Članek
Zakaj je Starman prava izbira?
Objavljeno Jun 26, 2014

Naša država je trenutno v situaciji, ko moramo marsikaj postaviti na novo, ko smo postavljeni pred nove izzive in se zdi, da na marsikatero vprašanje nimamo pravih odgovorov. V življenju posameznika, v sistemih družbe, podjetij pa tudi države, pridejo padci, dogodki, ki obrnejo nove poti, spremenijo celo tok zgodovine.

Po osamosvojitvi smo bili prepričani, da smo zgodba o uspehu, vključevali smo se v mednarodne integracije in rast na vseh področjih je bila samoumevna.

Tudi sama sem bila dolgo prepričana, da se v mojem življenju vedno vse obrne prav, da gre, ob sicer trdem delu in vztrajnosti, moja pot vedno le navzgor. Študij, kariera, zdravje, družina – vsako leto kaj novega, vsako leto kakšen napredek. Ko sem se leta 2009 vrnila z dvema majhnima otrokoma na očetovo hribovsko domačijo, sem mislila, da se mi je sesul svet in da tega ne morem preživet. Nisem vedela, ali bi se smejala ali jokala, ko je moj oče z umirjenim glasom hribovske korenine dejal: »Malo več drv za zimo bomo napravili pa bo!« Prvi ukrep torej! In res sem preživela zimo – vse drugo je prišlo samo od sebe. Tako kot topel dom po mojem zakonskem brodolomu danes naša država potrebuje okrevanje gospodarstva, potrebuje kisik, gorivo za sektor, ki polni proračun. Le preboj na tem področju je garant za socialno državo, za politiko zdravstva in šolstva in vse ostale. Zato Slovenija v tem trenutku potrebuje preizkušene ljudi, ki vedo, kaj delajo. Ljudi, ki so v življenju že dokazali, da se da potegniti voz iz blata tudi v težkih razmerah. Tako kot sem sama v težkih trenutkih potrebovala topel dom, danes naša država potrebuje Bojana Starmana. Človeka, ki bi lahko podjetja, ki jih je reševal izkoristil za svoj žep, a on se je v svojem stilu iz hribovite Gorenjske v Panonsko ravnino vozil z 20 let staro Mazdo. Odlikujejo ga skromnost, neposrednost, predvsem pa lastnost, da izreče tudi tisto, kar morda delavci in državljani ne bi želeli slišati. V svojem prvem nastopu v tem mandatu je poudaril, da bomo imeli več samo če bomo več delali. Tudi na govoru ob včerajšnjem državnem prazniku v Murski Soboti je jasno povedal, da bo treba več delati, več ustvariti. V številkah je doma in mu težko slediš. Zmedejo se novinarji in zmedejo se sogovorniki. Ko smo se poslanci Državljanske liste uprli drugemu dvigu DDV, nas je minister Čufer prišel prepričevat, zakaj je ukrep nujen, s kupi papirjev, strokovnih analiz in svojimi sodelavci. Starman mu je iz glave naštel proračunske postavke, kje naj privarčuje in kje so neumnosti v proračunu. Po tihem se je z njim strinjal – a kaj, ko v koaliciji ni bil samo z Državljansko listo.

Velikokrat se je zgodilo, da smo cele ure študirali zakone, sestavljali ukrepe – Starman nas je prišel poslušati zadnjih 10 minut in v parih stavkih povedal bistvo. Ima znanje, izkušnje – a tudi zdravo pamet. Nekoč mi je na čik-pavzi razlagal, da je v enem izmed podjetij, ki jih je reševal, pogledal izdatke in račun za vodo se mu je zdel nenavadno visok. Naročil je, naj zadevo preverijo in ugotovilo se je, da je cev puščala. Dolga leta so plačevali stroške, ki bi bili lahko 10-krat manjši. Je človek, ki je imel vedno odgovor in pravo rešitev. A jih v svoji umirjenosti ne vsiljuje – čas potem pokaže, da je imel vedno prav!

Danes ne bi bili v krizi, če bi bili vsi direktorji in menedžerji takšni kot je Bojan Starman – žal je bil v gospodarstvu bolj izjema kot pravilo. Ko smo ga poslanci Državljanske liste predlagali za zdravstvenega ministra, je izjavil, da še nikoli ni vodil podjetja, ki bi imelo dovolj naročil, dovolj denarja – samo red je treba narediti! Zdi se, da se je koalicija njegove napovedi po redu v zdravstvu ustrašila. Zdaj imajo volivke in volivci možnost in priložnost, da mu pustijo narediti red.

Ko je govora o ideoloških temah in obsežnih zakonih, ki ne prinašajo nobene dodane vrednosti, ko so izredne seje brez vsebine – takrat Bojan zamahne z roko.

Ko pa je govora o prihodnosti mladih in o tem kako bodo živeli naši vnuki – takrat ne zamahne z roko, takrat ni sledi o dedku, ki rad gobari. Takrat je krizni menedžer, ki je pripravljen še enkrat zavihati rokave in po Planiki, Muri, Alpini in Jelovici iz rdečih številk potegniti tudi državo. Za njih - mlade in za njo – Slovenijo.