Klara Nahtigal

Novinarka Kmečkega glasa

Prijatelji (2)
Kmečki Glas
Alen Osenjak
Spremljevalci (2)
Erjavec Kmetija
Marcelhorvat87 Horvat
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Prerazporejanje kmetijskih zemljišč
Obudil kmetijo in jo spremenil v učilnico na prostem
Sodobni hlevi
Sodobni hlevi
Tolminske sivke
Hiška zaupanja je velik izziv
S potrpežljivostjo do novega hleva
Hlev zasnovala v svojih diplomskih nalogah
Paša kokoši
Reja drobnice
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Junij 2019
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Obudil kmetijo in jo spremenil v učilnico na prostem

Klara Nahtigal
07.06.2019 08:11 (Jun 07, 2019)

Kmetija Pr’Ropet v zadnjih letih ponovno dobiva zagon. Počasi a vztrajno in po najboljših močeh jo oživlja mladi in energični prevzemnik Domen Virant iz Volčjega Potoka pri Radomljah. Skupaj z dekletom, 22- letno Lauro, je hitro prerasel ljubiteljsko kmetovanje za potrebe samooskrbe. 27-letni Domen je že zaposlen na svoji mešani kmetiji, ki jo je prevzel pred štirimi leti po stari mami Ani, ukvarja pa se s poljedelstvom, živinorejo, sadjarstvom in zelenjadarstvom. Z Lauro, ki je še študentka zootehnike pa vlagata veliko energije v razvoj in konkurenčnost kmetije, da bo v bližji prihodnosti delovno mesto na kmetiji tudi zanjo. Mladi diplomirani geograf in zgodovinar, ki je le še korak pred zagovorom magistrske naloge na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani ter od lani tudi inženir kmetijstva in krajine, saj je zaključil izredni študij upravljanja podeželja in krajine v Naklem, na kmetiji pripravlja tudi posebne interaktivne programe za otroke. Zanimivo reportažo o mladem prevzemnik

Prerazporejanje kmetijskih zemljišč

Klara Nahtigal
07.06.2019 08:03 (Jun 07, 2019)

Na Bledu je potekal 19. Vrh kmetijskih in živilskih podjetij, ki je bil posvečen prepletenosti pridelave in predelave živil z gostinstvom in turizmom ter predstavitvi trendov v obeh sektorjih, ki vplivajo na ponudbo in povpraševanje. Predstavili so analizo poslovanja živilske panoge in aktualno dogajanje na podričju spremembe zemljiške zakonodaje, kjer gre po mnenju nekaterih strokovnjakov za protiustavno prerazporejanje kmetijskih zemljišč. O tej in drugih temah pa podrobneje preberite v 24. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo, 12 junija 2019.

Ovce morajo čakati pašo in ne obratno

Klara Nahtigal
14.05.2019 10:40 (May 14, 2019)

Na Petkovi kmetiji iz Dola pri Šmarjah, je Stanko Petek z rejo ovc oplemenjene jezersko-solčavske pasme začel leta 2002, a do leta 2011 ni dosegal zavidljivih rezultatov v reji. Po včlanitvi v društvo rejcev drobnice Cekin ter v kontrolo porekla in proizvodnje, pa se je začel njihov preporod ter strokovnejši pristop k reji, skupaj s širitvijo kmetije (s 4,4 ha na 6,9 ha) ter organiziranim odkupom jagnjet preko Loških mesnin. Kljub visoki starosti rejcev drobnice pri nas pa prihodnost Petkove kmetije ni vprašljiva, saj imajo mladega naslednika – 27-letnega Urbana, ki je od začetka letošnjega leta neuradni prevzemnik in upravitelj kmetije. Neuradni prevzemnik pa zato, ker kmetija za zdaj še ne izpolnjuje zahtevanih primerljivih kmetijskih površin, ki so pogoj za kandidiranje na razpisu za mladega prevzemnika. Zanimivo vsebino preberite v posebni prilogi o reji drobnice, ki izide 15. maja 2019.

