Klara Nahtigal

Novinarka Kmečkega glasa

Prijatelji (2)
Kmečki Glas
Alen Osenjak
Spremljevalci (2)
Erjavec Kmetija
Marcelhorvat87 Horvat
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Paša kokoši
Tolminske sivke
Mlada prevzemnica Darja Šolar
Preprosta in kokošim prijazna
Sodobni hlevi
Konec dober, vse dobro?
Sodobni hlevi
Hlev zasnovala v svojih diplomskih nalogah
Izzivi za slovenske kmetije
Enostavno in praktično
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Marec 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Paša kokoši

Klara Nahtigal
19.03.2019 09:21 (Mar 19, 2019)

V ekološki reji je pašna reja osnova, z nekateri dodatnimi zahtevami, ki jih določa Uredba komisije (ES) št. 889/2008. Pašna reja je najprimernejša reja posebno za manjše jate kokoši, saj so kokoši na svežem zraku in se več gibljejo, za jajca pa lahko iztržite višjo ceno, sploh če jih tržite na domu. Poleg tega strokovnjaki navajajo, da jajca kokoši, ki se prehranjujejo na pašniku vsebujejo manj holesterola, manj skupne maščobe in manj nasičenih maščob ter več snovi, ki zmanjšujejo verjetnost pojava raka in bolezni srca ter ožilja. Reja kokoši nesnic v kletkah v ekološki reji ni dovoljena. Več si preberite v 12. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 20. marca 2019.

Tolminske sivke

Klara Nahtigal
14.03.2019 14:56 (Mar 14, 2019)

Zveza rejcev govedi rjave pasme Slovenije je v sodelovanju s KZ Tolmin organizirala in gostila petindvajset ocenjevalcev in sodnikov na razstavah članic Evropske zveze rejcev rjave pasme. Ocenjevalci so bili navdušeni nad korektnimi in kompaktnimi slovenskimi kravami ter organizacijo dogodka. Stefan Hodel, vodja ocenjevalcev rjavega goveda v Švici, je za Kmečki glas povedal: "Slovenijo smo obiskali drugič, saj se skupaj z ocenjevalci Evropske zveze rejcev rjave pasme vsako leto zberemo v drugi državi. Letos smo v čudovitem Tolminu, kjer smo videli nekaj izrednih krav in velik napredek od prejšnjega obiska pred sedmimi leti ter izmed njih izbrali tudi najboljšo in izredno mladnostno kravo za 6. laktacijo - šampionko." Več o dogodku si preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo, 20. marca 2019.

Izzivi za slovenske kmetije

Klara Nahtigal
05.03.2019 10:05 (Mar 05, 2019)

Včeraj so študentje Biotehniške fakultete, Oddelka za zootehniko uspešno izvedli zanimiva strokovnja predavanja, ki so del pedagoških obveznosti pri predmetu "Prenos znanja v prakso". Z načrtno izbranimi temami predavanj, ki so nastali s pomočjo njihovih mentorjev, so iskali rezerve na kmetijah ter enostavne rešitve za izboljšanje proizvodnih rezultatov. Več si preberite v naslednji 11. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 13. marca 2019.

Mlada prevzemnica Darja Šolar

Klara Nahtigal
05.03.2019 07:49 (Mar 05, 2019)

Na sončni strani Laškega nas je v Strmci pričakala simpatična mlada prevzemnica Darja Šolar, žena ter mamica štirih deklic, čebelarka z licenco za preizkuševalko medu in apiterapevtka, ki ohranja in razvija tudi lectarstvo. Ob dobrem poslovnem načrtu ji ne zmanjka ciljev in zamisli za gospodarski razvoj čebelarske kmetije. »Če bi zavrtela čas nazaj, si nikoli ne bi upala napovedati, da bom čebelarka,« uvodoma pojasni mlada prevzemnica, ki je prej delala kot knjigovodja, saj je po izobrazbi diplomirana ekonomistka računovodstva. »Stopila sem iz cone udobja v kateri sem se vrtela med službo, otroki in domom, zdaj pa se povsem odkrito ne vidim več nikjer drugje,« je jasna Darja, ki v razvijajočo medeno pravljico vlaga vse svoje srce in dušo. V 10. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 6. marca, si preberite Darjino zanimivo zgodbo.

