Članek
BO CERKNO SPET V KREMPLJIH KLIENTELIZMA?
Objavljeno Aug 21, 2016

Ker se na Cerkljanskem v zadnjem času odvija prava bitka za prevzem Certe, sem se v nastali položaj precej poglobila. Kar nekaj stvari mi je bilo za podlago, da nisem ostala ravnodušna. Ker sem pri vsej stvari lahko popolnoma nepristranska, sem raziskovala določne reči in jih primerjala z zdravim ekonomskim vidikom.

Cerkljani, ki ste svoje certifikate, ki jih je po osamosvojitvi vsem državljanom namenila država, vložili v Certo, ste postali njeni delničarji od leta 1992 dalje. Kot se verjetno spomnite, nas je takrat država razvrstila v starostne skupine in tako vsem poslala točno določeno vrednost certifikatov.
Vsi delničarji Certe, ki do današnjega dne niste imeli priložnosti ali možnosti dokupovati delnic, imate lahko danes v lasti največ 1300 delnic. V to številko niso zajete morebitne delnice pridobljene z dedovanji. 
Vsak lastnik delnic pa od njih pričakuje dividende, do česar je seveda tudi upravičen.
Na Cerkljanskem se je v 25. letih zgodilo 2 X, da dividend ni bilo. Letos torej tretjič. Obstajalo je nekakšno mrtvilo, nihče vas ni obveščal o poslovanju, o vaši osnovni pravici, da bi bili prisotni na skupščini vsaj enkrat letno, kar je prav tako pravica delničarjev.

In zakaj je torej letos v Cerknem pravzaprav zavrelo?

Ker ni bilo izplačanih dividend, boste rekli. Pa žal ni res. Če bi bilo to res, potem bi v zgodovini moralo letos vreti že tretjič.

In zakaj ni, zakaj vre šele letos?

Kot morda že veste, je Hotel Cerkno v 100 % lasti Certe d.d.. Vsa leta doslej so ga vodili ljudje, ki sedaj sestavljajo in sebe imenujejo OZAVEŠČENI CERKLJANI ali pa CIVILNA INICIATIVA ZA CERKLJANSKO, pa tudi CERKNO SLOVENIJA, ime spreminjajo kot kameleoni barvo. Ti ljudje so s svojim poslovanjem v hotelu »pridelali« 17 milijonsko izgubo kljub temu, da je plače večjemu število zaposlenih v hotelu takrat še vedno izplačevala Eta, in ne hotel. 
Pred letom je vodstvo hotela prevzela povsem nova garnitura, ki je s preteklostjo poslovanja popolnoma neobremenjena, če si ji seveda ne bi bilo treba ukvarjati z zatečenim finančnim stanjem, pa ne le s finančnim …, kmalu se je soočila s katastrofalnimi odkritji. 
1. Podatki, da gre vsa porabljena električna energija in voda na zasebnih vikendih v bližini Smučarskega centra Cerkno še vedno v breme Hotela Cerkno, povedo veliko. Zgrozimo se, če spoznamo resnico. Vedeti namreč moramo kdo so sploh lastniki vikendov. Skoraj vsi njihovi lastniki so danes med OZAVEŠČENIMI CERKLJANI, med člani CIVILNE INICIATIVE ZA CERKLJANSKO ... 
2. Morda ste kdaj na Cerkljanskem že slišali za Mostanija 1 in Mostanija 2? Pa veste tudi, zakaj? Kaj je bremenilo in za kakšno izčrpavanje, ali bolje rečeno krajo je šlo?
3. Nekateri ponudniki sob v bližini Smučarskega centra Cerkno so leta ponujali prenočišča s smučarskimi vozovnicami vred samo za ceno prenočišča. Sklepam lahko, da so jih dobili zastonj, ali pa jih celo sami tiskali. Boste rekli kaj pa potem, saj vlečnica tako ali tako vozi, a poraba energije je bistveno drugačna, če vozi prazna ali se na njej vozi na stotine oseb, ki vozovnice niso plačali. Če vemo, da so posamezni privilegiranci na smučarsko sezono prejemali tudi po 50 ali več brezplačnih smučarskih vozovnic, potem je 1+1 takoj 10, kajne? 
4. Že nekaj deset let je od takrat, ko je določena oseba v hotel vozila tujce. To ni nič posebnega, če ne bi taista oseba še do pred kratkim po cele štirinajst dni bivala v hotelu povsem brezplačno.
5. Da je iz kuhinje izginjalo meso in druge dobrine, da so zaposleni delali kakor je kdaj komu pasalo itd. Ja, ljubi bog, če le malo veste, kaj vse to pomeni, potem se sedaj držite za glavo.
6. Da so nekateri OZAVEŠČENI CERKLJANI danes lastniki velikega števila delnic, da morda danes prvič slišite, da jih je bilo moč kupovati. Ja, tudi to je res. V Cerkljanski banki so jih tako rekoč prodajali privilegirancem. Da so nekateri lastniki po več deset tisoč delnic. Kot sem že omenila, vi, ki za prodajo ali nakup niste smeli vedeti, čeprav ste delničarji, jih imate lahko v lasti največ 1300. Delnice so kupovali po 1,24 evra, čeprav vam danes po njihovem prevzemu Certe obljubljajo neverjetno visoko ceno, ne povedo pa, kako bodo to dosegli, če takšne cene v vseh dosedanjih obdobjih nikdar delnica Certe ni dosegla. In kod jim denar za odkup delnic? Jih bodo kupovali s hotelskim denarjem, je vprašanje, ki se nehote postavlja?
7. Obregnili so se ob visoke nagrade sedanjemu vodstvu Certe. TO JE RES OBSOJANJA VREDNO, a se tudi sami ŠE NISO NE USTNO, še manj pa PISMENO IZREKLI, DA SO SE NAGRADAM OB MOREBITNEM PREVZEMU V DOBRO CERKLJANSKE PRIPRAVLJENI ODREČI.

OZAVEŠČENI CERKLJANI so vas milo rečeno speljali na led. Sedaj, ko so začeli iz omar padati okostnjaki, so začutili strah pred zaprto »pipo«, da bodo za grehe morda morali celo odgovarjati. S tem, ko ste jih pooblastili, da na skupščini glasujejo v vašem imenu, ste jim vlili upanje, da bodo spet zasedli nekdanje stolčke in z osebnim izkoriščevalskim nagonom spet nadaljevali.

Rada bi vam povedala še nekaj o načrtih sedanjega vodstva hotela in Certe.
Že letos jeseni načrtujejo obnovo bazena, ki je v zelo slabem stanju. 
Prav tako imajo v načrtu energetsko obnovo hotela in nekaterih sob, ki v obdobju poslovanja hotela, tega še niso bile deležne.
Tudi letoviške objekte imajo namen obnoviti. Dom v Novigradu, na elitni lokaciji, čaka zrušitev do tal in gradnja počitniškega objekta, ki bo donosen skozi vse leto. Obnova je načrtovana tudi za Fieso in Savudrijo. 
Glede na to, da je sedanja postava na vodilnem mestu šele dobro leto dni, je pokazala sposobnost in znanje. Rezultat je oprijemljiv, hotelski kompleks je razprodan in zaseden nad dolgoletnimi povprečji.

Bi pa rada povedala še nekaj. 
Od lastnikov delnic Certe bi bilo normalno pričakovati, da boste najpogostejši gostje Hotela Cerkno. Le od tam lahko pričakujete dividende, kajne? Ste se kdaj vprašali, zakaj tako poredko izkoristite usluge od katerih bi vam v žep lahko kanilo nekaj več? To se od lastnikov po vsem svetu tudi pričakuje.

Torej, če vam je mar razvoj Cerknega, mar za vaš osebni prispevek, potem je pametno vse navedeno še enkrat dobro premisliti. Še vedno lahko osebno pridete na skupščino 29. avgusta in tam podprete razvoj. Morebitno že oddano pooblastilo na podlagi demagogij, ki jih je širila doslej skupina Ozaveščenih Cerkljanov, je možno preklicati, ali izničiti z osebno prisotnostjo ali s podpisanim novim pooblastilom za nasprotno, razvojno opcijo.

Sama nisem delničarka, kot sem že omenila, a privilegirancem, ki so se jih nenavadna odkritja v dokumentaciji hotela močno dotaknila, vsaj mene ni uspelo prepričati, da se resnično zavzemajo za vas, za delničarje, za malega človeka. Vi pa seveda imate pravico odločati po lastni presoji, važno je, da imate podlago, da si lahko ustvarite svoj pogled na trenutno bitko na Cerkljanskem.

Zakaj mislite, da vas tako vneto prepričujejo? Celo na način, ki nam je doslej poznan samo z državnih volitev. Samo do skupščine ste njihovo orožje, potem boste spet pozabljeni in zavrženi delničarji. Spet se bodo okoriščali in izčrpavali vrednost vašega premoženja. Do takrat pa jim v grlo teče precej umazana voda preteklosti in do takrat ste jim zelo pomembni.
Vi pa prosim razmislite o tej stvari še enkrat in o vsem do sedaj slišanem tudi.