Koze niso številka

Klara Nahtigal
14.05.2019 10:31 (May 14, 2019)

Janja Berginc iz Drežniških Raven pri Kobaridu, je zgovorna 33-letna rejka koz drežniške pasme - naše edine avtohtone pasme, ki jih redi za prirejo mleka. Je turistična tehnica po poklicu in govori tri tuje jezike, kar je dobrodošlo pri številnih turistih iz vseh držav sveta, ki svoj mir iščejo v njihovih apartmajih pod mogočnim, prejšnji teden na novo pobeljenim Krnom. Samoukinja v kmetijstvu, ki ne skriva, da jo delo s kozami navdušuje, je začela kmetovati praktično iz nič, saj je kmetijsko gospodarstvo z večinoma najetimi travniki registrirala pred osmimi leti. Lani je registrirala še dopolnilno dejavnost za predelavo mleka v sire, še vedno pa ostaja zaposlena v podjetju, kjer v izmenskem delu izdeluje končne izdelke za živilsko industrijo po vsej Evropi. Vztrajna rejka je ves čas v pogonu, s podporo družine in moža Marka pa je nedvomno zaslužna, da se je v Zgornjem Posočju obdržala drežniška pasma koz. Več preberite v posebni prilogi o reji drobnice, ki izide 15. maja 2019.

Reja drobnice

Klara Nahtigal
14.05.2019 10:24 (May 14, 2019)

V 20. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 15. maja, preberite posebno prilogo o reji drobnice. Spoznajte Janjo Berginc iz Drežniških Raven, predano rejko koz avtohtone drežniške pasme, ki kozje mleko predela v sire ter preberite nasvete za zatiranje zajedavcev pri drobnici. Preberite še o prehrani ovc za prirejo mesa, o ekološki in konvencionalni reji koz za prirejo mleka ter spoznajte Stanka in Urbana Petka iz ovčerejske kmetije iz Dola pri Šmarju.

Negotovo stanje s pozitivnimi napovedmi

Klara Nahtigal
17.04.2019 08:50 (Apr 17, 2019)

Podnebne spremembe, trgovinske vojne med državami, brexit in krčenje evropskih intervencijskih zalog mleka v prahu so glavni dejavniki, ki bodo odločali stanje na globalnem trgu z mlekom. Analitiki kljub veliki negotovosti napovedujejo pozitiven razvoj teh dogodkov, zaradi katerih pa odkupna cena ne bo niti izrazito visoka niti se ne bo znižala. Zato najnovejše napovedi nekaterih slovenskih odkupovalcev mleka, da utegnejo odkupno ceno znižati, ni povsem utemeljena. Povprečna evropska odkupna cena mleka je februarja 2019 znašala 35,08 evrov za sto kilogramov mleka, pri nas je le-ta manjša in je znašala 32,18 evrov, kar je višja cena kot v tem obdobju lani, ko so odkupovalci za sto kilogramov mleka plačali 29,88 evrov. Več si preberite 16. številki Kmečkega glasa, ki izide danes 17. aprila 2019.

Iz majhne želje po zaslužku je razvil uspešno dopolnilno dejavnost

Klara Nahtigal
02.04.2019 10:26 (Apr 02, 2019)

Komaj 20-letni Adrijan je najmlajši član šestčlanske družine Galjot, je študent strojništva in mladi direktor Piščančjereje Galjot – hitro rastoče dopolnilne dejavnosti na družinski živinorejsko-poljedeljski kmetiji, ki leži v vasi Lahovče pod Krvavcem. Podjetni Adrijan je že zelo zgodaj prepoznal rastoče zahteve na trgu in z gospodarno rejo piščancev ustvaril uspešno dejavnost. Pred dvema letoma je načrtoval ter postavil trgovino na kmetiji in registriral novo klavnico za klanje piščancev. Več o njegovi zanimi zgodbi preberite v KG14, ki izide v sredo 3. aprila 2019.

