Članek
Dva dneva politike
Objavljeno Nov 10, 2013
Glede na čas, ki sem ju zadnja dva dneva preživel v Državnem zboru, je prav, da kaj o tem tudi zapišem. Sejo odbora za finance in monetarno politiko smo začeli v petek ob 11_00 in jo končali naslednji dan ob 3_30. 16 ur in pol, vmes pa pol ure odmora za kosilo, po prvih dveh urah. Od takrat naprej pa brez odmora. Seveda pa se je petek zame začel s prvim sestankom ob 8_30, potem pa naprej do 3_30. Po kakšnih 3 urah spanja (pot sem pa tja, zajtrk, pa itak ne moreš zaspati, ker imaš glavo polno misli) pa smo nadaljevali v soboto ob 11_00 in zaključili "že" ob 22_00, se pravi smo v soboto imeli "le" 11 ur.

[youtube v_ydnG3OIx0]

Obravnavali smo proračun 2015, davek na nepremičnine, proračun 2014 in zakon o izvrševanju proračunov 2014/2015. Ok, nobeno presenečenje ni, da je večina debate bila "politične". Se pravi bolj kot dejanskemu spreminjanju dokumentov v obravnavi, je bilo izražanje stališča do njih, s tem povezanimi politikami, trenutnemu stanju in seveda političnemu boju. Ampak bi bilo hudo narobe, če bi celotno razpravo označili za takšno.

Sploh razprava okoli obeh zakonov, se pravi davku na nepremičnine in zakonu o izvrševanju proračunov, je bila precej vsebinska. In koristna. Nenazadnje smo v obeh primerih razčistili marsikatero vprašanje, kar je precej bolj pomembno za opozicijo, ki pa kljub temu obema zakonoma nasprotuje, kar je čisto ok, saj so opozicija. Koalicija je pa tako ali tako večino vprašanj razčistila že v predhodnih korakih, se pravi koalicijskih usklajevanjih, ki v bistvu niso nič kaj prijetnejša in manj naporna kot tale na odboru.

[youtube uVIrbKP55Uo]

Smo pa v obeh primerih tudi upoštevali par predlogov oz. pripomb opozicije. Bodisi, da smo pustili odprtih par členov, tako da smo podprli amandma opozicije, da se do plenarnega zasedanja pripravijo še dodatna pojasnila ali se sama dikcija člena ustrezno prilagodi, da bo rešitev boljša. Smo pa tudi v celoti zavrnili koalicijsko že usklajen člen, ki tak sploh ne bo mogel več nazaj not, in pa razčistili kaj in kako je z zakonom o glavnem mestu Slovenije. Sploh ta del je zanimiv, kako od popolnoma nedolžne razprave predstavnika SLS, ki bi bila lahko klasičen politični nastop, saj je jasno, da SLS pač zagovarja bolj ruralne predele, in bi jih koalicija čisto običajno povozila, pridemo do parkirišč za veleposlaništva in nato v debato "when the shit hit the fan", ko se na dan privlečejo razni "zapisniki" ter se debati priključijo prve strankarske linije. Za veliki finale pa ugotovimo, da je vse skupaj že itak urejeno in predvideno z zakonodajo, iz časov pred Janševo vlado (kar je enim zelo pomemben argument) in je potrebno le izračunati predvidene izračune in imamo odgovor na dlani.

[youtube w321Pn-Nj9g]

In ja, bilo je naporno. In ja, če se kdo sprašuje, ali smo še pri pameti po toliko urah, je odgovor, da bolj kot bi si predstavljal. Seveda se začnejo zamenjevati besede, pozablja se odklapljat od mikrofona, izgublja se fokus, kar je sploh v zaključku, ko se obravnavajo amandmaji, precej pomembno, ampak gre. Tudi na koncu, vsi utrujeni, verjamem da smo vedeli o čem se gre, in bili sposobni razpravljati.

Tukaj moram nujno dodati pohvalo ministru Čuferju, ki je v soboto bil praktično ves čas z nami, in je dal državni sekretarki, ki je z nami vztrajala v petek, frej sobotno popoldne in večer. In po moje se mu je kar fajn zdelo, ko ga je v nekem trenutku SDS, ki ga sicer interpelira, začela braniti in se zavzemala za višanje pristojnosti.

[youtube Tql2w9hcY-0]

Sploh pri nepremičninskem davku je bilo tudi kar nekaj zunanjih razpravljalcev, ki so seveda tudi dobili besedo, so pa verjetno tudi dobili malce boljši vpogled kako to izgleda v državnem zboru. Najprej so se seveda načakali do prave točke, nato pa še, da so dobili besedo. In upam, da sedaj malce bolj razumejo, kako vse to poteka. In, da dejansko debate v državnem zboru potekajo, tudi vsebinske, ne le politično nategovanje sem ter tja.

No, to smo dali skozi. V ponedeljek pa do četrtka sledi plenarno zasedanje, na te iste teme, pa še kakšno dodatno. Znova po cel dan, čeprav bo z izjemo četrtka, tokrat omejeno na neko normalno večerno uro, do 22_00 se mi zdi. V četrtek pa dokler bo pač potrebno.