Članek
Pomladni premiki
Objavljeno Mar 15, 2015

V rastlinjaku se že sadi

11. marec 2015 | rastlinjak | Moj lepi vrt Februar 2015

V rastlinjaku se vrtna sezona začne že proti koncu zime. V njem kalijo prve sorte rož in zelenjave. Zaščiten prostor podaljša sezono pridelovanja, služi kot zimsko prebivališče za posodovke in v njem je celo prostor za majhen sedežni kot.

Načelo rastlinjaka je, da sončno svetlobo spustimo vanj, vendar pa toplote ne spustimo ven. Že z zabojem v slogu zaprte grede ali preprostim predorom iz folije lahko uporabimo ta učinek in podaljšamo sezono, v kateri obiramo lastno zelenjavo, za približno dva meseca.

Več možnosti ponuja pravi rastlinjak, deset kvadratnih metrov površine že velja za lepo velikost. Če ga opremimo s policami in sadilno mizo, je v njem dovolj prostora za opravila, kot so sejanje, pikiranje in presajanje. Pri zadostni izolaciji lahko v njem prezimijo tudi večje posodovke.

Učinek rastlinjaka v hladnem vremenu se v sončnih dneh lahko nevarno okrepi: če postane prevroče, se rastline poškodujejo, zato je odločilno dobro prezračevanje. Na 10 kvadratnih metrov veliki hiši naj bi bili dve strešni okni. Praktični so stranska okna in vrata, katerih zgornji del se lahko odpre. Tako zrak lahko kroži, kar zmanjšuje nevarnost pred glivičnimi boleznimi. Bolj ko je rastlinjak velik, bolj je izenačeno ozračje.

Idealna postavitev steklenjaka je v smeri sever-jug, tako da optimalno izkoristimo jutranjo in večerno svetlobo. V nizkem soncu pozimi naj na rastlinjak ne bi padala senca stanovanjske hiše ali velikih dreves. Pri izbiri rastlin je pomembno, ali naj bi hiša imela majhen prostor za sedenje s pogledom na vrt.