Račun predvolilne histerije

Objavil/a Marko Pavlišič, dne 2014-07-04 ob 11:46:53

Kar nemcem ni uspelo v drugi svetovni vojni z orožjem, jim je uspelo z krediti - pravi stari, bolj levičarski, pregovor. Namiguje seveda na to, da z zadolževanjem izgubljamo suverenost. Bolj kot si zadolžen, bolj si odvisen od drugih. Pri tem se seveda pozabi omeniti, da krediti niso nekaj, kar ti tlačijo v žep tako mimogrede, ko si ogleduješ znamenitosti v Berlinu, Bernu ali Londonu ampak jih najamaše kar sam.

Ko si enkrat zadolžen toliko kot Slovenija, si enostavno v situaciji, ko svojih obveznosti ne moreš več izpolnjevati, ne da se bi na novo zadolževal. Če bi tisto miljardo za obresti še nekako stisnili v proračunu, pa je ob prvem zapadanju glavnice, ki tipično znese dve ali tri miljardi na leto to praktično nemogoče. Govorimo namreč o tretjini proračuna. Proračuna, ki ima že brez tega miljardo in pol primankljaja.

To več niso zneski, ki jih lahko kompenziraš z dvigom DDVja za procent, ampak ga bi moral dvigniti za 10%. Ne govorimo več o privatizaciji Energetike Črnomelj, ampak bi moral prodati kar cele energetske verige. To so višine številk o katerih govorimo.

In le 1x zamudiš plačilo, in bodo pretežno tuji kreditodajalci se ustarašili in zaprli svoje pipice. In potem pač ni denarja za pokojnine. Ne za plače. Ne za zdravila. Ni. Enostavno ni.

Ampak tudi že pred tem, kreditodajalce zanima, kako bo to njihovo posojilo poplačano. Ne postavljajo ultimatov, kot jih bo recimo trojka, če bomo želeli dobiti posojilo preko kakšne od shem pomoči, jih pa zanima. Če se namreč kaže, da imamo dolgoročno napovedan primankljaj, jih zanima, kako mislimo plačati svoj zapitek. In slabši kot so odgovori, višje obresti zahtevajo, da dobijo premijo za višje tveganje. Brez slabih namenov. Za njih je to posel.

In ta vlada, v njenem imenu pa finančni minster, je lepo govorila. In obresti so padale. Iz 7% pod 3%. Kaj pa je govoril? Da bomo nadaljevali z konsolidacijo javnih financ je obljubil. In obljube smo se držali z višjim DDVjem in nadaljevanem izvajanja ZUJFa. Da se bo država umaknila iz lastništva nestrateških podjetij. In obljubo smo držali s sprejemom sklepa o privatizaciji 15 podjetij, nato pa s postopki privatizacije. Da bomo sanirali banke. In smo jih. Da bomo uredili upravljanje podjetij v državni lasti. In smo sprejeli zakon o SDHju in se ne vmešavali v korporativno upravljanje, kar je bilo dokazano z tem, da politika ni preprečila prodaje Mercatorja. Pa bi ga lahko.

Skratka, bil  je cilj. Nižja obrestna mera. Bil je program. Program je bil skomuniciran. Sprejemali smo korak za korakom, ki je potrjeval, da smo tokrat resni. Program, ki je sledil temu, kar je zastavila prejšnja vlada. In rezultati so bili jasni. Obrestna mera je padla. S tem je Slovenija dejansko dobila možnost, da se izvleče sama iz krize, ker bo lahko refinancirala svoje stare pufe po ugodni obrestni meri.

In potem začne nekdo opletati naokoli in kot se lepo reče, z ritjo poruši, kar je z rokami zgradil. To, kar si je del politike privoščil najprej z izjavami okoli Mercatorja sedaj pa še glede ustavitve privatizacije, res težko opišemo drugače, kot predvolilna histerija. Za katero ni niti razlogov niti opravičila. Slovenija je s tem izgubila vso kredibilnost, ki se je gradila zadnje dve vladi. In račun za to bo prišel kmalu. Zelo kmalu.

Ker sem po naravi optimist, upam, res upam, da se motim. Ampak bil sem preblizu, tako poslu, kot politiki, da bi v to res verjel. Zarečenega kruha v tej kampaniji, se je nabralo preveč, da bi ga bilo možno normalno prebaviti. Da obresti še niso zletele v nebo, lahko pripišemo le enemu samemu dejstvu. Da tudi v tujini vedo, da imamo pri nas volitve. In predvolilno histerijo. Sam pa se bojim, da temu ni čisto tako. Da so nekateri le pokazali svoj pravi obraz.

Originalno objavljeno na mojem blogu.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Marko Pavlišič
Marko Pavlišič
Objavil/a 2014-07-04 11:46:53 (Jul 04, 2014)
Starejša objava Novejša objava
ZADNJE OBJAVE
Kaj je to razdolževanje podjetij?
Mit o ohranjanju delovnih mest
Ali bo Cerar nov Pahor?
Račun predvolilne histerije
20 let peska v očeh
Židanove ideje d.o.o.
Z biciklom na Vigred!
Slike mojega bicikla s presenetljivim koncem.
Delati je treba drugače, ne spreminjati zakonodaje
Slovenski holdingi
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2018
PTSČPSN
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Oglasi

7718.) kako deluje ? zdravila

Kategorija: Zdravje

Cena: 9.99 €

7717.) vodovnikova vesina - richard adams

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 15 €

4434.) najboljše šale o dopustu in turistih

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

1550.) pridelovanje vrtnin - tony biggs

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 19.99 €

4439.) vicev na račun policije ni! vse je res - šale

Kategorija: Leposlovje

Cena: 10.99 €

7537.) zaljubljena čarovnica - pasquale festa campanile

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

7714.) celostna spolna vzgoja 0-6 let david ipavec

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 15.99 €

7706.) svetovna zgodovina od začetka do danes

Kategorija: Zdravje

Cena: 29.99 €

če še vedno iščete pravo destinacijo na slovenski obali, kjer bi preživeli najdaljšo noč v letu, potem izberite hotel marita portorož. tam vas bo pričakalo prijazno osebje in čudovite sobe v prenovljenem hotelu. preverite ponudbo.

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

če želite narediti nekaj dobrega za vaše zdravje, potem obiščite wellness portoroz. znano je namreč, da savna pospešuje čiščenje telesa in izločanje odpadnih snovi iz telesa.  

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

iščete primeren hotel, v katerem bi preživeli počitnice v portorožu? potem izberite prenovljen hotel marita, ki ima ene izmed največjih sob v okolici. zato se boste pri njih počutili kot doma.  

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

če vas zanima multifunkicjska naprava, ki vam nudi vse v enem vam svetujemo, da preverite ponudbo na naši spletni strani. na voljo znamke kyocera in konica, že od 120€ 

Kategorija: Multifunkcijske naprave

Cena: Pokličite za ceno

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj