Članek
Prispevki, ki so vzbudili pozornost (9.-13.10.)
Objavljeno Oct 13, 2015

.: Objavljeno na blogu Bajstender :.

Nekaj zgodb, ki jih priporočam v branje:

kratko

“Činjenica da se bol ne može izraziti riječima, samo urlicima koji su nerazumljivi, bila je prepreka koju još nije znala preskočiti. Trebalo je proći vremena da počne slikati, a zatim, još više vremena da naslika slike koje urlaju. Umjesto samih urlika. Umjesto objašnjavanja riječima.” – S. Drakulić, Frida ili o bolu, o Fridi Kahlo

SREDNJE

Video: kdo koga bombardira v Siriji – v razmislek za tiste, ki mislijo, da bi Sirci morali ostati doma in se boriti za svojo državo (ali pa zagovarjajo kakšno podobno neumnost) – in o android aplikaciji za begunce.

Video: Družba in znanost.

9 razlogov, zakaj je bil Krištof Kolumb pravzaprav velika baraba.

DOLGO

Prekletstvo Michelinovih zvezdic.

Newton in Leibniz, Edison in Tesla, Jobs in Gates, Messi in Ronaldo – kako je rivalstvo dvorezen meč. Dodajam še naslednji duhovit domislek iz istega članka: “V Italiji so imeli pod Borgijci trideset let vojne, terorja, umore in klavnice, toda ustvarili so Michelangela, Leonarda Da Vincija in renesanso. V Švici so imeli bratsko ljubezen, petsto let demokracije in miru – in kaj so ustvarili? Uro s kukavico.” (O. Welles) Per aspera ad astra.

O zgodovini ženske jeze: študije potrjujejo, da ženske večkrat občutijo jezo kot moški – v prvi vrsti predvsem nad pokroviteljstvom, zavrnitvijo in občutkom, da se jih zanemarja – in da jo občutijo tudi bolj izrazito kot moški. Obstaja nešteto pregovornih primerov ženske jeze (vreščeča partnerka, zmešana bivša, ‘feminaciske’), vendar družba ženskam še naprej odteguje eno najbolj prvinskih občutij, moškim pa se pravzaprav nikdar ne predoči, naj na žensko jezo gledajo bolj razumevajoče (saj so, roko na srce, večino prav vzrok ženske jeze).

Kako ateistični starši svojemu otroku razlagajo smrt.