Članek
Islandija odpisuje kredite svojim državljanom in s tem postaja največji sovražnik svetovnih bank
Objavljeno May 03, 2014

Islandska vlada je pred kratkim sprejela zakon, s katerim je svojim državljanom odpisala hipotekarne dolgove do višine 24.000 eurov. S tem je izpolnila eno od ključnih predvolilnih obljub, ter se uspešno zoperstavila pritiskom svetovnih bank, IMF-a in OECD-ja. 

Po informacijah islandske vlade, se bo povprečno dolg vsakega gospodinjstva s tem zmanjšal za 13 odstotkov (si predstavljate, kakšna zadolžnenost je to). Skupni znesek odpisanih kreditov bo znašal 1,2 milijarde USD. 

Islandija je trn v peti svetovnim bankirjem

Zaradi dejstva, da je Islandija vedno bolj znan in razvpit primer države, ki na prvo mesto postavlja svoje državljane  in njihove interese in NE interese bank, postaja hud trn v peti mednarodnim posojilodajalcem. Namreč, bankirjem nikakor ni v interesu, da se v svetu preveč sliši, kakšne so islandske metode reševanja ekonomske krize, ker bi se to lahko začelo izvajati tudi v drugih državah. Posledično se bankirji zelo trudijo preprečiti odpis dolgov. 

Verjetno je bralcem jasno, da denar, ki ga mednarodne bančne institucije posojajo tudi nam, realno NE OBSTAJA, je "izmišljen", medtem ko vračamo realen denar in povrhu vsega še realne obresti!!!

Malo več bi se lahko poglobili v to kar prevajate. Če bi pisali iz prve roke vaš tekst nebi bil to kar je. Izredno pomankljiv in tako zavaja celotno slovensko javnost.

Razmerje 10:90 ni pretirana, ampak je to bančno pravilo. Bank of North Dakota se tega pravila drži in krize ne čutijo. Enako velja za Eko banko na Švedskem. Slednji banki sta ljudski, torej poslujeta mimo posrednih bank, lastništvo pa je pokrajinsko ali mestno, ter državno, vendar v drugačni obliki družbene ureditve kot jo poznamo.

Modelsson. Vsaj nickname si si pravo nataknil. Res si model. Riki. Tuji upniki kljub notranjem deviznem zakonu dobivajo sredstva nazaj. Ti isti tuji upniki, torej tuji investitorji in domači lastniki takrat propadlih bank, so kupili banke oziroma kredite za 40% njihove vrednosti. Njihovo investicijo so že zdavnaj dobili izplačano. Hočejo le še več.

Niko. V celo stvar se je potrebno poglobiti bolje kot le z dodatki linkov ki so pogosto poslani s strani vlade. Nikomur na Islandiji ne bodo odpisali 25000 evrov.

Bi bil zelo vesel vaše informacije odkod vam podrobnosti iz tega članka, ki na mnogih mesti niso resnična čisto nič. Tam kjer se resničnost kaže je le ta tretjinska in ne celotna.