Reja perutnine

Klara Nahtigal
02.04.2019 10:16 (Apr 02, 2019)

V 14. številki Kmečkega glasa si preberite zanimivo vsebino priloge o reji perutnine. Preberite zgodbo uspešnega 20-letnega piščančjerejca Adrijana Galjota iz Lahovč, ki se z rejo domačih piščancev ukvarja že od 8. razreda osnovne šole ter spoznajte rejca kopunov Matija Kuželja ter Arino Ravnjak iz Križnega Vrha v Laporju. Meso kopunov ali kastriranih petelinov je cenjeno in velja za specialiteto predvsem zaradi okusnega in sočnega mesa. Preberite si tudi o problematiki poškodb grodnice pri kokoših nesnicah in njihovi prehrani.

Paša kokoši

Klara Nahtigal
19.03.2019 09:21 (Mar 19, 2019)

V ekološki reji je pašna reja osnova, z nekateri dodatnimi zahtevami, ki jih določa Uredba komisije (ES) št. 889/2008. Pašna reja je najprimernejša reja posebno za manjše jate kokoši, saj so kokoši na svežem zraku in se več gibljejo, za jajca pa lahko iztržite višjo ceno, sploh če jih tržite na domu. Poleg tega strokovnjaki navajajo, da jajca kokoši, ki se prehranjujejo na pašniku vsebujejo manj holesterola, manj skupne maščobe in manj nasičenih maščob ter več snovi, ki zmanjšujejo verjetnost pojava raka in bolezni srca ter ožilja. Reja kokoši nesnic v kletkah v ekološki reji ni dovoljena. Več si preberite v 12. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 20. marca 2019.

Tolminske sivke

Klara Nahtigal
14.03.2019 14:56 (Mar 14, 2019)

Zveza rejcev govedi rjave pasme Slovenije je v sodelovanju s KZ Tolmin organizirala in gostila petindvajset ocenjevalcev in sodnikov na razstavah članic Evropske zveze rejcev rjave pasme. Ocenjevalci so bili navdušeni nad korektnimi in kompaktnimi slovenskimi kravami ter organizacijo dogodka. Stefan Hodel, vodja ocenjevalcev rjavega goveda v Švici, je za Kmečki glas povedal: "Slovenijo smo obiskali drugič, saj se skupaj z ocenjevalci Evropske zveze rejcev rjave pasme vsako leto zberemo v drugi državi. Letos smo v čudovitem Tolminu, kjer smo videli nekaj izrednih krav in velik napredek od prejšnjega obiska pred sedmimi leti ter izmed njih izbrali tudi najboljšo in izredno mladnostno kravo za 6. laktacijo - šampionko." Več o dogodku si preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo, 20. marca 2019.

Izzivi za slovenske kmetije

Klara Nahtigal
05.03.2019 10:05 (Mar 05, 2019)

Včeraj so študentje Biotehniške fakultete, Oddelka za zootehniko uspešno izvedli zanimiva strokovnja predavanja, ki so del pedagoških obveznosti pri predmetu "Prenos znanja v prakso". Z načrtno izbranimi temami predavanj, ki so nastali s pomočjo njihovih mentorjev, so iskali rezerve na kmetijah ter enostavne rešitve za izboljšanje proizvodnih rezultatov. Več si preberite v naslednji 11. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 13. marca 2019.

Mlada prevzemnica Darja Šolar

Klara Nahtigal
05.03.2019 07:49 (Mar 05, 2019)

Na sončni strani Laškega nas je v Strmci pričakala simpatična mlada prevzemnica Darja Šolar, žena ter mamica štirih deklic, čebelarka z licenco za preizkuševalko medu in apiterapevtka, ki ohranja in razvija tudi lectarstvo. Ob dobrem poslovnem načrtu ji ne zmanjka ciljev in zamisli za gospodarski razvoj čebelarske kmetije. »Če bi zavrtela čas nazaj, si nikoli ne bi upala napovedati, da bom čebelarka,« uvodoma pojasni mlada prevzemnica, ki je prej delala kot knjigovodja, saj je po izobrazbi diplomirana ekonomistka računovodstva. »Stopila sem iz cone udobja v kateri sem se vrtela med službo, otroki in domom, zdaj pa se povsem odkrito ne vidim več nikjer drugje,« je jasna Darja, ki v razvijajočo medeno pravljico vlaga vse svoje srce in dušo. V 10. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 6. marca, si preberite Darjino zanimivo zgodbo.