Konec dober, vse dobro?

Klara Nahtigal
26.02.2019 09:34 (Feb 26, 2019)

Damjan Kerneža je 27-letni prevzemnik ekološke kmetije v Novih Lazah na Kočevskem, na katerega je pred dvema letoma oče Miran prenesel vsa lastna zemljišča, tudi tista, ki jih najemajo od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije. In še preden se je dobro lotil kmetovanja in načrtovanja razvoja kmetije kot mladi prevzemnik, je že naletel na odločitev Sklada kmetijskih zemljišč o prodaji treh gospodarskih poslopij (dva hleva s senikom in strojna lopa), ki jih je njegov oče Miran najemal več kot 20 let. »Zaradi visoke cenitve hlevov sem takoj pomislil, da bom moral v najslabšem primeru vrniti vsa izplačana sredstva skupaj z zamudnimi obrestmi vred, saj bom zaradi izgube hlevov primoran zmanjšati število živali,« je sprva pomislil Damjan, ki pa se je hitro odločil, da se ne bo kar tako vdal. V 9. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 27. februarja si preberite kako se razpleta njihova zgodba.

Meso bolnih krav prodajali kot zdravo

Klara Nahtigal
31.01.2019 09:44 (Jan 31, 2019)

Razkritje raziskovalnega novinarja Patryka Szczepaniaka, da v poljski klavnici blizu kraja Rosławowice ponoči nezakonito koljejo zelo bolno govedo, ki ni sposobno niti stati, njihovo meso pa prodajajo kot neoporečno, ponovno sproža dvome o kakovosti mesa, ki ga uvozimo v Slovenijo. Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preverjajo pošiljke govejega mesa iz Poljske - tako svežega kot zamrznjenega, ki pa ne prihaja iz omenjene klavnice. Preventivno pregledujejo določene pošiljke mesa v nekaterih večjih hladilnicah in zmrzovalnicah, kjer bodo preverili kemijsko in mikrobiološko varnost mesa s Poljske.

Na Poljskem poteka preiskava, poostren je nadzor v vseh klavnicah, dogodek pa ponovno odpira vprašanja o varnosti in kakovosti mesa, ki k nam prihaja iz drugih držav. Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa, ki izide 6. februarja 2019.

Kjer se tradicija uspešno prepleta s sodobnostjo

Klara Nahtigal
29.01.2019 12:36 (Jan 29, 2019)

Turistična in ekološka kmetija Pr’Krač, je kulturni spomenik državnega pomena in žlahten primer ohranjanja ter oživljanja naravne in kulturne dediščine na Slovenskem. Na več kot 300 let stari domačiji živi družina Čič, ki uspešno prepleta tradicionalno kmetijstvo s sodobno kulturo, etnologijo, umetnostjo ter izbrano arhitekturo in je zaradi svoje prepričljive celostne podobe vključena tudi v evropski projekt "Hiše s tradicijo". Več o domačiji, družini Čič in njihovi stalni razstavni umetniški galeriji pa boste izvedeli v 6. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 6. februarja 2019.

Skrb za enakopravnost vseh členov v verigi

Klara Nahtigal
29.01.2019 12:23 (Jan 29, 2019)

Igor Hrovatič je bil pred iztekom leta 2018 imenovan za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. »Že več kot trideset let delujem na področju kmetijstva in razvoja podeželja, zato sem seznanjen z življenjem kmetov in težavami, s katerimi se srečujejo, ter poznam delovanje sistema na lokalnem in nacionalnem nivoju, kar povezujem z ostalimi sektorji, predvsem z živilsko predelovalno industrijo,« je novi varuh povedal na prvi novinarski konferenci, ki je pretekli teden potekala na kmetijskem ministrstvu. Izpostavil je promocijo lokalno pridelane hrane in izpostavil skrb za slovenskega kupca ter vse deležnike v verigi. Njegov predhodnik dr. Jože Podgoršek je prenehal mandat z imenovanjem na mesto državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu, v novem petletnem obdobju pa Hrovatič namerava nadaljevati in nadgrajevati dosedanje delo. Več vsebine preberite v 5. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 30. januarja 2019.

Ekološka bomba na pragu mesta

Klara Nahtigal
15.01.2019 09:56 (Jan 15, 2019)

V Moravški dolini je minuli teden zavrelo, saj so na moravški Občini domnovno pridobili dokumente, ki dokazujejo, da je podjetje Termit v opuščenih peskokopih v Drtiji v Moravčah zakopalo strupene odpadke s pogorišča podjetja Kemis. Marca 2018 naj bi tam zakopali 130 ton blata iz čiščenja odpadnih voda, slabi dve toni mešanice gradbenih odpadkov domnevno s pogorišča Kemisa ter 60 ton odpadkov neznanega izvora. »Uradno se je sanacija pogorišča končala že leta 2017, nevarne odpadke pa naj bi vse peljali na uničenje v tujino. Kaj so potem lani vozili v Drtijo?« se je na spraševal dr. Jurij Kočar, predstavnik Ljudske iniciative Moravče na tiskovno konferenci v Ljubljani, ki jo je organizirala občina Moravče z županom dr. Milanom Balažicem na čelu.

MOP bo preveril navedbe Občine Moravče in primeru krive prijave proti Občini sprožil odškodninsko tožbo. Več so preberite v 3. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 16. januarja 2019.

 

Polna nevarnih in strupenih odpadkov

Klara Nahtigal
11.01.2019 08:20 (Jan 11, 2019)

"V Moravški dolini ne gle le za neko lokalno smetišče, ampak za mater vseh odpadov z nevarnimi snovmi," je bil jasen dr. Milan Balažic, župan Občine Moravče in na včerajšnji tiskovni konferenci s prstom pokazal na podjetje Termit, ki v Moravški dolini že od nekdaj koplje kremenov pesek. "V podjetju so po letu 2000 začeli jame, ki nastajajo po izkopu peska zasuvati z gradbenim materialom, vmes pa so se že takrat znašli tudi azbest, steklena volna, plastika in razna olja. Resne analize, ki jih poodjetje Termit ni sponzoriralo pa dokazujejo še povečane količine težkih kovin ter organskih snovi med njimi arzenika, dioksinov ter pesticidov. Pred dnevi smo prejeli še dokumente, ki dokazujejo, da Termit tam zakopava strupene oodpadke s pogorišča Kemisa," je ogorčen moravški župan. O tem, da je odlaganje nevarnih odpadkov velik posel, ki je zaščiten z močnimi ekonomskimi in političnimi interesi ter, da se v Moravško dolino, ki leži na vodovarstvenem območju obkrožajo pa jo kmetijska zemljišča,

Vedno v iskanju nove zgodbe

Klara Nahtigal
04.01.2019 09:08 (Jan 04, 2019)

Chris McCullough je samostojni multimedijski novinar iz Severne Irske, ki uživa v vznemirljivi karieri in po vsem svetu išče najboljše zgodbe o hrani, kmetovanju in politiki. Vzgojen na veliki kmetiji, kjer se ukvarjajo s prirejo mleka, se je že v otroštvu povezal s kmetijstvom, po diplomi na fakulteti za kmetijstvo pa je svojo novinarsko pot začel s pisanjem tedenske kolumne za kmetijski časopis v Belfastu. Kolumno je Chris kmalu razvil v večje in bolj razširjeno novinarstvo, začel je poročati o različnih temah iz tujine, pretežno iz Evrope, ZDA, Kanade, Indije, Avstralije in afriških držav, za svoje fotografije in novinarstvo pa je dobil številne nagrade. Nekoč je obiskal tudi Slovenijo, v kateri ima številne dobre novinarske prijatelje.

