala prvi in drugi video. Sam sklop ima osem videov. Nisem presenečena, ko sem slišala marsikatero dejstvo, ki mi je poznano že od prej. Sam uspeh ima skupno točko in to ne glede na to, na kaj se uspeh nanaša. Lahko gre za hujšanje, boljšo službo, boljši partnerski odnos. Če želimo nekaj spremeniti je potrebno vedno najprej začeti pri sebi! In sicer ključna so naša prepričanja, ki jih imamo. Če na nekem področju ne vidimo uspeha je potrebno spremeniti naš pristop. Nekaj je potrebno narediti drugače!

Najprej se je potrebno vprašati kaj smo pripravljeni narediti za spremembo?

Lee Murrin je izpostavil 6 tipov ljudi, glede na njihovo pripravljenost na spremembo:

1.      Nisi še pripravljen-oseba še zdaleč ni vidi, da je kakšna njena navada škodljiva in v bližnji prihodnosti nima namena nič spremenit. Ne zaveda se, da bi potrebovala spremembo, je v zanikanju. Se ne obremenjuje.

2.      Pripravljen postajaš-oseba počasi začne spoznavati, da nekaj ni vredu, čuti, da njegov način življenja ogroža njegovo zdravje. Pozorni so na prednosti in slabosti, ki bi jih bili deležni, če bi nekaj spremenili. Odprti so za informacije in že razmišljajo o spremembi. To fazo lahko opišemo z »a bi« ali »ne bi«.

3.      Si pripravljen-nameravajo iti v akcijo in začeti delati majhne korake, da spremenijo svoje navade. Verjamejo, da jim bodo ti majhni koraki pomagali. To fazo lahko opišemo z »bom ampak kdaj«. Ni točne jasnosti.

4.      Akcija. Oseba začne z spremembo, aktivno dela to, kar od njega zahteva nek določen cilj,izziv.

5.      Nekaj se je že spremenilo v navado

6.      Nekaj je že del življenja-oseba ne bo šla nazaj na stare tire

 

Tole vam je lahko v pomoč, da prepoznate kje ste sami. Pred vsakim izzivom je potrebno, da si napišemo jasen cilj, ki ga želimo doseči. Cilj nam pomaga, da se motiviramo in dosežemo to kar smo si zadali. Želja brez cilja ostane želja. Dobro je, da poznamo tehnike postavljanja ciljev. Sama bom opisala smart metodo. Cilj mora biti:

S - poseben, svojevrsten. Naj odraža vaše želje in ne želje vaših bližnjih.

M – mora biti merljiv. Da lahko spremljate svoj napredek.

A – akcijsko usmerjen.

R – realen

T – časovno uokvirjen

Pri doseganju ciljev vključite svoja čustva. Zakaj, zakaj, zakaj? Zakaj želiš nekaj doseči? Ni toliko pomembno kaj si želiš ampak zakaj!

Npr: Če želiš izgubiti težo ali gre res za dodatne kilograme ali gre bolj za dodatne koristi, ki jih boš deležen/a?

Ko sem sama zaključevala študij, sem razmišljala, če se mi sploh splača se trudit s pisanjem magisterija. Ugotovila sem, da ja. Odgovor na moj ZAKAJ, želim magistrirati je bil: imela bom dodatno referenco pri svojem delu, moj naziv bo pritegnil kliente, dvignila se bo moja samozavest, dobila bom potrditev, da zmorem... In to je tisto, kar je mene gnalo naprej, ne list papirja!

 

Želim vam prelep vroč dan, ohladite se s kakšnim sladoledom aki vedrom mrzle vode,

 

Objem,