V iskanju ustrezne definicije

Objavil/a jana radovanovic, dne 2015-09-15 ob 11:08:08

picasso

Poznate slaven citat Simone de Beauvoir, da se ženska ne rodi kot ženska, ampak to šele postane? Dobivam občutek, da je del družbe že prerastel to mišljenje, sploh tisti, ki je obseden z über-PC (politically correct) govorico (in zaradi katerega se številnim izmed nas pogostokrat obrača). Vse odkar je Bruce Jenner postal(a) Caitlyn Jenner in še Applova Siri opozarja, da je Caitlyn ženskega spola pa se je svetu sploh zmešalo.

Omenjena tranzicija se ni dotaknila le neenakosti med spoloma, temveč je zastavila pomembno vprašanje: kaj v današnjem času pomeni biti ženska? Kakorkoli jo namreč opredelimo, se ne moremo izogniti temu, da nekoga užalimo. Če žensko opredelimo po zunanjem izgledu glede na nek standard, ki ga sezonsko vsiljujejo mediji, smo seksisti; če se ženska ne brije pod pazduho in ne skrbi za zunanjo podobo, se vede ‘neženstveno’ in velja za možačo. Če jo definiramo kot osebo, ki lahko rodi potomce, izključimo tiste ženske, ki ne morejo zanositi ali pa se odločijo za posvojitev. Včasih ženske obsojamo, če kažejo preveč čustev ali pa jih označujemo kot brezčutne, če jih kažejo premalo. Zgražamo se nad tistimi, ki se odločijo biti gospodinje (češ, za to se pa sufražetke že niso borile!) niti ne razumemo tistih redkih, samozadostnih žensk, ki kariero postavljajo pred tradicionalno vlogo varuhinje domačega ognjišča.

Ob diskutiranju teh poant je moj fant pripomnil, da tudi moškega ne moremo definirati po bioloških, kulturnih, idr. kriterijih. Dam mu povsem prav. Moški so v isti meri (ali še celo bolj) podvrženi stereotipom. Če nič drugega, ima trikrat več moških kot žensk operacijo prilagodbe spola (gender reassignment surgery), to pa zagotovo ne zato, ker se ženskam godi tako dobro. Še vedno je bolj sprejemljivo, da ženske oponašajo moško vedenje in karakteristike kot pa obratno. Kot pravi Chimamanda Ngozi Adichie v enem boljših govorov na TED-u:

We define masculinity in a very narrow way, masculinity becomes this hard, small cage and we put boys inside the cage. We teach boys to be afraid of fear (…), of weakness, of vulnerability. We teach them to mask their true selves. (…) What if both boys and girls were raised not to link masculinity with money? What if the attitude was not ‘the boy has to pay’ but rather ‘whoever has more should pay’? (…) The more ‘hard-man’ the man feels compelled to be, the weaker his ego is.

Podobno velja za ženske, ki jih vzgajamo za polarno nasprotje moškega. Vendar pa žensk ne pomanjšuje in kategorizira samo družba, temveč to počnemo same od sebe in še posebej medsebojno. Resnično – če smo se razvili kot družba in se je položaj žensk izboljšal v zadnjih nekaj desetletjih, se naši koncepti o spolu zagotovo niso.

We teach girls to shrink themselves, to make themselves smaller. We say to girls: ‘You can have ambition, but not too much. You should aim to be successful, but not too successful, otherwise, you will threaten the man.’ If you are the breadwinner in your relationship with a man, you have to pretend that you’re not, especially in public, otherwise you will emasculate him. (…) We teach females that in relationships, compromise is what women do. We raise girls to see each other as competitors (…) for the attention of men.

Eden bolj vročih odzivov na zgoraj omenjeno transseksualno sago zavzema pozicijo, da transseksualnci ne smejo imeti pravice definirati, kaj pomeni biti ženska:

People who haven’t lived their whole lives as women, whether Ms. Jenner or Mr. Summers, shouldn’t get to define us. That’s something men have been doing for much too long. And as much as I recognize and endorse the right of men to throw off the mantle of maleness, they cannot stake their claim to dignity as transgender people by trampling on mine as a woman.
Their truth is not my truth. Their female identities are not my female identity. They haven’t traveled through the world as women and been shaped by all that this entails. They haven’t suffered through business meetings with men talking to their breasts or woken up after sex terrified they’d forgotten to take their birth control pills the day before. They haven’t had to cope with the onset of their periods in the middle of a crowded subway, the humiliation of discovering that their male work partners’ checks were far larger than theirs, or the fear of being too weak to ward off rapists. (…)
The “I was born in the wrong body” rhetoric favored by other trans people doesn’t work any better and is just as offensive, reducing us to our collective breasts and vaginas. Imagine the reaction if a young white man suddenly declared that he was trapped in the wrong body and, after using chemicals to change his skin pigmentation and crocheting his hair into twists, expected to be embraced by the black community.

… kar pa spet zveni kot poveličevanje (večinoma neprijetnih) izkušenj žensk. Menim, da ne bi smeli pristati na opredeljevanje spolov glede na neprijetne izkušnje, ki se tipično pojavljajo pri predstavnikih ene ali druge skupine.

Po vsem tem sem prišla do naslednjega zaključka: vse dokler nam je ob rojstvu določen spol, bodo neobhodno obstajale velike osebne stiske glede spola, žal pa jim ne bo prizanešeno niti z idiotskimi komentarji. Podobno kot ima (oziroma naj bi imel) vsakdo pravico do svobodne izbire poklica, veroizpovedi, partnerja, načina smrti in reprodukcije (vse so vsaj za moje pojme neločljivo povezane z nedotakljivostjo človekove zasebnosti in življenja), je povsem stvar posameznika, ali se opredeli kot moški ali ženska. In, seveda, da si ustrezno prikroji družbene definicije moški/ženska.

