Kako preživeti v poplavi informacij

Objavil/a jana radovanovic, dne 2015-09-12 ob 15:09:21

Z zgornjim vprašanjem se ukvarjam že kar nekaj časa. Če se omejim samo na internetne navade: kolikokrat imamo odprto samo eno okence v brskalniku in kolikokrat preberemo vsebino posameznega članka v celoti? Iz pogovorov opažam, da ima večina izmed nas vedno odprtih več okenc in da smo zelo aktivni pri stiskanju control + D, češ, bom že prebral drugič, ko bo več časa in miru. Meje so postale nejasne, zabrisane: dopoldan nas prijatelji zlahka kontaktirajo na službeni mail, šef pa nas lahko pokliče na mobilnik tudi ob desetih zvečer. Vsi novi projekti in zadolžitve pa bi morali biti opravljeni že včeraj.

Je že res, da smo zaradi tehnoloških napredkov postali razvajeni in da vselej pričakujemo takojšje zanesljive informacije, ki pa naj ne bi presegale 140 znakov ter tako učinkovito in hitro povzele bistvo. Naš attention span je postal krajši od zlate ribice. (Kam to pelje preiskovalno novinarstvo in daljše reportaže je druga zgodba; zanimiv je tale članek o novinarjih, ki si vzamejo par mesecev ali celo let za svoje zgodbe, t.i. slow-journalism.)

Seveda ne bo nikogar presenetilo, da se načina branja vsebine na papirju in na internetu razlikujeta. Kadar beremo tekst na zaslonu, smo nagnjeni k povzemanju in iskanju ključnih besed: daljše kot so vrstice, bolj smo nagnjeni k temu, da samo preletimo tekst (bojda se več kot polovica obiskovalcev na posamezni internetni strani zadrži manj kot 15 sekund). Za razliko pa naj bi imele tiskane knjige nostalgično noto, zaradi česa bomo besedilo bolje razumeli in si ga tudi bolj zapomnili.

Vedno mi je šlo izredno na živce, ko med branjem neke internetne strani hkrati pregledujem še Facebook, lajkam in komentiram, odgovarjam na smse, iščem in loadam filme pa še berem časopise in revije (TV me še vedno ne gane kaj preveč), na koncu pa niti ne vem, kam so šle vse ure v dnevu. Ker ne verjamem v samoizgnanstvo z družbenih omrežij in interneta (ni to nekako pljuvanje v lastno skledo?), sem se ob začetku poletja vrnila k branju knjig. Prvi korak okrevanja je namreč prepoznati in priznati problem (baje). Vse skupaj je izgledalo kot nekakšen trening koncentracije: poskušala sem se osredotočiti na eno stvar, vsaj za par minut, in si prepovedala multitasking. Zveni sila preprosto, a kot je nekdo ugotovil že pred mano, je to strašno težko in mukotrpno, vsaj na začetku:

Most nights last year, I got into bed with a book — paper or e — and started. Reading. Read. Ing. One word after the next. A sentence. Two sentences.
Maybe three.
And then … I needed just a little something else. Something to tide me over. Something to scratch that little itch at the back of my mind— just a quick look at email on my iPhone; to write, and erase, a response to a funny Tweet from William Gibson; to find, and follow, a link to a good, really good, article in the New Yorker, or, better, the New York Review of Books (which I might even read most of, if it is that good). Email again, just to be sure.
I’d read another sentence. That’s four sentences.
It takes a long time to read a book at four sentences per day.
And it’s exhausting. I was usually asleep halfway through sentence number five.

In vendarle je sčasoma postalo bolje. Če merim svoj uspeh po številu prebranih knjig, sem bila razmeroma uspešna: 6 v juliju, 9 v avgustu (začetniška zagnanost pri novih rečeh, kaj naj rečem?). Če nič drugega, sem nadoknadila in nekoliko zmanjšala svoj virtualni kupček e-knjig, zaradi katerih moj Dropbox poka po šivih. Neuspešna pa sem bila po tej plati, da sem prebrala samo eno knjigo v tiskani obliki (pa še to je šlo za srbsko knjigo, na katero sem čakala skoraj dva meseca, na netu pa je ni nikjer). Rezultati so opazni in zares se mi zdi, da moja glava ne šiba več toliko od ene do druge stvari. Morda je pomagalo tudi beleženje prebranih knjig, izpisovanje pomembnejših poant in premlevanje prebranega, kaj pa vem.