Konec dober, vse dobro?

Klara Nahtigal
26.02.2019 09:34 (Feb 26, 2019)

Damjan Kerneža je 27-letni prevzemnik ekološke kmetije v Novih Lazah na Kočevskem, na katerega je pred dvema letoma oče Miran prenesel vsa lastna zemljišča, tudi tista, ki jih najemajo od Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije. In še preden se je dobro lotil kmetovanja in načrtovanja razvoja kmetije kot mladi prevzemnik, je že naletel na odločitev Sklada kmetijskih zemljišč o prodaji treh gospodarskih poslopij (dva hleva s senikom in strojna lopa), ki jih je njegov oče Miran najemal več kot 20 let. »Zaradi visoke cenitve hlevov sem takoj pomislil, da bom moral v najslabšem primeru vrniti vsa izplačana sredstva skupaj z zamudnimi obrestmi vred, saj bom zaradi izgube hlevov primoran zmanjšati število živali,« je sprva pomislil Damjan, ki pa se je hitro odločil, da se ne bo kar tako vdal. V 9. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 27. februarja si preberite kako se razpleta njihova zgodba.

Meso bolnih krav prodajali kot zdravo

Klara Nahtigal
31.01.2019 09:44 (Jan 31, 2019)

Razkritje raziskovalnega novinarja Patryka Szczepaniaka, da v poljski klavnici blizu kraja Rosławowice ponoči nezakonito koljejo zelo bolno govedo, ki ni sposobno niti stati, njihovo meso pa prodajajo kot neoporečno, ponovno sproža dvome o kakovosti mesa, ki ga uvozimo v Slovenijo. Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin preverjajo pošiljke govejega mesa iz Poljske - tako svežega kot zamrznjenega, ki pa ne prihaja iz omenjene klavnice. Preventivno pregledujejo določene pošiljke mesa v nekaterih večjih hladilnicah in zmrzovalnicah, kjer bodo preverili kemijsko in mikrobiološko varnost mesa s Poljske.

Na Poljskem poteka preiskava, poostren je nadzor v vseh klavnicah, dogodek pa ponovno odpira vprašanja o varnosti in kakovosti mesa, ki k nam prihaja iz drugih držav. Več preberite v prihodnji številki Kmečkega glasa, ki izide 6. februarja 2019.

Kjer se tradicija uspešno prepleta s sodobnostjo

Klara Nahtigal
29.01.2019 12:36 (Jan 29, 2019)

Turistična in ekološka kmetija Pr’Krač, je kulturni spomenik državnega pomena in žlahten primer ohranjanja ter oživljanja naravne in kulturne dediščine na Slovenskem. Na več kot 300 let stari domačiji živi družina Čič, ki uspešno prepleta tradicionalno kmetijstvo s sodobno kulturo, etnologijo, umetnostjo ter izbrano arhitekturo in je zaradi svoje prepričljive celostne podobe vključena tudi v evropski projekt "Hiše s tradicijo". Več o domačiji, družini Čič in njihovi stalni razstavni umetniški galeriji pa boste izvedeli v 6. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 6. februarja 2019.

Skrb za enakopravnost vseh členov v verigi

Klara Nahtigal
29.01.2019 12:23 (Jan 29, 2019)

Igor Hrovatič je bil pred iztekom leta 2018 imenovan za varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. »Že več kot trideset let delujem na področju kmetijstva in razvoja podeželja, zato sem seznanjen z življenjem kmetov in težavami, s katerimi se srečujejo, ter poznam delovanje sistema na lokalnem in nacionalnem nivoju, kar povezujem z ostalimi sektorji, predvsem z živilsko predelovalno industrijo,« je novi varuh povedal na prvi novinarski konferenci, ki je pretekli teden potekala na kmetijskem ministrstvu. Izpostavil je promocijo lokalno pridelane hrane in izpostavil skrb za slovenskega kupca ter vse deležnike v verigi. Njegov predhodnik dr. Jože Podgoršek je prenehal mandat z imenovanjem na mesto državnega sekretarja na kmetijskem ministrstvu, v novem petletnem obdobju pa Hrovatič namerava nadaljevati in nadgrajevati dosedanje delo. Več vsebine preberite v 5. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 30. januarja 2019.

