Članek
Javna vprašanja gospodu Miru Cerarju na katera še vedno ni odgovora!
Objavljeno Jun 15, 2014

Miro Cerar
Zavod 14
Cankarjeva 4
1000 Ljubljana
e-naslov: info@miro.cerar.si

vir slike: www.delo.si

Zadeva: Javna vprašanja novodobnim politikom


Spoštovani gospod Miro Cerar!

Podali ste se v politične vode in kot predstavniki civilne družbe Vam želimo postaviti nekaj vprašanj, da bi Vas lahko sodržavljanke in sodržavljani bolje spoznali, kako razmišljate in delujete, oziroma kaj ste počeli do sedaj. Prosimo Vas, da nam v čim krajšem času odgovorite na naslednja vprašanja, ki jih bomo objavili na spletnih straneh obeh civilnih organizacij:

1. Koliko časa ste bili sodelavec v Zakonodajno-pravni službi DZ in kako je to potekalo, kakšna je bila vaša pozicija in koliko ste bili za to plačani?

2. Koliko zakonov je DZ sprejel od leta 1991 do danes? Koliko zakonov ste dali skozi svoje roke?

3. Ali ste svetovali tudi v postopkovnih primerih, kjer je šlo za referendumske pobude in zahteve? Koliko je bilo pobud in koliko zahtev? Kaj so bili glavni razlogi, da so bile pobude zavrnjene?

4. Ali priznavate dejstvo, da je zbiranje podpisov za referendume in kandidatne liste urejeno na protiustaven način, z obveznim potrjevanjem na Upravnih enotah?

5. Ali ste glede omejevanja referendumov res izjavili, da "ljudstvo že ne more odločati o vseh stvareh"?

6. Ali ste pri spreminjanju 90. člena Ustave kot vodja Strokovne komisije Ustavne komisije DZ res ignorirali  vsa opozorila civilne družbe? Lahko rečemo, da je bil zaradi te grobe postopkovne kršitve postopek spreminjanja Ustave nelegitimen in v nasprotju z načeli mednarodnih konvencij, ki varujejo pravico do sodelovanja pri urejanju javnih zadev (res publica)?

7. Verjamete v vladavino strokovnjakov ali v vladavino ljudstva?

8. Ali poznate dejstvo, da politične stranke ne morejo več pridobivati sredstev s strani pravnih oseb, po drugi strani pa se sredstva iz državnega in občinskih proračunov delijo na diskriminatoren način, torej protiustavno? Ste glede meje 1% za finančno-politično diskriminacijo seznanjeni z mnenjem Varuha enakih možnosti, g. Boštjana Vernika?

9. Ali podpirate ureditev, da politične stranke dobijo določen delež vnaprej zagotovljenih sredstev, in se tako otresejo potrebe po animiranju vsakega volilca posebej, ali pa podpirate idejo financiranja političnih strank po načelu "1 glas = 1 cent", kjer volilci s svojimi glasovi določajo "tržno vrednost" političnim strankam?

10. Glede na to, da je vaša stranka izven parlamentarna, sprašujemo, ali boste tako kot DL in PS na prejšnjih volitvah, tudi vi nastopili skupaj z velikimi strankami, ali boste sprejeli vlogo izven parlamentarnih strank, ki jim je skupaj namenjen le del medijskega prostora na RTV SLO?

11. Ali računate na boljše pokrivanje pri zasebnih medijih, kjer ni zakonskih pravil za uravnoteženo predstavitev kandidatnih list?

12. Koliko časa ste sodelovali kot zunanji svetovalec odvetniške pisarne Mira Senice? Koliko denarja ste zaslužili v tem času za to svetovanje? Lahko naštejete 10 najbolj pomembnih ustavnih vprašanj, ki ste jih reševali preko te odvetniške pisarne?

13. Koliko časa ste bili član in koliko časa predsednik Sodnega sveta Slovenije? Koliko javnih sredstev ste prejeli v tem času? Lahko naštejete 5 najbolj pomembnih kadrovskih odločitev (imen sodnikov ni potrebno naštevati, gre zgolj za boljšo predstavo volilk in volilcev o tem, kaj ste dejansko počeli), ki so bile sprejete v vašem mandatu?

14. Lahko pojasnite odpiranje in zapiranje in ponovno odpiranje vašega s.p. podjetja? Koliko denarja ste zaslužili preko vseh svojih s.p. v vsem času?

15. Lahko pojasnite, kako je bilo sodelovati pri vzpostavljanju samostojne in neodvisne države (1991), in kako je bilo sodelovati pri predaji politične(2004), vojaške(2004) in ekonomske(2007) suverenosti Slovenije? Kateri postopek vam je osebno dal več zadovoljstva?

16. Ste zadovoljni, ker ste sodelovali pri argumentaciji za preprečitev referenduma o Lizbonski pogodbi? Še vedno mislite, da je bilo dobro, da tega referenduma ni bilo? Bi se po vaše ljudstvo odločilo napačno?

17. Ali še sodelujete z Evropskim centrom za reševanje sporov in koliko denarja ste zaslužili pri tem?

18. Koliko časa ste zaposleni na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in kakšna je bila vaša kariera na tem področju? Koliko sredstev ste zaslužili s pedagoškim delom?

19. Ali verjamete, da lahko človek dobro opravlja le eno funkcijo naenkrat in da bi morali ljudje dati drugim priložnost na ta način, da se sami kakšni funkciji odpovedo? Kaj bi bilo etično in kaj moralno, v tem primeru?

Hvala vnaprej za kratke, nedvoumne in jasne odgovore. 

Vse dobro in lepo pozdravljeni! 


Cerarja torej ne maraš Ivana. Odkrito povej in ne zavijaj tega dejstva v okvir nekih vprašanj.

manjka eno bistveno vprašanje? Kdo miro cerar vam financira bogato predvolilno kampanjo in pojavljanje v vseh medijih vsakodnevno?