Moj eksperiment je konec avgusta stopil v novo fazo: s polic sem preložila vse še neprebrane knjige, visok kupček pa naj bi me opozarjal, naj ne kupujem/loadam/berem (novih) e-knjig. Zaenkrat me še ni pretirano ganil: kaj pa naj, če septembra izide en kup novih knjig, na katere čakam že celo večnost? (Primeri vključujejo tole,toletole in tole knjigo).

Kakšna je torej samopredpisana rešitev? Z enim jedrnatim, a zelo prikladnim citatom, ki se čudežno lahko aplicira prav na vse težave in poraze:

Try again. Fail again. Fail better. (S. Beckett)

Kako preživeti v poplavi informacij | bajstender

Z zgornjim vprašanjem se ukvarjam že kar nekaj časa. Če se omejim samo na internetne navade: kolikokrat imamo odprto samo eno okence v brskalniku in kolikokrat preberemo vsebino posameznega članka ...

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
11
masad masad
1
Sep 14, 2015
Ja, mislim daje rekel v enem komadu Pero Lovšin: Ljubezen nas gor drži... :)
#11
Ana Kos
0
Sep 14, 2015
Masad, veš na kaj sem pomislila ob tvojih besedah?
Na to, da sem že kot otrok dvomila v marsikaj, kar je rekla oblast.
Zdaj ko naj bi bila demokracija, pa sem sprva mislila, koliko smo pridobili!! Pa zdaj dvomim tudi v to. No, vedno je vredno samo tisto, kar je iz ljubezni.

Moja življenjska izkušnja je ta, da delamo vsak dan nove korake ... in da moramo res vse preverjati, če je dobro.
Dobro je to, kar je iz ljubezni.
Ampak moramo preverjati, kaj je ljubezen.
Navsezadnje tudi pedofili govorijo o ljubezni. Pa tisti, ki varajo, tudi.
Ljubezen je pravzaprav garanje za dobre cilje, trdo delo, žulji.

Zelo malo vem, vse bolj to vem, Masad, in mnogih stvari nič ne razumem, verjamem pa, da je dobro, kar je v ljubezni. :)
#10
masad masad
1
Sep 14, 2015
Bernarda Biber, skrbi me, ker se z kritično distanco do spleta kot pojava, ter do tehnologij, ki naj bi naša življenja "olajšale", v Sloveniji pravzaprav nihče resno ne ukvarja.
Niti tisti, ki so zato plačani.
Zadeve tečejo po neki inerciji, kaj je zadaj, pa si nekateri približno predstavljamo...

Vsak dan manj služb, vsak dan manj denarja,vendar vsak dan več tehnologije. Ki komu kaj olajša?

Res je, da lahko po zaslugi spleta komuniciram z Eskimom (kaj imam od tega, je seveda drugo vprašanje).
Res je, da mi bo najnovejši model mlinčka za kavo lahko zmeril tudi telesno temperaturo.

Iz Ljubljane do Murske Sobote pa potujem z vlakom še vedno tri ure... In še bom.

Ana Kos, težko je biti do sebe toliko pošten, da si iskreno rečeš: Zdaj pa res vem, da čisto nič ne vem...

Raje begamo. Po spletnih straneh, linkih.
Ker bežimo od pravih problemov. Ker se je s temi problemi seveda precej neprijetno ukvarjati...
#9
Ana Kos
1
Sep 13, 2015
Včasih je videti tako: človek bi vse imel, vse vedel, pa bega tja in sem. (Spominja na zgodbo iz raja.)

Nekaj časa je meni internet veliko pomenil ... saj mi sedaj tudi, ampak zdaj nisem iz sebe, če kdaj crkne računalnik, če kdaj ni interneta, čeprav bi rada nekaj napisala. Nisem iz sebe, ko mi kdaj zapisa ne shrani, ker se je pač nekaj zgodilo. In FB - pogledam nekaj zadnjih vpisov svojih prijateljev, potem pa grem. Saj ni potrebno, da vse vem, kaj počno moji fb-prijatelji!!!