Ekološka bomba na pragu mesta

Klara Nahtigal
15.01.2019 09:56 (Jan 15, 2019)

V Moravški dolini je minuli teden zavrelo, saj so na moravški Občini domnovno pridobili dokumente, ki dokazujejo, da je podjetje Termit v opuščenih peskokopih v Drtiji v Moravčah zakopalo strupene odpadke s pogorišča podjetja Kemis. Marca 2018 naj bi tam zakopali 130 ton blata iz čiščenja odpadnih voda, slabi dve toni mešanice gradbenih odpadkov domnevno s pogorišča Kemisa ter 60 ton odpadkov neznanega izvora. »Uradno se je sanacija pogorišča končala že leta 2017, nevarne odpadke pa naj bi vse peljali na uničenje v tujino. Kaj so potem lani vozili v Drtijo?« se je na spraševal dr. Jurij Kočar, predstavnik Ljudske iniciative Moravče na tiskovno konferenci v Ljubljani, ki jo je organizirala občina Moravče z županom dr. Milanom Balažicem na čelu.

MOP bo preveril navedbe Občine Moravče in primeru krive prijave proti Občini sprožil odškodninsko tožbo. Več so preberite v 3. številki Kmečkega glasa, ki izide v sredo 16. januarja 2019.

 

Polna nevarnih in strupenih odpadkov

Klara Nahtigal
11.01.2019 08:20 (Jan 11, 2019)

"V Moravški dolini ne gle le za neko lokalno smetišče, ampak za mater vseh odpadov z nevarnimi snovmi," je bil jasen dr. Milan Balažic, župan Občine Moravče in na včerajšnji tiskovni konferenci s prstom pokazal na podjetje Termit, ki v Moravški dolini že od nekdaj koplje kremenov pesek. "V podjetju so po letu 2000 začeli jame, ki nastajajo po izkopu peska zasuvati z gradbenim materialom, vmes pa so se že takrat znašli tudi azbest, steklena volna, plastika in razna olja. Resne analize, ki jih poodjetje Termit ni sponzoriralo pa dokazujejo še povečane količine težkih kovin ter organskih snovi med njimi arzenika, dioksinov ter pesticidov. Pred dnevi smo prejeli še dokumente, ki dokazujejo, da Termit tam zakopava strupene oodpadke s pogorišča Kemisa," je ogorčen moravški župan. O tem, da je odlaganje nevarnih odpadkov velik posel, ki je zaščiten z močnimi ekonomskimi in političnimi interesi ter, da se v Moravško dolino, ki leži na vodovarstvenem območju obkrožajo pa jo kmetijska zemljišča,

Vedno v iskanju nove zgodbe

Klara Nahtigal
04.01.2019 09:08 (Jan 04, 2019)

Chris McCullough je samostojni multimedijski novinar iz Severne Irske, ki uživa v vznemirljivi karieri in po vsem svetu išče najboljše zgodbe o hrani, kmetovanju in politiki. Vzgojen na veliki kmetiji, kjer se ukvarjajo s prirejo mleka, se je že v otroštvu povezal s kmetijstvom, po diplomi na fakulteti za kmetijstvo pa je svojo novinarsko pot začel s pisanjem tedenske kolumne za kmetijski časopis v Belfastu. Kolumno je Chris kmalu razvil v večje in bolj razširjeno novinarstvo, začel je poročati o različnih temah iz tujine, pretežno iz Evrope, ZDA, Kanade, Indije, Avstralije in afriških držav, za svoje fotografije in novinarstvo pa je dobil številne nagrade. Nekoč je obiskal tudi Slovenijo, v kateri ima številne dobre novinarske prijatelje.

Uspešen prašičerejec in rejec piščancev

Klara Nahtigal
04.01.2019 08:58 (Jan 04, 2019)

Uspešen rejec je prilagodljiv, skrben do živali, spreten s kalkulacijo stroškov in spremlja trende v kmetijstvu. 30 - letnega rejca prašičev in piščancev Boštjana Slaviča iz Berkovcev pri Svetem Juriju ob Ščavnici odlikujejo vse od naštetih lastnosti, saj skupaj s starši Pavlo in Vladom ter svojim dekletom Jasmino, dosega dobre rezultate pri plodnosti plemenskih svinj ter mesnatosti pitancev. Boštjan je po izobrazbi inženir kmetijstva, ki je pred prevzemom kmetije delal v Avstriji, izvajal je strojne usluge in odkupoval kmetijske pridelke, se kasneje zaposlil kot svetovalec za fitofarmacijo na lenarški zadrugi, nato pa se je odločil, da ga prihodnost čaka na domači kmetiji.

Oglasi

zapeljite se s pletno na beljski otok, obiščite cerkev in pozvonite na zvoniku za srečo. vse na temo church on bled: https://www.altitude-activities.com/visit-the-church-on-bled-and-ring-the-bell

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

slovenija je dežela, kjer lahko zasledite marsikaj, zato si preberite 8 zanimivih dejstev o sloveniji, ki jih mogoče še niste vedeli. facts about slovenia: https://www.altitude-activities.com/8-awesome-facts-about-slovenia

Kategorija: Potovanja in izleti

Cena: Pokličite za ceno

med spletna oglaševanja sodijo google adwords, facebook ads, pr članki....katero spletno oglaševanje torej izbrati? pred odločitvijo seveda ne smemo pozabiti na zastavljene cilje, saj samo na ta način lahko dosežemo željene rezultate. v kolikor ne veste za katero oglaševanje bi se odločili pa si lahko pomagate na tem naslovu: https://www.dominatus.si/spletno-oglasevanje

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

matcha čaj velja za enega izmed najmočnejših super živil na trgu. vsebuje veliko antioksidantov, izboljša počutje, spomin in koncentracijo ter še veliko drugih pozitivnih lastnosti. več lahko preberete: https://www.malinca.si/matcha-iz-ekoloske-pridelave-100g.html

Kategorija: Čaji

Cena: Pokličite za ceno

vas zanima kako oglaševati na facebooku? želite povečati prodajo? facebook vam omogoča, da lahko prodajo usmerite in targetirate na točno določeno skupino. več o tem na kakšen način delati facebook oglaševanje pa lahko najdete tukaj

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

william hill je ena izmed starejših stavnic na svetu, ustanovljena je bila že leta 1934. sedaj imate možnost, da to spletno stavnico preizkusite tudi v sloveniji - https://www.sportni-portal.com/william-hill

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

ste si že od nekdaj želeli poleteti z jadralnim padalom in si ogledati pokrajino iz ptičje perspektive. potem imate sedaj možnost, da doživite to nepozabno izkušnjo ter preizkusite paragliding bled - https://www.altitude-activities.com/jump-fall-and-fly/paragliding-in-slovenia

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

v kolikor bi želeli opraviti tečaj za voditelja čolna - https://www.mojedarilo.com/ex/328/33/tecaj-za-voditelja-colna-tecja-coln-morje-izpit- imate sedaj možnost, saj vam pri mojedarilo.com ponujajo tečaj, ki si ga lahko privoščite zase ali pa ga podarite kot darilo - 

Kategorija: Storitve

Cena: 125 €

7740.) miškolin - josip ribičič

Kategorija: Otroška literatura

Cena: 9.99 €

7081.) cesarjeva nova oblačila snežna kraljica - hans christian andersen

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

6640.) moj prijatelj piki jakob - kajetan kivič

Kategorija: Leposlovje

Cena: 18 €

6128.) sloni si zapomnijo - agatha christie

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj