Članek
Pezdir ima podobne težave kot jih je imel Pahor
Objavljeno Mar 13, 2012
Kar veliko prahu je dvignila nedavna Pezdirjeva kolumna, da je bil deležen poiskusov podkupovanja, oz. lepše rečeno, ponujanja plačil v zameno za dostop do politikov v vladi, ki lahko s svojimi odločitvami marsikomu zagotovijo tki. rento.



Pezdir je opisal 3 načine, na katerega se pristopi k takšni zadevi. Tukaj bi predvsem opozoril na tretji primer, ki ga Pezdir imenuje "prodaja imena", zanimiva je pa predvsem zato, ker omogoča prodajo nekoga, brez da bi bil ta kakorkoli vpleten. Gre enostavno zato, recimo Anže (izmišljeno ime) pristopi k poslovnežu Binetu (tudi izmišljeno), češ da ima zelo dobre stike z ministrom Cenetom, ter lahko pri njem doseže to pa to. Da se nek zakon sprejme ali ne sprejme, da se kakšna zadeva pohitri ali upočasni. To seveda nekaj stane.

In zakaj je to zanimivo?



Ker je na to opozoril Pahor že leta 2010 (vir: 24ur.com). In tudi Pahor je takrat pozval, da naj se takšne prijavi pristojnim oblastem. Pahorjeva izjava je sicer malce bolj konkretno in se omejuje na nadzorne organe in uprave podjetij v državni lasti, ampak gre za enake mehanizme, kot jih je navedel Pezdir.

Toliko bolj, ko v istem članku eremo tudi o nameščanju "svetovalcev" v bližino vlade. Omenjenih z imeni, česar v Pezdirjvem primeru še ni, so pa baje predani ustreznim inštitucijam.

Podobno, kot so sedaj nekega neplačnika nepremičnino prodali za par 100 EUR dolga, bi bilo zelo dobro, da bi kakšnega wanabe rentnika oz. podkupovalca, nabili na kol. Ne dobesedno, ampak da ga dejansko doleti zaslužena kazen. Glede na to, da pa se te zadeve, kakorje napisal Pezdir, izpeljejo preko "svetovalnih pogodb" ipd... pa je zelo težko. Dotični se pač vedno lahko zgovarja na to, da je pač hotel le klasično "svetovanje". Zato je takšno, javno opozorilo, kot ga je izvedel Pezdir v bistvu največ, kar lahko naredi. Upam, da bo pomagalo.