Rada berem prave knjige, ne e-knjige, a še za te mi zmanjkuje časa.
Posebno rada imam zgodbe!! Zgodbe so življenje! :)

P.S.: Aja, še to, splet nam ponuja mnogo informacij ... in žal marsikakšna sploh ni resnična!!
Potrebno je znati vsaj za silo narediti čistko v vsem tem, kar "slišimo".
#8
bernarda biber
0
Sep 13, 2015
V bistvu vsak sam izbira,kaj bo gledal,kaj bo bral... in kaj bo s temi informacijami počel. cenzura nikoli ni prava odločitev, tudi nadzor novic ne. Žal pa so postali ljudje povsem nekritični in verjamejo tudi čistim bedarijam. Pa reklamam. ker če v reklami "doktor" pravi,da je nekaj v redu... Dobra vprašanja si zastavil masad masad
#7
masad masad
1
Sep 13, 2015
Še en velik problem je, tudi pri starejših uporabnikih spleta, da o mlajših ne govorim: NEZMOŽNOST presoditi, katere info je "nujno" sprejeti, katere so mogoče koristne, katere so najbrž nekoristne, katere povzročajo le izgubo časa...

Manjkajo nam torej kriteriji, kaj sploh pripustiti k sebi!

Poleg tega so nam uspešno nabili grozečo frustracijo, ki grozi s: a si šlišal, a si gledal...

Zakaj pa bi sploh moral za nekaj slišati? Nekaj, kar zame nikakor ni pomembno? Nekaj, kar želijo narediti za pomembno - drugi, z nekim ne čisto jasnim namenom?

Torej, kup vprašanj, kup dilem...
#6
bernarda biber
3
Sep 13, 2015
Na potovanjih sem ugotovila,da ne potrebujem ne televizije, ne spleta (razen,da se javim domov). Čisto nič mi ne manjka.
Splet je sicer čisto fajn zadeva,ko iščem kake podatke..,ampak pri tem je treba biti zelo pazljiv,ker je objavljenih veliko smeti,ki zgolj poneumljajo in dezinformirajo. Torej: po pameti. Tako kot pri vseh stvareh v življenju.
#5
masad masad
0
Sep 13, 2015
Enkrat za spremembo se z Dajano strinjam.
Čeprav je dve uri dnevno na računalnku vseeno v 40-ih letih več kot TRI LETA življenja.

In čeprav mladi "visijo" na spletu in mobilcu (splet, sms-i, surfanje) kake tri, celo štiri ure dnevno. Kar pomeni PORABLJENIH in pravzaprav zagonjenih 5 let življenja.

Zagonjenih zato, da zvemo, kaj je "novega", koliko ljudi se je tisti mesec fentalo v Slovenijii in da vemo, ali pride 1000 ali 100.000 beguncev...

Smo pač - odvisni, v veliki meri popolnoma zmanipulirani - idioti. Zmanipulirani od informacij, za katere mislimo, da so pomembne in nam brez njih "živeti ni"!

Dobro so nas nategnili!

In ja: samo močna samodisciplina nas bo rešila tega prekletstva.
Pa še to le nekatere - manjšino. V Sloveniji mogočr največ 5000 ljudi.

Ostali so/smo zavozili. V močvirje "tehnologij".
V novodobni DREK, imenovan: informacije (o svemu in svačemu).
#4
Dajana Babič
1
Sep 13, 2015
Jana, obstajajo Grabovojevi številčni nizi za koncentracijo, imaš jih na mojem blogu tukaj. Glede poplave informacij pa je potrebna samodisciplina. Jaz sem na FB-ju, na blogu na MMC-ju in to mi zadostuje. Telefona sploh nimam. In na Facebooku sem samo zato, ker me ljudje sprašujejo o tej tehnologiji Grabovoja, da pomagam ljudem z nasvetom. Drugače pa... stran od elektronike. Živim skupaj z mamo, ki ima 24 ur prižgano televizijo in ko gre na počitince, je pravi raj zame. Ugotovila sem zakaj... ker TV ni prižgana. Moji otroci so odvisni od TV... no, tamali samo, ta srednja pa bere knjige. Kako naj to preprečim, ne vem, saj imamo televizijo v hiši.

