Članek
Zakaj so Američani v primerjavi z nami, tako zelo uspešni?
Objavljeno Feb 22, 2015

Trenutno sem v fazi pisanja magistrske naloge, pa kljub temu me to ne odvrne, da bi prebrala kakšno super knjigo. Resnično jo vsem priporočam, kateri je še niste prebrali, STE PA NA POTI, DA ODPRETE SVOJE PODJETJE ALI POSTANETE BOLJ USPEŠNI NA DELOVNEM MESTU. Govorim o knjigi, ki jo je napisala mlada podjetnica Petra Škarja, naslov se glasi; Ameriški milijonarji so spregovorili. Knjigo je pisala glede na svoje izkušnje, ki si jih je pridobila, ko je en mesec s fantom bivala v Ameriki. Zanimalo ju je, zakaj so Američani tako zelo uspešni.

Sama bom izpostavila samo tiste stvari, ki so se mene najbolj dotaknile in mi dale misliti za naprej;

-          -Glavna razlika med Američani in Evropejci je,  the ability to fail! (ona tega izraza ni prevajala, ker ga je dejansko malo težko prevesti)

Če v Ameriki poizkusiš in tvegaš vse, kar imaš, a ti ne uspe, propadeš-je to OK.

Če potem še enkrat poizkusiš in tvegaš vse, kar imaš, ti morda malo uspe, a spet propadeš-si zaslužiš APLAVZ.

Če potem še enkrat poizkusiš in tvegaš vse kar imaš in ti morda spet malo uspe, a ponovno propadeš-si HEROJ.

Če potem še enkrat poizkusiš in tvegaš vse, kar imaš in ti morda uspe, a ponovno propadeš-si KRALJ.

In če potem še enkrat poizkusiš in tvegaš vse, kar imaš, in ti uspe, si BOG.

Kaj pa pri nas, Evropejcih?

Če enkrat poizkusiš in tvegaš vse, kar imaš, a ti ne uspe, propadeš, si NOREC. Poleg tega si kriminalec in te pošljejo v zapor ali vsaj česa obtožijo. Pa to še niti ni najhuje. Vas te izloči. Kot, da si nekaj negativnega, tvoje otroke pa označijo za slabe.

-        - Piše, da Slovenci na podzavestni ravni sovražimo denar in uspešne ljudi, ki ji velikokrat označimo za nekaj hudobnega, vzvišenega in slabega. To omejuje celoten napredek države.

-          -Američani so prepričani, da se Evropejci v splošnem predstavljamo kot uboge žrtve. Menijo, da imamo to v krvi, da se tega pravzaprav ne zavedamo in se nam zdi vse to edina prava realnost. Sama se ne bi mogla bolj strinjat z njimi, ko samo pomislim na mojo mamo, sosede, prijateljice. Dejansko res tekmujemo, komu gre v življenju slabše.

-          -Američana sta vprašala, kaj predlaga, da Slovenci naredimo, da se stanje v naši državi čim prej izboljša. Odgovoril je, naj se ljudje naučimo poskrbeti sami zase. Naj ne pričakujemo, da bo to storila država. J

-          -V Ameriki so fakultete izjemno drage. No Američan je na to povedal:«Kaj se naši študentje samodejno naučijo? Mnogi dolga leta varčujejo denar za šolanje. Poleg tega morajo v času šolanja sproti delati, da zaslužijo za naslednje semestre in letnike. S tem samodejno zrastejo v prepričanju: vredu, nekaj moram doprinesti fakulteti (šolnina), da mi bo v zameno dano šolanje. Potruditi se moram za določen rezultat (višino šolnine), da lahko ostanem na fakulteti in pridem do diplome.

Ko takšen študent pride na delovno mesto, mu je povsem logično, da mora nekaj doprinesti podjetju, da bo v zameno ohranil službo in zaslužek.

 Kako pa je pri nas?

Šolanje je brezplačno in zdi se povsem logično, da bo država poskrbela za vse. Zato študentje nevede zrastejo in se oblikujejo z miselnostjo: Država MORA poplačati to, poskrbeti, da imam jaz možnost šolanja, to mi pripada zgolj zato, ker sem državljan. Če diplomiram, mi morajo čestitati, ni mi pa treba.

In ko pride ta študent na delovno mesto, ima v sebi zakoreninjeno prepričanje: Podjetje oziroma delodajalec MORA poplačati vse stroške, vezane na mojo delovno mesto, poskrbeti mora, da imam jaz možnost dela, to mi pripada zgolj zato, ker sem 8ur tukaj. Če dosežem zastavljeni cilj, mi mora čestitati, ni mi pa treba. In, ko država ali podjetje reče, da pa bomo sedaj sami morali nekaj prispevati, SE UPREMO.

Če citiram avtoričine besede: »noro dobra poanta«!!

-     - Vztrajnost. Pri njih je nekaj povsem normalnega, da osebo, s katero se želiš dobiti, kličeš petkrat dnevno, tudi več mesecev, da se več desetkrat pojaviš pred vrati njegove pisarne, da prideš do njega. Če se nam oseba prvič ne oglasi, jo drugič že s težavo pokličemo.

-          - Oni veliko več tvegajo kot mi.

 

V knjigi je RES ogromno nasvetov, ki so posamezniku, ki si RESNIČNO želi uspeti, lahko v pomoč. Knjiga je tanka, preberete jo v eni uri. Mene se je resnično dotaknila.

 

Vse dobro,

 

Klavdija H.