Članek
Prispevki, ki so vzbudili pozornost (6.-9.10.)
Objavljeno Oct 09, 2015

.: Objavljeno na blogu Bajstender :.

Nekaj zgodb, ki jih priporočam v branje: 

kratko

“Književnost je, poleg drugega, namenjena temu, da človek vse življenje vedno znova skuša izreči nekaj od tistega, česar ni mogoče spraviti v besede, pisatelju pa se vselej dozdeva, da ima to na koncu jezika.” – M. Jergović, Oče

SREDNJE

Zemljevid literature in zemljevid interneta.

Fototrip: sprehod po Trstu.

“Svet spreminjajo ljudje, ki so dovolj nori, da mislijo, da to lahko storijo.” Jagodni izbor citatov Steva Jobsa.

Video: zakaj je Myers-Briggs, najbolj popularen test osebnosti, totalno brezvezen in nezanesljiv.

DOLGO

Sreča naprodaj: percepcija sreče pri Američanih naj bi naraščala sorazmerno z dohodkom posameznika do 75.000 dolarjev na leto (nad tem zneskom pa se zadovoljstvo ne zvišuje več). Slovenija sicer na Svetovnem poročilu o sreči zaseda 55. mesto med 158 državami – ob bok Kazahstanu, Paragvaju in Moldaviji (Američani so na 15., Švicarji pa na 1. mestu) – naši ekonomisti pa so preračunali, da so najbolj zadovoljni posamezniki, katerih gospodinjstva mesečno zaslužijo neto med 2.000 in 2.500 evrov (nad to vrednostjo pa, domnevno, sreča ne raste več). Vprašanje se zastavlja kar samo od sebe: kaj nam to pove o nas samih in kaj pomeni zadovoljstvo za Slovence v primerjavi z ostalimi narodi?

Kako sta dva Američana izumila nov pristop nereguliranega (in etično vprašljivega) kreditiranja in nesramno obogatela, kako ju je ‘nategnil’ Goldman Sachs in kako sta na koncu svoj posel prodala za pribl. 60 milijonov dolarjev.

 Kako se pripadniki skupine Anonymous preko spleta borijo z ISIS.