Edina rešitev je, da teh napšrav ne kupujemo. Kako, če pa delamo s tem...Potem je tukaj samodisciplina! Moraš imeti rad samega sebe toliko, da veš, kaj so tvoej prioritete in si rečeš... oki 2 uri računalnika na dan je več kot dovolj!
#3
Sponko
1
Sep 12, 2015
Pa smo ponovno pri srcu z spominom. Veliko prebranega je ostalo, kot sled in se verjetno odraža na človeku v takšni ali drugačni obliki. Vse to pa konča v spominski žari, ki spominov ne oddaja :-))
#2
masad masad
1
Sep 12, 2015
Iz ene moje debate na spletu z nekim spletnim odvisnežem, ki se še nikoli ni vprašal, koliko časa (lajfa) je in bo tam pokuril:


Malo seštej, ko boš imel 50 ali 60 let, koliko let lajfa si pokuril z vlečenjem dol, še bolj pa koliko let si/boš vrgel stran z gledanjem filmov v "16800p". In koliko denarja si žei/še boš porabil za nakup televizorjev z 6k, nato 8k, nato 10k, nato 12k in nato 14k resolucijo.

Predvsem pa se POŠTENO vprašaj, ali si zaradi downloada in PATOLOŠKEGA gledanja (predvsem USA) sranja kaj bolj pameten, kot bi bil, če teh filmov ne bi gledal!?

In ali bi bil dosti večji butec, če NE BI potrošil teh (vsaj) 6 let, kot kaže izračun, za gledanje filmov in drugega "contenta", ampak mogoče za kakšne izlete v naravo, za branje knjig, (pa ne na Kindlu), mogoče za kakšno pivo s prijatelji.

Ampak ti si seveda moderen, drugi, ki ne hlastajo za konzumiranjem dreka, ki se producira danes, pa so za leseno žlico in živijo, kot nas radi označujete, v jami...

Ja, vem, človekove pravice a la Hanžek.
Človek ima med drugim namreč tudi pravico, da je bedak, ali da postane bedak, ovca, in seveda pravico, da konzumira skoraj vse, kar mu "kuharji" servirajo...

ŽIVELE PAPIRNATE KNJIGE!

#1
jana radovanovic
jana radovanovic
Objavil/a 2015-09-12 15:09:21 (Sep 12, 2015)
Novejša objava
Kako preživeti v poplavi informacij | bajstender

Z zgornjim vprašanjem se ukvarjam že kar nekaj časa. Če se omejim samo na internetne navade: kolikokrat imamo odprto samo eno okence v brskalniku in kolikokrat preberemo vsebino posameznega članka ...

ZADNJE OBJAVE
Kliki za vikend
Kliki za vikend
Kliki za vikend
Kliki za vikend
Kliki za vikend
Kliki za vikend
Kliki za vikend
V zagovor tehnologije in sproščenega brezdelja
Kliki za vikend
Prekoračen limit za bulšit
ZADNJI KOMENTARJI
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2019
PTSČPSN
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Oglasi

kupite actavis promethazine z vijoličnim sirupom za kašelj codeine kupite tablete proti bolečinam, nembutal, seconal, oxycotin, di, valium, hydrocodone & ritalin online. ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

kalijevega cianida, tablete in prašek kcn 99,99% ime podjetja: marek pharma e-pošta: (marekpharma1@gmail.com) whatsapp številka: +1 (608) 620-3565 spletna stran: http: //www.marekpharma.com/ id wickr: marekpharma1

Kategorija: Medicinski in ostali pripomočki

Cena: 100 €

velika ponudba nadomesnih tipkovnic za prenosne računalnike znamk acer, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. cene se gibljejo okoli 25,00€ - 40,00€. veliko tipkovnic je na zalogi v našemu skladišču. vabljeni!

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

velika ponudba nadomestnih napajalnikov za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, dell, fujitsu, gateway, hp,.. veliko napajalnikov je na zalogi. hitra odprema. cene se gibljejo okoli 15,00 - 30,00€. vabljeni.

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 25 €

velika ponudba nadomestnih baterij za prenosne računalnike znamk acer, advent, apple, asus, clevo, dell, fujitsu, gateway,.. na zalogi je veliko baterij. hitra odprema. cene baterij se gibljejo med 25,00€ in 100,00€. 

Kategorija: Torbe in dodatki

Cena: 35 €

7081.) kaznilnica v snegu - gaston charlet

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

15.) menuet za kitaro - vitomil zupan

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

4333.) njeno življenje - guy de maupassant

Kategorija: Leposlovje

Cena: 7.99 €

156.) gostilne na slovenskem

Kategorija: Družina in vzgoja otrok

Cena: 15 €

1084.) vzgoja otrok v težavnih obdobjih - dr. benjamin spock

Kategorija: Leposlovje

Cena: 13.99 €

1709.) šopki za adama venijo - andrej blatnik

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj