Članek
Prispevki, ki so vzbudili pozornost (22.9.-27.9.)
Objavljeno Sep 26, 2015

Nekaj zgodb, ki jih priporočam v branje:

kratko

“Toda poudariti moram, da je vesolje sestavljeno pretežno iz niča; da je tisto ‘nekaj’ le izjema. Tema je povsod; svetloba je tisto, kar je redko.’ (C. Sagan, Bogastvo znanstvenega izkustva)

SREDNJE

10 dejstev o naravnost absurdnem bogastvu narkokralja Pabla Escobarja.

Kaj bi se zgodilo, če bi najbogatejši posamezniki v neki državi podarili svoje bogastvo najrevnejšim?Presenetljivo malo.

Martin Shkreli je hudobec tega tedna (če je komu ušlo: Shkrelijevo podjetje je najprej odkupilo pravice za izdelavo zdravila, ki bi pomagalo bolnikom z oslabljenim imunskim sistemom, nato pa čez noč dvignilo ceno zdravila z $13,50 na $750 za tableto. Ljudje po družabnih omrežjih so znoreli od ogorčenja, Shkreli pa si tudi ni naredil usluge z aroganco, ki jo je prikazal.) Nekateri menijo, da je visoka cena zdravila ekonomsko povsem opravičena (po navedbah naj bi se povprečni stroški za razvoj zdravila gibali okrog $2.7 milijarde) in da je Shkrelijeva edina napaka, da je bil dvig cene sunkovit in ne postopen. Z drugimi besedami: njegov pohlep je bil preveč očiten. (Sorodno: članek o 400-odstotnem, a postopnem (!) dvigu cene injekcij epipen). Summa summarum: pohlep ni samo dober, temveč tudi zakonit.

DOLGO

VIDEO: skoraj vse, kar ste zadnje čase slišali in videli, je remiks remiksa.

O nastanku in razvoju trap glasbe, superpopularne mešanice hip hopa in elektronske glasbe.

Odlična Spieglova reportaža, zakaj Sirci ne bežijo iz države zaradi IS, temveč v večji meri zaradi režima Bašarja al Asada. (Med drugim: od januarja do avgusta letos so Asadovi vojaki ubili okrog 11.500 ljudi – IS okrog 1.800 -, med civilisti pa je vsaj desetkrat več žrtev zaradi napadov režimskih sil kot pa napadov IS. Kar je seveda priročno za IS, ki tako lahko išče rekrute med sirskimi suniti, nad katerimi vlada manjšina alavitov.) Če upoštevamo še neukrepanje medarodne javnosti in nejasnih Putinovih namer, je čedalje bolj verjetna razdelitev Sirije na dva dela … kar pa naj bi šlo na roke prav IS.

Objavljeno na BLOG Bajstender