V iskanju ustrezne definicije | bajstender

Poznate slaven citat Simone de Beauvoir, da se ženska ne rodi kot ženska, ampak to šele postane? Dobivam občutek, da je del družbe že prerastel to mišljenje, sploh tisti, ki je obseden z über-PC (p...

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
jana radovanovic
jana radovanovic
Objavil/a 2015-09-15 11:08:08 (Sep 15, 2015)
Starejša objava Novejša objava
V iskanju ustrezne definicije | bajstender

Poznate slaven citat Simone de Beauvoir, da se ženska ne rodi kot ženska, ampak to šele postane? Dobivam občutek, da je del družbe že prerastel to mišljenje, sploh tisti, ki je obseden z über-PC (p...

ZADNJE OBJAVE
Kliki za vikend
Kliki za vikend
Kliki za vikend
Kliki za vikend
Kliki za vikend
Kliki za vikend
Kliki za vikend
V zagovor tehnologije in sproščenega brezdelja
Kliki za vikend
Prekoračen limit za bulšit
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
November 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Oglasi

pozdravljeni sem gospa teodora andreea, podjetnica nafte, ki ponuja posojila v obsegu [5000 € -1.000.000 €] posameznikom in podjetja v finančnih težavah z obrestno mero 2%. brez jamstva in hipoteke. za razliko od nekaterih podjetij sem specializirana samo za posojila podjetja, osebna posojila, refinancirajte svoje dejavnost, posojilo za nepremičnine, kar pomeni, da svojim strankam izkažem spoštovanje, vljudnost in storitev, ki si jih zaslužijo. kot posojilodajalec pooblaščen in odobren, s skoraj desetletjem izkušenj. po intervjuju z enim od mojih finančnih svetovalcev smo se odločili, da bomo dali posojila za pomoč posameznikom, ki moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 25000 €

        pozdravljeni sem poseben belgijski državljan, mednarodne finance v banki izkoristim vaš e-poštni naslov, da vas obvestim, da odobrim posojila fizičnim osebam z obrestno mero 2% v obdobju po vaši izbiri. od 5.000 € do 9000.000 € se vračilo začne 2 meseca po nakazilo na vaš bančni račun se izvede z mesečnim plačilom. če želite, se obrnite na mene po e-pošti za več informacij. moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com najlepša hvala .

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 65000 €

    zlasti sem francoz in finančni direktor upravljanja nepremičnin, gospodarski akter. med posamezniki dajem posojila po nizkih obrestnih merah. ste bančna prepoved, za poplačilo starega dolga potrebujete denar, banka vam je prepovedana in nimate naklonjenosti bank, ali bolje, da imate projekt in potrebujete financiranje, slab kredit ali potrebujete denar za plačilo računov, sredstva za naložbe v podjetja. če potrebujete posojilo, se obrnite na mene, če želite izvedeti več o mojih pogojih. zapuščam vas   moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com   p.s: naslednikom le posojam, da mi jih povrnejo. opomba: ni resno in šaljivci se vzdržijo

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 500000 €

posamezni francoski, švicarski, belgijski, kanadski, za finančne težave, ki ste jih končno imeli, ste potrebovali denarna posojila med posamezniki izstopite iz zastoja, ki ga banke izzovejo, tako da zavrnete datoteke za izdajo kreditnih vlog. posameznik vam lahko dam posojilo potrebnega zneska in z zelo dostopnimi pogoji, ki vam bo olajšalo življenje. tu so področja, na katerih vam lahko pomagam: * finančni * hipotekarno posojilo * naložbeno posojilo * konsolidacijski dolg * kreditna linija moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 20000 €

      pozdravljeni iščete posojilo za oživitev svojih dejavnosti ali za realizacijo projekta ali za nakup stanovanja, a žal banka vas postavi pod pogojem, da me ne morete skrbeti, jaz sem zasebnik posojila, ki segajo od 5.000 € do 2.500.000 € vsem ljudem, ki lahko spoštujejo drugje, obrestna mera znaša 2% na leto. denar potrebujete iz drugih razlogov; ne oklevajte, da me kontaktirate za več informacij. moj e-naslov: teodoraandreea4@gmail.com

Kategorija: Avtomobilizem

Cena: 16000 €

bi radi imeli rjuhe v takih barvah, ki se ujemajo s prevlekami za odeje in vzglavnike? kupite jih lahko pri https://minu.si/collections/rjuhe. še lažje pa je, če pri njih naročite kar celotno posteljnino. preverite njihovo ponudbo.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

če vas zanima, kje lahko prespite v okolici bohinjskega jezera, je najbolje, da preberete ta članek: camping bohinj - https://www.altitude-activities.com/all-you-need-to-know-about-camping-bohinj.  

Kategorija: Počitnice

Cena: Pokličite za ceno

iphone, running ios 13. earpods with lightning connector. lightning to usb cable. 5w usb power adapter. documentation.   contact name: henry gustavo email: h.gustavo@outlook.com gmail: henrygustavo209@gmail.com skype: enquiry-musicalstore whatsapp: +1(825) 994-3253    

Kategorija: IP telefoni

Cena: 1000 €

potrebujete novo odejo za vašo posteljo? na minu: https://minu.si/collections/odeje so vam na voljo različne prešite odeje, rjuhe in moderne posteljnine. preverite njihovo ponudbo še danes.  

Kategorija: Spanje

Cena: Pokličite za ceno

6582.) matematičnestrture ii

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3845.) hrepenenje ostane

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

5645.) kravica katra

Kategorija: Računalništvo in internet

Cena: 14.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj