Članek
Prispevki, ki so vzbudili pozornost (10.-14.11.)
Objavljeno Nov 14, 2015

Nekaj zgodb, ki jih priporočam v branje:

kratko

‘Naravnost utopično bi bilo misliti, da se bo vse skupaj preprosto nadaljevalo tako kot doslej, če ne bomo česa storili. Živimo v nevarnih časih, zato so nujne radikalne poteze.’ – S. Žižek v nedavnem intervjuju

SREDNJE

Video: Aziza Rahimzada, afganistanska Malala.

Dobrote, ki so še slajše, kadar jih jemo sami.

Nasveti mlademu pisatelju.

DOLGO

Ta teden so Modiglianijevo sliko Nu couché prodali za 170,4 milijona dolarjev (158,8 m €), kar je druga najdražja na dražbi prodana slika v zgodovini (pred njim je samo Picassova Les Femmes d’Algers, ki je iztržila 179 milijonov dolarjev maja letos). Pred njima pa so bila še druga likovna dela, ki so dosegala visoke (a vsaj ne tako nore) cene.

Zadnje čase prihaja do porasti takšnih in drugačnih aplikacij, ki merijo uporabnikovo telesno aktivnost (merilci srčnega utripa, korakov, ipd.), trg fitnes appov pa na leto prinese okrog 1,8 milijarde dolarjev. Dave Asprey je ustanovitelj podjetja Bulletproof, ki je poskrbela za novo shujševalno manijo, tokrat v obliki “čudežne” kave z dodanim maslom (gre za kopijo maslenega čaja, kot ga poznajo v Tibetu). Ta bojda nadomesti jutranji obrok, zatira občutek lakote in je še zdrav povrhu. (Vse skupaj pa sploh ne bi bilo zanimivo brez izkazanega zaupanjainvestitorjev, ki so Bulletproofu pred kratkim odmerili 9 milijonov dolarjev za odprtje trgovin po ZDA.)

Osebne pripovedi treh beguncev z Bližnjega vzhoda.

Beri dalje >>>