Uspešen prašičerejec in rejec piščancev

Klara Nahtigal
04.01.2019 08:58 (Jan 04, 2019)

Uspešen rejec je prilagodljiv, skrben do živali, spreten s kalkulacijo stroškov in spremlja trende v kmetijstvu. 30 - letnega rejca prašičev in piščancev Boštjana Slaviča iz Berkovcev pri Svetem Juriju ob Ščavnici odlikujejo vse od naštetih lastnosti, saj skupaj s starši Pavlo in Vladom ter svojim dekletom Jasmino, dosega dobre rezultate pri plodnosti plemenskih svinj ter mesnatosti pitancev. Boštjan je po izobrazbi inženir kmetijstva, ki je pred prevzemom kmetije delal v Avstriji, izvajal je strojne usluge in odkupoval kmetijske pridelke, se kasneje zaposlil kot svetovalec za fitofarmacijo na lenarški zadrugi, nato pa se je odločil, da ga prihodnost čaka na domači kmetiji.

Prašičje meso s slovenskim poreklom ne sodi v akcijsko prodajo

Klara Nahtigal
04.01.2019 08:54 (Jan 04, 2019)

David Skornšek že drugo leto uspešno vodi skupino Farme Ihan, na trgu znane kot Farme Ihan in Meso Kamnik z blagovno znamko Anton. Letošnje poslovno leto bodo sklenili s konkretnejšimi številkami kot lani, ko so ustvarili simboličen dobiček, kar kaže, da Skornšek Farme Ihan učinkovito postavlja na noge kljub temu, da so v sanaciji pod okriljem DUTB. Svoje obveznosti do bank, kooperantov in drugih dobaviteljev redno poravnavajo, kar jim vliva samozavest, da so na pravi poti, zato še odločneje stremijo k razvoju njihove blagovne znamke Anton, ki temelji na modelu 4 x SI (rojeno, vzrejeno, zaklano in predelano) v Sloveniji, kar zagotavlja 100-odstotno slovensko poreklo. Kot predsednik Sekcije za prašičerejo se zavzema za uvedbo masnih bilanc ter ločitev trga s slovenskim prašičjim in uvoženim mesom, uvedbo slovenske borzne cene, največji izziv pa predstavljajo mladi prašičerejci in kako jih pritegniti v dejavnost, ki tržno ni preveč zanimiva.

Prašičereja

Klara Nahtigal
18.12.2018 09:39 (Dec 18, 2018)

V posebni prilogi preberite strokovne nasvete o biovarnosti in proizvodnem ritmu pri reji prašičev ter ravnanju s prašiči pri nakladanju na transportno sredstvo ter spoznajte vzrejno središče Simona Kuzmiča iz Rogašovcev s statusom nukleusa za slovenski landras (11). Več preberite v 51. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 19. decembra 2018.

Tudi proučevanje vedenja živali je znanost

Klara Nahtigal
11.12.2018 10:18 (Dec 11, 2018)

Zakaj so bili pogoji vhlevitve kokoši nesnic tarča negativne strokovne in javne kritike, kako prepoznati pozitivno govorico telesa pri govedu in psih ter ob tem oceniti kazalnike dobrega počutja, kako razumeti razvoj vedenja med sesanjem pri udomačenih prašičih ter vpliv poletne gorske paše na počutje molznic v Alpah, so bile glavne štiri predstavitve raziskav o vedenju živali na letošnjih Ločniškarjevih dnevih, ki so jih pripravili na Oddelku za zootehniko Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Z njimi so ugledni tuji in domači predavatelji osvetlili stanje na različnih področjih živinoreje ter prikazali najnovejše raziskovalne dosežke. Svoje poznavanje različnih tem iz etologije, genetike in mlekarstva so dokazali tudi študenti s svojimi magistrskimi in doktorskimi disertacijami, komisija pa je med njimi izbrala letošnjega nagrajenca Ločniškarjeve nagrade. Zanimovo tematiko si preberite v 50. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 12. decembra 2018.

