Članek
Ivan Puc: Na zemlji in v vesolju
Objavljeno Oct 21, 2015

»Po dveh letih se je Nyberg spomnil, da je v Sloveniji korupcija. Kje je bil dve leti, ko je dobival tako visoko plačo?« je razpredal vodja poslancev vladne SD Matjaž Han o pismu, ki ga je zamenjani predsednik upravnega odbora slabe banke Lars Nyberg namenil predsedniku vlade. Kako pa ve, da Šved ni že kak sum korupcije odnesel na policijo? Sicer pa je vsakogar, kdor se oglasi, ker mu je prekipelo, tako kot je Nybergu, mogoče vprašati, zakaj tega ni povedal že prej. Finančni minister in predsednik vlade sta gotovo vedela za nepravilnosti pri izplačevanju plač v Družbi za upravljanje terjatev bank, pa več mesecev nista naredila ničesar. Zganila sta se šele po zadnjem orkestriranem medijskem direndaju.  

Miro Cerar se dela, kot da ga politično šarjenje po DUTB in besede Šveda niso prav nič pretresli. Na njegovo srečo dogajanje nima medijske spremljave, ki smo je vajeni ob drugih aferah. Dobila pa je policijsko spremstvo. Pozornost se tako vsakič obrne proti početju in nepravilnostih, ki so jih zagrešili vodilnih v slabi banki. Če premier ni pokazal empatije za Nyberga in njegova svarila pred korupcijskim smradom v Savi, d. d., ga ima toliko več za gladujočega postgravitacijskega umetnika in njegovo kulturalizacijo vesolja. Obiskal ga je in mu dal (obljubil) vse, samo da bi spet jedel. Soustanovitelj Ksevta je izsilil celo mnenje direktorata za javno računovodstvo, da je bila uporaba javnih sredstev v Ksevtu upravičena in transparentna. (Ministrstvo za kulturo se s tem ne strinja in vztraja pri tem, da je bil javni denar porabljen netransparentno in nenamensko.)

Toliko o kritju uporabe denarja za nazaj, za finančni tok v prihodnje, ki spet ne bo prišel iz koloniziranega vesolja in ne iz Bruslja, pa bo poskrbljeno s Slovensko vesoljsko agencijo, okoli katere se bodo zbrala kar tri ministrstva. Čez kaki dve ali tri leta, če bo agencija s sedežem v Vitanju res ustanovljena (o tem dvomimo), se bo slovenska vesoljska avantura končala z revizijo računskega sodišča in nato kriminalistično preiskavo NPU. Odgovornega ne bo težko najti, preiskava pa bo kar v kabinetu predsednika vlade in ne v vesolju. Saj smo to že doživeli.