Članek
Ali gre osel res le enkrat na led
Objavljeno Feb 10, 2013
Verjamem, da velika večina udeležencev protestov, zborovanj in protestivalov misli dobro. Včasih se nam sicer kakšna misel zdi čudna, morda celo napačna ali nesprejemljiva, vendar verjamem, da, če bi se poglobil v zgodbo vsakega posameznika, bi razumel zakaj je prišel na zbor in ne na protest, ali obratno. Vsah izmed nas ima različne zgodbe, različne vizije in tudi vrednote. Vendar to ne bi smela biti ovira, da živimo skupaj.

 

[caption id="" align="alignright" width="300" caption="Česky: Osel domácí (Photo credit_ Wikipedia)"]Česky: Osel domácí[/caption]

Potrudimo se pogledati kakšen teden nazaj in se spomnimo, kdo je naj glasneje nasprotoval temu, da se bi isti dan, na istem mestu, ob različnih urah zbrali in in javno pokazali (bolj poslušali kot povedali) kaj menijo in koga iz. kaj podpirajo. Čemu je bi potrebno spodbujati paranojo o nevem kakšnih jurišnih odredih nevem koga. Ko se ozremo nazaj, po relativno mirnih demonstracijah, ko še enkrat več dobimo potrditev, da je strah navznoter votel, okrog ga pa nič ni, se logično postavi vprašanje, ali ni ta strah dejansko le manipulacija javnosti, kaj da mora misliti, bog ne daj, da misli s svojo glavo.

Kar se mene tiče ni dvoma. Politikov kot je Janša ne potrebujemo. Slovenija bo boljša brez njih. Vsak organiziran protest z namenom utrjevanja njegovega lika in dela to dodatno potrjuje. Ugotovitve KPK so pomembne, ker so za razliko od siceršnjih namigovanj in medijskih nebuloz pokrepljene z dokazi. Vsaj upam, da so. Ker če je kdo uspel zmanipulirati še to, potem bomo kmalu imeli še mnogo večje probleme. Upam, da bo sodišče čim prej obravnavalo in dalo še svojo sodbo o tej temi. Ni pa to, kar je ugotovila KPK edino, zaradi česar si Janše ne želim več v slovenski politiki. Še precej bolj me moti njegova politika. Ne varčevanje in kao neoliberalizm, tega je še odločno premalo, moti me predvsem operativa. Nekako se kar ne morem znebiti občutka, da mu je pomembnejše vladati, zasesti položaje tudi za ceno prepotrebnih reform.

Pa vendarle imamo na drugi strani morda še večje zlo. Naj se vrnem nazaj, tja v leto 45, kamor naj se ne bi vračali zagledani v prihodnost. Vendar ali smo lahko prepričani, da ne bomo ponovili istih napak, če ne razumemo zgodovine?

Partizanski boj je definitivno eno večjih, morda največje domoljubno dejanje slovenskega naroda. Vendar ima en madež, ki v veliki meri preprečuje, da bi mu peli le hvalospeve. V vseh teh desetletjih namreč nismo uspeli ločiti partizanskega domoljubnega boja proti okupatorju od boja za oblast, ki je bila pridobljena z revolucijo. Logično, da se je oboje pomešalo. Dogajalo se je v istem času. Navdušenju ob koncu večletnega trpljenja je prikrilo revolucijo in zmagovalca nekako logično postavilo na čelo oblasti. Poboji tisočev so omogočili utišanje opozicije. Nekatere se je utišalo direktno, druge indirektno. Poboji sami, so nekako že dobili mesto v zgodovini. Preveč jih je bilo, da bi jih enostavno zanikali. Revolucija pa še kar ni dobila svojega mesta.

[caption id="" align="alignright" width="161" caption="Vedran (Photo credit_ oranges and lemons)"]Vedran[/caption]

In ob sedanjih protestih se mi poraja dvom o podobni dualnosti. Globalna finančna kriza, ki je v Sloveniji postala tudi gospodarska, ima posledice. Sicer predvsem v gospodarstvu, ker negospodarstvo navkljub velikemu popmbu ob vsakem sprejetem ukrepu, ni enakopravno sledilo gospodarstvu v zateganju pasu. Večina je namreč solidarna z brezposelnimi, ki so službo izgubili zaradi krize predvsem na ulici, kjer jim izraža sočutje in pomaga zahtevati delo, da pa bi sami prispevali več kot kakšen SMS za res tiste najbolj lačne, pa že ni za pričakovati. In, če se človek sprehodi med temi protestniki iz transparentov in gesel lahko reazbere, da ne gre le za to, da je treba krizi narediti konec, da ne gre le za izražanje lastne stiske in nemoči z težko gospodarsko situacijo, temveč se vse to predvsem izrablja za nov politični boj, za novo revolucijo.

In ja, seveda se bodo on protestih pojavili novi (večinoma stari) politični veljaki, ki bodo proteste inštrumentalizirali in jih poiskušali preusmeriti v svojo korist, na volitvah. Pobude po ustanovitvi nove stranke, ki naj s protesti nakopičeno energijo prelije v politično zmago so čedalje glasnejše. In ja, po par mesecih bo tudi večina protestnikov to videla kot tisti zmagoviti zaključek svojega boja. In kdo bo to uspel vnovčiti? Prvopodpisani pod Odbor - http://odbor.si/clani/. Sedaj pa prosim, naredite domačo nalogo. Izpišite si prvopodpisane člane. In zraven dopišite kdaj so vstopili v politiko, na listi katere stranke so že bili, kdaj so bili ministri ter zraven z obklukajte z mastnim zelenim flomastrom - DA, gre za nov obraz, ki je garant nove DRUGAČNE politike. Tokrat pa ZARES.

Seveda obstaja tudi manjšina, ki na takšne prozorne fore ne pada. Ampak bolj kot čas mineva, manjpša bo ta manjšina, ker bolj bo večina se nekako naveličala protestov in zahtevala (zmagoslavni) zaključek svojega boja. Ta manjšina opozarja, da protesti ne potrebujejo predstavnika. Da so protesti več kot le boj za oblast. Več kot zamenjava enega samodržca z drugim, pa čeprav je drugi morda bolj kolektivni. Problem te druge manjšine pa je, in zaradi tega je čedalje manjša, prezentacija alternative. Alternative, ki naj zamenja sedanji sistem, ki ga vidijo kot slabega. Gre seveda za naporno delo, ker tale sistem, ki ga imamo, se pravi demokratični kapitalizem, se dobro obnese v državah, ki smo si jih, in si jih še vedno postavljamo za zgled.

[caption id="" align="alignright" width="300" caption="Peaceful rally in support of the Corruption Eradication Commission (KPK). Slogan reads "Killing the KPK is the same as killing this nation". (Photo credit_ Wikipedia)"]Peaceful rally in support of the Corruption Er...[/caption]

In misel, da lahko v sloveniji vlada le ena opcija, leva, ki sama sebi pravi "socialno demokratična" v resnici pa je bolj "socialistično demokratična" je podobno zanič kot misel, da lahko vlada le en in edini. Ne nazadnje ne moremo mimo tega, da je posledica te "delavcem naklonjene opcije" pajdaški kapitalizem najslabše vrste. Kjer se je v imenu ljudstva, pod geslom "nacionalni interes" izvajal največji rop stoletja. Pa da smo si na jasnem. Privatizacija je nujna, je koristna, je potrebna. Rop stoletja ni privatizacija, temveč njena netransparentnost, uporaba javnih sredstev za prihvatizacijo in nedokončanje le te. In paradoksalno. Rešitev je več privatizacije, ne manj. Kajti neprivatizirano premoženje trenutno omogoča nadaljevanje prihvatizacije na star način. Družbeni kapital se uporablja v zasebne namene. Preko političnih kreditov, preko rezerviranih paketov delnic za "pravega" kupca.

Težko bi bil ob vsem tem pozitivno navdušen. Tako levi kot desni strani očitno ustreza isto. Radikalizem. Radikalizem v lastnih vrstah in radikalizem na cesti. Oboji od večje polarizacije pričakujejo boljši volilni rezultat, ker na ta način pač ubijajo sredino. Sredina, ki edina lahko poveže razdeljen narod, in ponudi pravo alternativo v smeri razvitih demokracij, stran od radikaliziranih kriznih žarišč. V svetu, kjer ti eni in drugi tulijo "ste za nas ali proti nam", je pač težko stati na stališču, da si za tretjo pot. Ker je vsako nasprotovanje takoj razloženo kot podpora drugi strani. Če torej slučajno niste za to, da naj se država še naprej ukvarja z bančništvom ste pač Janševec. In takšne razmere po moje lahko reši le katarza popolne krize. Ko bomo vse skupaj toliko zafurali, da bo ljudem dejansko dovolj politike, dovolj lepo zvenečih gesel in obljub. Ko bodo želeli le delati. In za svoje delo biti pošteni plačani. In bodo z veseljem plačali svoj delež za socialno državo, namenjeno pomoči potrebnim ne pa množicam brezdelnežev, pa ne tistim brezdelnežem, ki so brezposelni, ampak tisti, ki so zaposleni in praviloma dobro plačani.

PS_ Slike so predlog Zemante. Tokrat mi je predlaga posrečene, zato sem jih uporabil.
Enhanced by Zemanta