Članek
Konec spopada pri pozitivcih?
Objavljeno Aug 26, 2013
Imenovanje Gašpar Gašpar Mišiča na čelo Koprske Koprske Luke je presenečenje. Ne, ne zaradi tega, ker politika do sedaj ni kadrovala, ker pač je, ampak zato, ker je bilo jasno, kakšne reakcije bo takšno imenovanje sprožilo. In da to definitivno ne bo prineslo pozitivnih točk Pozitivcem.

Ampak morda je pa ravno to bil namen.

Znano je, da so se v glavni vladni stranki pojavila notranja trenja, ki so eskalirala na neki večerji poslanske skupine z predsednikom stranke neznanega statusa. Da GGM spada v Zoranov in ne Alenkin krog je jasno. In, če je njen krog zmagal, je tale GGM zgodba lahko le prvi korak. Prvi korak k postavljanju nove leve projektne stranke, s katero bodo zdrave sile se poiskušale obdržati na oblasti. Ali bo to s Šoltesom ali s kom drugim, s kakšno od že ustanovljenih ali kakšno novo, niti ni važno. Seveda pa ne škodi prej poteptati konkurenco. Na levi.

Pa tudi sicer. Če je Jankovićev krog izgubil, blizu vlade nima več kaj početi. Je bolje iti v podjetje, kjer te je ne le težje odstaviti, ampak imaš tudi pri denarju precej bolj proste roke.

Koalicija gre zaradi GGM lahko rakom žvižgat. Ampak ne zaradi koalicijskih partnerjev. Ampak zaradi razkola pozitivcev. Sploh, če bodo res potegnili poteze, da se stanje v Luki uredi všečno volilcem. Kar pomeni sklic skupščine, zamenjavo nadzornikov, in menjavo uprave. Pa ne se slepit. To pozitivnih točk prav veliko nikomur ne bo prineslo.

Kakorkoli že, tale primer je jasno pokazal, da je za izključitev politike, pa naj bo tiste na oblasti ali katere druge, nujen izstop države kot lastnika. Skušnjava je prevelika. V primeru pomembnih infrastrukturnih podjetij je rešitev jasna. Loči se infrastruktura od upravljalca. Prva ostane v lasti države, nato pa se izbere najboljšega upravljalca.

Kakorkoli, upam da so se pri Pozitivcih sedaj konsolidirali, lepo da so zato uporabili počitnice, sedaj pa na delo. Veliko bo treba narediti, da bo proračun drugo leto vsaj približno konsolidiran.