Članek
K. Zbačnik: Tudi simbolni zažig Kučanove knjige je lahko javni performans
Objavljeno Dec 29, 2015

"Bil je simbolni zažig knjige, zagorela je ena stran s kazalom v knjigi - Toda knjige so zažigali tudi komunisti med drugo svetovno vojno v knjižnicah skupaj z gradovi in cerkvami, tudi s škofom Vovkom, in ne nazadnje cele arhive RS, na očitke, da je šlo za vandalizem, da so knjige sežigali samo inkvizicija, nacisti in fašisti," odgovarja arhitekt in domoljub Klemen Zbačnik.

Sežig knjige so nekateri mediji označili za sovražni akt in da je treba radikalno potegniti črto.

Predvsem levi mediji in celo akademiki Filozofske fakultete v Ljubljani pa so zagnali tak vik in krik ob zažigu ene strani, da se sprašujem, kje so bili vsi, ko so njihovi ideološki somišljeniki zažgali simbol krščanstva, beli križ v Strunjanu. Sodišče je tedaj odločilo, da to ni kaznivo dejanje, saj da gre za javni performans. Potem je lahko tudi simbolni zažig Kučanove knjige javni performans.

Poleg tega se vam je medijski mainstream posmehoval, da vas je bilo na shodu manj kot 20.

Protest je podprla večina naših članov. Želeli smo pokazati, da se ne strinjamo in da nas ni strah. Milan Kučan še vedno predstavlja strah v večini Slovencev in Slovenk. Ljudje so se bali in se še bojijo bivšega totalitarnega režima, ki ga v Sloveniji pooseblja Kučanovo omrežje v medijih, sodstvu, represivnih organih, javni upravi in gospodarstvu. Znano nam je, da je prek določenih gospodov iz bivšega Zares zelo močno tudi finančno vplival na vsaj dve zadnji vladi. To pomeni, da je njegov neformalni vpliv še zelo velik, tako zelo, da nekateri pravijo, da ko se on pojavi pred vlado, se ta kmalu zamenja. Akcijo, s katero bi opozorili na nepravilnosti akterjev tranzicije, smo hoteli začeti prav v Murglah, kjer je precej ljudi, ki imajo vpliv v družbi. Tudi predsednik vlade Miro Cerar živi tam, pa Igor Bavčar. Očitno dobro »brifirana« Štefka Kučan je s čajem poskusila zasukati tok dogodkov in pozornost medijev in javnosti, tako da smo spremenili scenarij.

Kakšen pa je bil prvotni scenarij?

Scenarij je bil, da povemo svoje zahteve, da nas mediji posnamejo, da uporabimo to Kučanovo knjigo kot simbol protesta vseh ljudi, ki zaradi propadlih podjetij v tranziciji in bančnih lukenj v Sloveniji slabo živijo, da pridemo s to novico prek medijske blokade, saj danes z resnico ne moreš priti v medije. Akterje tranzicije bi radi opozorili, da čeprav mislijo, da so naredili vse po zakonih in legalno, ostaja vprašanje, ali je bilo to pošteno. Za nas je rešitev samo ta, da se začne dialog na realnih temeljih, brez predsodkov in ideoloških predznakov.

No, očitno vam je vendarle uspelo zbuditi pozornost. Vas je pa predsednik društva Alternativna akademija Darko Štrajn ob poskusu zažiga, če pustimo ob strani njegove floskule o nacistih, demonizaciji ali poskusu uličnega linča, označil za »Janševe privržence«. Enako Božo Repe. Kam spadate?

Beri dalje...