Članek
Komu se je Damijan prodal?
Objavljeno Oct 07, 2013
Morda malce preudaren naslov, ampak glede na to, da gre za odgovor na njegov blog zapis (Se je Virantu zmešalo), je to kar upravičeno. Pa, če se kdo namesto z dejstvi misli ukvarjati z tem, da to pišem le zato, ker je Gregor predsednik stranke v kateri sem, naj se kar. Ne bom mu oporekal, naj se pa vseeno zaveda, da ga vsebina očitno niti ne briga.

Damijan se je obregnil ob Virantovo izjavo_ “Če bodo stresni testi pokazali, da je v bankah nastala bistveno večja finančna luknja, kot so doslej ocenjevali, bo smiselno in najprimerneje, da vlada zaprosi za pomoč iz evropskega reševalnega mehanizma ESM, je pred današnjim kolegijem koalicijskih partneric pri premierki Alenki Bratušek ocenil prvak DL Gregor Virant.” (Finance)

Češ, da gre za zelo nevarno izjavo, saj je Gregor minister v vladi in podpredsednik te vlade. Takšna mnenja iz takšnega položaja, pa lahko povzročijo resne dvome v samo stabilnost države, kar ima lahko zelo negativne posledice. Zraven še omenja, da Gregor verjetno ne razume, da pomoč za banke iz ESM s sabo prinaša tudi ustrezne pogoje, nič kaj bistveno drugačne od pogojev, če zaprosimo za splošnejšo pomoč - tki. trojko. Ministru Virantu je to vsekakor popolnoma jasno.

Ravno tako je pa že celemu svetu, razen Damijanu, ki si kar zatiska (namerno ali nenamerno) oči, da imamo v Sloveniji hude probleme. Kako je z našimi bankami, je jasno, če samo pogledamo vse pretekle dokapitalizacije. In seveda nismo pozabili, da so pri DUBT (slabi banki) predvidene 4 miljarde luknje. Še cirka miljarda pa se pripravlja v proračunu, oziroma je tam še od tega leta, vendar zaradi težav z našo operativnostjo je to še kar nezaprt problem. Da pa banke v tem letu čakanja niso kaj prida napredovali, je pa verjetno tudi jasno.

Seveda moramo pred čemerkoli počakati stress teste, kjer Damijan špekulira, da morda pa ne bodo tako slabi. Se strinjam, odziv je odvisen od rezultata IN pričakovanj. Zdej, če vesoljni svet pričakuje, da se bo v bankah pokazala luknja v višini 20 miljard, potem bi bili verjento vsi veseli rezultatov. Ampak pričakovanja so verjento tam okoli že omenjenih 4+1 miljard. In če nas ima EU dovolj, potem bodo že stress testi postavljeni malce bolj ostro, in bo razočaranje veliko. Ampak ja, gre za špekulacijo.

Ob tem ne smemo pozabiti, da so bili rezultati stress testov prestavljeni na konec novembra. Zakaj? Zato, ker bo takrat Nemčija že imela novo vlado. In ker se ocenjuje, da je fajn, da imamo močno nemško vlado, ko bo potrebno ukrepati ob rezultatih prvih stress testov v Evropi.

Skratka Virant je tukaj ravnal nekako tako, kot tisti otrok iz Cesarjevih novih oblačil. Povedal je to, kar nekako vemo že vsi. Samo nekako se slepimo, da temu ni tako. Najbolje, da se vsi skupaj primemo za roke, globoko vdignemo in spustimo en dolg ommmmmmmmm. In nadaljujemo z rajanjem okoli treh belih brez, pospremimo zelenega jurija in na kresno noč imamo praprotno semo v žepu. Sej je lepo. Tudi bere se kot plan. Ampak ali bo res pomagalo? Bomo na ta način izplavali iz krize.

Moram priznati, da mi je bilo Damijanovo pisanje ponavadi všeč. Pripada tisti grupaciji mladoekonomistov, ki so staroekonomiste z Mencingerjem na čelu v celoti strokovno povozili. Ampak v zadnjem času se pa ne morem znebiti občutka, da se je Damijan postaral. Ali pa, da ima neke druge namene ali navodila. Morda se pa pripravlja za kakšen skok, da bi prevzel tehnično vlado recimo. Ali kaj podobnega. Žal pa je Damijan enkrat kot minister že imel priliko preiti od besed k dejanjem. Nekako mu ni najbolj uspelo.

In Damijanova ocena je populistična. Nekoč sem že twitnil, da "Kdor spremeni tako, da se nič ne spremeni, njegovo je slovensko kraljestvo". In za to gre. Status quo je temeljna slovenska vrednota. Ampak dolgo več ne bo šlo. Vsaka nova miljarda dolga, pomeni 60-70 miljonov obresti več ker pomeni ravno toliko miljonov manj za socialo, šolstvo, investicije. Nekaj moramo spremeniti! In ja, prinašalec slabih novic, ponavadi ni nagrajen!