Članek
Negativna prepričanja
Objavljeno Feb 24, 2014

NEGATIVNA PREPRIČANJA, KI ZASTRUPLJAJO ŽIVLJENJE

 Predstavljamo vam nekaj negativnih stališč ali izkrivljenih dojemanj, ki zastrupljajo in kvarijo naša življenja. Gre za negativna prepričanja o vas samih, vašem življenju in ljudeh, ki vas obkrožajo. Takšna razmišljanja vodijo do depresije in lahko resno zamajejo temelje vaše učinkovitosti, predvsem pa vam prinašajo nemir in nesrečne občutke

 Skrajno ekstremno razmišljanje in pogojevanje "vse ali nič"

Običajno svoje kvalitete, značajske lastnosti in življenjske dosežke označujete kot črne ali bele. Najmanjše odstopanje v popolnosti vas bo prepričalo, da ste neuspešni in vas bo privedlo do tega, da se boste počutili kot popoln zgubaš. Vse to je osnovna oblika perfekcionizma, ki je zelo nezdrava lastnost.

 Po eni slabi izkušnji ste prepričani, da se bo neuspeh znova in znova ponavljal

To lastnost imenujemo "splošno posploševanje". Na primer, če vaš zakon ni uspel, ste prepričani, da preprosto nikoli ne boste srečni v zakonu. Pravzaprav pričakujete, da vas bo nekdo neprestano žalil, kritiziral ali varal, ne glede na to, kdo vam predlaga zakonsko življenje. Pri tem beseda seveda ne gre o njem, ampak o vaših pričakovanjih.

Negativno razmišljate

Če ste priča ali samo slišite o nekem slabem dogodku, se lahko zgodi, da ta negativni dogodek poveličujete preko vseh meja zdravega razuma in tako vsa svoja doživljanja vidite samo s slabe strani. Primer takšnega negativnega prepričanja je stališče, da se vam nikoli ne bo zgodilo nič dobrega, saj ste odraščali v težavni družini ali problematičnem okolju. Ali pa se zgodi, da so vašemu sosedu ukradli avto in ste vi potem prepričani, da je svet poln lopovov in da je življenje zelo nevarno.

 Zavračate vse pozitivno ali zmanjšujete pozitiven pomen

Takšno stališče je še najbolj ekstremno, saj ne samo, da stalno živite v negativnosti, ampak stalno zavračate vse pozitivne stvari, ki se vam dogajajo.

Kot primer naj navedemo nekoga, ki verjame, da je sam in da ga nihče ne mara, saj nima prijateljev. Istočasno ima lahko isti človek v službi prijetno družabno življenje, saj so njegovi sodelavci prijazni, skrbni in polni razumevanja. Kljub temu bo človek s takšnim mišljenjem prepričan, da sodelavci ne štejejo, saj so to "le" poslovni partnerji in ne prijatelji.

Prehitro prinašate zaključke

Svoje mnenje in stališče oblikujete na osnovi mnenja drugih o vas, brez kakršnih koli dejstev ali dokazov. Na primer: prepričani ste, da vas je nekdo pogledal zelo kritično, saj ste vi tako čutili. Za to nimate nikakršnega dokaza in je rezultat vaše nesamozavesti, ki poskrbi, da se tako tudi počutite. Drug tak primer je, ko se vaš prijatelj ali partner ne odzove na vaš klic. Prehitro lahko sodite, da te osebe ne zanimate ali se vas izogiba, in niti za trenutek ne pomislite, da ste zanjo zelo pomembni, vendar so razlogi za nejavljanje popolnoma drugačne narave. Kljub temu, da trpite, se odločite, da boste zadržali svoj ponos in se boste izogibali srečanjem s to osebo. Kasneje nemara izveste, da ta oseba sploh ni prejela vašega klica …

Trik z daljnogledom

 Ko spoznavate in opazujete svoje napake, jih poveličujete in napihujete preko vseh meja. Ko analizirate dobre stvari, ki jih počnete, zmanjšujete njihov pomen do ničle. Popolnoma nepotrebno je poudariti, da je to lep primer vaše inferiornosti in da je včasih treba "daljnogled obrniti na drugo stran" ter pogledati skozenj.

 Razmišljate preveč čustveno

 Čustveno razmišljanje je podobno prehitremu prinašanju odločitev, čeprav se prinašanje odločitev običajno nanaša na vaš odnos z zunanjim svetom, se čustveno razmišljanje nanašajo na vaša prepričanja o samem sebi.Počutite se krivo in takšno je tudi vaše prepričanje. "Kriv sem" je tako močna notranja trditev, da ne obstaja nič, kar bi to prepričanje omajalo. Prav občutite svojo lastno neumnost in prepričani ste, da je to edina resnica, čeprav obstaja veliko dejstev o vaših dejanjih, ki govorijo ravno nasprotno.

 Ne dosegate svojih lastnih standardov

 Običajno sebi postavljate nenavadno visoke standarde in počutite se neverjetno slabo, ko ne uspevate živeti po teh standardih. Sebe neprestano mučite s tem, kaj je potrebno in česa ni potrebno storiti, ker pa so standardi tako nerealni, jih nikoli ne morete doseči in to vas pripelje do tega, da se iz dneva v dan počutite slabše.

Etiketiranje samega sebe

Sami sebi dajete etikete, ki temeljijo na nekaterih neprijetnih dogodkih, kakršni so na primer neuspehi v preteklosti, ali enostavno na osnovi tega, kako se počutite. Morda ste sebe etiketirali kot "zgubo", ker v srednji šoli niste opravili popravnega izpita. Takšna etiketa ostaja z vami vse življenje in postane realnost. Takšno samo etiketiranje je še posebno nevarno za vaše življenje.

Prevzemanje odgovornosti za stvari, katerih ne morete nadzorovati

To se dogaja, ko stvari dojemate preveč osebno in prevzemate odgovornost za dogodke, na katere nimate vpliva. Primer za to je lahko ženska, ki zase meni, da je slaba mama, ker njen otrok v šoli nima dobrih ocen. Otrokovo spričevalo je po njenem dokaz njenega neuspeha, kar seveda ne drži, saj obstaja veliko vplivov, ki so udejanjili ta problem v otrokovem življenju.

Teh deset prepričanj vam lahko greni življenje in vodijo v depresijo. Vsako depresijo spremljajo vsaj trije ali več omenjenih stališč. V primeru, da uspete premagati te negativnosti, se boste lahko spoprijeli z vsemi izzivi življenja in ustvarjali zdrave odnose tako s seboj kot z drugimi osebami v vašem življenju.

 

Uf... a tega nisem jaz napisala... pa saj ne morem verjeti, da še kdo drug o tem piše. :P Hvala. :)