Krave in priložnosti

Klara Nahtigal
27.11.2018 10:08 (Nov 27, 2018)

Na spletni strani EuroDairy je Michel de Haan z nizozemske univerze Wageningen v spletnem seminarju predstavil projekt Krave in priložnosti, v katerem sodeluje 17 nizozemskih kmetij. »V tem projektu dobro sodelujemo rejci krav molznic, znanstveniki, kmetijski svetovalci ter snovalci politike, kar sicer ni neobičajno, je pa naša skupina edinstvena zaradi pozitivnega odnosa kmetov do kmetovanja. To pomeni, da kmetje iščejo rešitve, saj verjamejo, da jim sodelovanje veliko obeta,« je uvodoma pojasnil de Haan. Začeli so z eno eksperimentalno kmetijo leta 1992, čez šest let pa se ji je pridružilo še 16 pilotnih kmetij. »Vsaka kmetija je povezana s svojim svetovalcem, v projektu pa sodelujeta tudi kmetijski in okoljski minister, ki z zanimanjem spremljata naše delo in cilje, njuni ministrstvi pa prispevata polovico potrebnih sredstev za raziskovanje, medtem ko drugo polovico pokrijejo nizozemski rejci. Več o zanimivem in uspešnem projektu si preberite v 48. številki Kmečkega glasa, ki izide

Naravno do vrhunskih izdelkov

Klara Nahtigal
27.11.2018 10:03 (Nov 27, 2018)

Naša tradicija izdelave sušenih -zorjenih stegen, mesnate slanine in vratovine potrjuje uspešnost rabe naravnih dodatkov. Kraški pršut in kraška panceta sta živili brez dodanih aditivov, dolgoletno redno senzorično ocenjevanje in fizikalno-kemične analize pa potrjujejo kakovost teh izdelkov. Za dosego kakovosti je pomembno predvsem spoštovanje tehnoloških postopkov, kot so reja in prehrana živali, transport do klavnice, postopek klanja, hlajenje trupov, higiena razseka in čas od zakola do začetka soljenja. Napake, ki nastanejo v tem času, se ne dajo popraviti z nobenim aditivom ali E-jem, saj do kakovostnih trajnih suhomesnatih izdelkov pridemo le z naravnimi dodatki in brez aditivov. Več si preberite v odlomku med strokovnimi nasveti v 48. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 28. novembra 2018.

Vsak velik uspeh ima za seboj dolgo zgodbo

Klara Nahtigal
20.11.2018 10:20 (Nov 20, 2018)

Živinorejska kmetija, ki jo od leta 2012 vodi 33-letna Simona - mlada prevzemnica, skupaj s svojim tri leta starejšim možem Domnom, je njun življenjski projekt. Na urejeni šest hektarski domačiji stoji sodoben kombiniran hlev za krave molznice, ki je tehnološko dovršen do potankosti in čeprav se delo v njem zdi dokaj enostavno, se le malo ljudi zaveda, kaj vse sta prestala mlada zakonca na poti do uresničitve tega cilja. S trdim delom v starem hlevu, kjer so bile krave privezane ter s kmetovanjem na vodovarstvenem območju sta v enajstih letih brez sleherne podpore občine Miklavž na Dravskem polju, zgolj z lastno vztrajnostjo in podporo družine dočakala gradbeno dovoljenje za gradnjo hleva. Vmes sta gradila tudi hišo, si ustvarila družino ter postala ponosna starša danes 8-letnemu Žigu ter Aljažu, ki bo kmalu dopolnil dve leti. Več si preberite v 47. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 21. novembra.

Z majhnimi koraki do velikega objekta

Klara Nahtigal
06.11.2018 13:12 (Nov 06, 2018)

Anton Vrbnjak izhaja s srednje velike kmetije v Bolehnečicih pri Sv. Juriju ob Ščavnici, ki je taka še vedno, saj imajo 15 hektarjev svoje obdelovalne zemlje, najemajo pa jih še 50. Velika volja do dela in pogum sta Antona in njegovo družino po prevzemu kmetije leta 2001 vodila do odločitve o gradnji ogromnega hleva za molznice s halo za kmetijske stroje, ki so ga postavili pred dvema letoma, in to brez nepovratnih sredstev. »Vsak začetek je težak in tudi naš ni bil preprost. Z ženo Vido sva se našla v kmetovanju, imela sva voljo ter veliko željo in lahko rečem, da smo si vse, kar imamo, prigarali s trdim delom in odrekanjem,« pripoveduje Anton, ki se v letih približuje petdesetim in ga pri uresničevanju ciljev ni ustavila niti nesreča pred leti, ko si je med delom s kombajnom poškodoval roko. »Še vedno lahko delam in poleg zdravja v družini ni nič pomembnejšega od tega,« doda uspešen rejec krav molznic, ki na leto odda 420.000 litrov mleka in spita okoli 30 govejih pitancev, opravlja

Cena ekološkega mleka bo decembra še višja

Klara Nahtigal
17.10.2018 13:25 (Oct 17, 2018)

V Botaničnem vrtu je 17. oktobra Tomaž Žnidarič, direktor Ljubljanskih mlekarn (LM), z Marijo Marinček, predsednico Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije, podpisal zavezo "S posluhom za jutri". Z njo se LM obvezujejo, da bodo do konca leta 2020 vsako leto odkupile pet milijonov litrov mleka, prirejenega po ekoloških standardih. Z zavezo izražajo podporo in spodbudo ekološki prireji mleka, kupcem pa želijo ponuditi mlečne izdelke, predelane iz slovenskega ekološkega mleka. Direktor LM je napovedal, da bo odkupna cena s 1. 12. 2018 še višja od sedanje (sedanja odkupna cena mleka + 10 centov po litru), in sicer bodo ekološki kmetje prejeli 13 centov več od trenutne odkupne cene za liter mleka. Več informacij, tudi o spodbudah za pridelovalce si preberite v prihodnji številki, ki izide v sredo 24. oktobra.

Oglasi

si želite piti boljšo vodo in si hkrati izboljšati zdravje in počutje? vitalna voda vam omogoča namreč ravno, več si lahko preberete tudi v samem članku: thttps://www.zurnal24.si/uporabno/ali-je-lahko-ionizator-vode-vasa-bliznjica-do-vecne-mladosti-324873

Kategorija: Mali gospodinjski aparati

Cena: Pokličite za ceno

478.) kako uspešno poslovati v rusiji -  aleš cantarutti. katja sever

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15.99 €

4223.) kuharska knjiga - ivan ivačič

Kategorija: Zdravje

Cena: 14.99 €

4057.) kako uspešno poslovati v turčiji - matej rogelj

Kategorija: Humanistika

Cena: 19.99 €

6078.) kako uspešno poslovati na kitajskem - boštjan polajžer , nataša turk

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 19.99 €

kolekcija otroškega proizvajlca done by deer zaznamuje odličen dizajn, inovativni izdelki, ki navdušujejo različne okuse. več o samih izdelkih pa najdete v spletni trgovini hajdi.si - https://www.hajdi.si/done-by-deer.html

Kategorija: Ostala otroška oprema

Cena: Pokličite za ceno

nova športna stavnica, ki je prisotna na slovenskem trgu in ponuja možnost igranja stav na največjih portalih kot so bet at home in mnoge druge. več najdete tukaj:  http://www.betsonhand.com/sl/bet-at-home/

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Knjige

Cena: 90000000 €

ponujamo denarna posojila: osebna posojila, poslovna posojila, hipoteke, hipotekarna posojila, hitra posojila, avto posojila, spletne kredite, študentska posojila, investicije, partnerstva in refinančne hiše. danes nas lahko kontaktirate prek:   e-naslov: 365creditunion@3mail.ie   whatsapp: +19177454546   pokličite / sms: (+19177454546)

Kategorija: Storitve

Cena: 90000000 €

ponujam posojila po zelo enostavnih pogojih kateri koli osebi ali podjetju, ki potrebuje denar, ki bo lahko izplačal mesečna plačila po fiksni letni obrestni meri 3%. jaz sem na voljo zadovoljiti svoje stranke v največ 48 urah za vsako vlogo za posojilo. če vas zanima, se obrnite na mene, da bi vedeli moje pogoje in potrebne informacije, neposredno na mail: francoisemorandeau@hotmail.com

Kategorija: Storitve

Cena: 100 €

5885.) siddharta - hermann hesse

Kategorija: Šolska literatura

Cena: 8.99 €

če želite okrepiti vaše trebušne mišice še pred poletjem, je sedaj pravi čas, da začnete s telovadbo. pri tem vam bo zagotovo v pomoč dobra vadbena klop za trebušnjake, ki jo lahko kupite pri podjetju fitnesshop.  

Kategorija: Fitness oprema in aerobika

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj