Članek
Jaz sem za Pahorja!
Objavljeno Nov 06, 2012
Priznam, premislil sem si. Kar nekaj časa sem bil prepričan, da na predsedniških volitvah ne bom v prvem krogu glasoval za nobenega predlaganega kandidata. Politika je umetnost možnega. Seveda bi si vsi želeli idealnejše kandidate. V eni osebi razgledanega, odločnega, jasnega, modrega, skromnega z vizijo in karizmo pa še obeh spolov za povrh. Ampak izbirali bomo med Pahorjem, Turkom in Zverom. Eden bo izvoljen, pa čeprav bi v primeru, da bi lahko pri vsakem obkrožili za ali proti, verjetno vsi dobili več minusov kot plusov.

Pri Pahorju me je najbolj odbijalo to, kar mu je na enem soočenju pribil tudi Turk. Predsedniška funkcija ni popravni izpit za neuspešno vodenje vlade. Ja, Pahor se kot predsednik vlade ne izkazal. Zdaj, ali je bilo temu tako zaradi stricev iz ozadja, ali zaradi zelo različnih (parcialnih) interesov znotraj koalicije, niti ni važno. To so le izgovori. Predsednik vlade pa ima drugačno nalogo, kot iskanje izgovorov.

Pa vendar je Pahor ves čas pravilno ocenjeval trenutno situacijo. In jo tudi sedaj. Tako ocene katere reforme so potrebne, kot tudi, kje so težave pri delovanju. Verjamem mu, da so bili strici iz ozadja njegov realen problem. Skratka Pahor ima občutek za stanje, očitno pa nima potrebnih sposobnosti za realizacijo potrebnih sprememb, da se stanje izboljša.

Vendar je za predsednik drugega niti ne potrebuje. Zato pa je dobra ocena toliko bolj potrebna, na osnovi tega pa lahko vladi olajša delo, ali ji zagreni. Brez dobre ocene, pa je lahko le napoti. In druga dva kandidata, imata po moje problem z oceno trenutnega stanja. Vsak v svojo smer.

S Turkom imam kar nekaj problemov. V zadnjem času pa me je močno odbilo njegova omemba "pravnomočne obtožnice" proti predsedniku vlade. Oziroma mislim da je omenil "pravnomočni obtožni predlog". Kot pravnik, celo doktor prava, predavatelj na pravni fakulteti, ne verjamem da se je zmotil. To je uporabil namerno. Proti Janši je namreč vložen zgolj obtožni predlog. Gre namreč za skrajšani postopek, kjer se obtožni predlog ne preverja (kot pri normalnem postopku) in tako ni pravnomočen. Ravno tako tudi obtoženec ne rabi biti prisoten. Čemu so Turku potrebne takšne zmote? Pa to ni edini problem, ki ga imam z njegovim visočanstvom predsednikov Turkom, ampak naj bo dovolj. Preberite zakon, in vam bi hitro jasno, zakaj to niso le "majhne zmote".

Zver na soočenjih ne blesti. Ampak to me v bistvu ne moti. Razen, v kolikor pač izkazuje svojo, ne bom rekel omejenost ampak raje ne širino. Predsednika volimo, da bo s s svojim mnenjem, svojo vestjo bil predstavnik naroda, nas zastopal,  bil glas razuma in morda protiutež bolj kratkoročnim vidikom ostalih. S svojim mnenjem. No, tu se skriva moj problem z Zverom.

Pahor da je itak Janšev. Ja. Pa Virant tudi. Predlagam branje naslednjega članka na Financah. Morda tudi komentarjev pod njim. To da je Pahor Janšev je produkt tistih, ki podobno kot njihovi kolegi na desni, vidijo le binarno. Ali si naš ali njihov. Ker Pahor ni Turkov, je pač Janšev. Saj drugo ne obstaja. Ej, svet ni binaren.

Morda glavni razlog je pa povečevanje napetosti med eno in drugo stranjo. Po moje je Pahor edini kandidat, ki to lahko vsaj ne stopnjuje, če že ne zmanjša. Slovenci smo čedalje bolj razkoljeni na dva pola. Obema poloma to ustreza. Sem pa 100% prepričan, da to ni dobro za našo prihodnost.