Članek
Romanja k Frančišku: Tudi Miro Cerar se bo v Vatikanu srečal s papežem Frančiškom
Objavljeno May 18, 2015

Tudi Miro Cerar se bo srečal s papežem Frančišku v Vatikanu. Dve leti potem, ko se je že po slabih treh mesecih na položaju premierke tam sončila Alenka Bratušek. Po imenovanju nadškofov so v kabinetu predsednika republike Boruta Pahorja stekle priprave za obisk papeža v Sloveniji. Kaj razen fotografij s priljubljenim rimskim škofom prinašajo vsa ta romanja na najvišji ravni za Cerkev v Sloveniji in za vernike?

Čeprav gre za razmerje med Svetim sedežem in državo, ni vseeno, kakšno je ob vseh teh obiskih, za katere je papež očitno zelo odprt, mnenje lokalne Cerkve. Ta je zaradi nerešenih vprašanj najbolj zainteresirana za dialog z državo. Iz krogov blizu vodstva Cerkve je zato slišati, da imajo nekateri o Cerarjevem obisku pomisleke. Prav tako niso najbolj navdušeni nad imenovanjem novega veleposlanika pri Svetem sedežu Tomaža Kunstlja, pa tudi nad njegovimi besedami, da »med Cerkvijo in državo v Sloveniji ni veliko odprtih vprašanj«. Izrekel jih je potem, ko je 20. aprila papežu izročil poverilna pisma.

V tiskani izdaji in v Trafiki za tablične računalnikeveč o tem, katero nerešeno vprašanje bo na srečanju papeža in Cerarja resno vzeto v pretres; se bo po Cerarjevem rokovanju s papežem kaj sprostilo; zakaj se sogovornika ne bi smela izogniti ravnanju premierjeve stranke; o spremembi slovenske ustave; o novem veleposlaniku pri Svetem sedežu Tomažu Kunstlju.