Članek
Borci Islamske države se drogirajo s kaptagonom
Objavljeno Nov 26, 2015

Francoski policist, ki se je pogajal z napadalci v Parizu, trdi, da so bili pod vplivom drog. Borci Islamske države množično uporabljajo Kaptagon, da bi dalj časa ostali budni in polni energije.

Turške oblasti so za vikend ob meji s Sirijo v dveh akcijah zaplenile skoraj 11 milijonov tablet sintetične droge kaptagon, ki jo masovno uporabljajo islamski skrajneži, da bi dalj časa ostali budni in polni energije. 

Kaptagon je tržno ime za amfetamin fenetilin, sintetični stimulant, ki je izredno priljubljen na Bližnjem vzhodu. Masovno ga proizvajajo v Siriji in je eden od ključnih momentov državljanske vojne, saj imajo od njega koristi različne frakcije, ki v žep pospravijo dobičke od prodaje droge. 

Uporabili naj bi ga tudi akterji terorističnih napadov v Parizu. 

Pogajalec pravi, da so bili zadrogirani

Francoski policist, glavni pogajalec v dramah s talci, ki se je v petek, 13. novembra pogajal z napadalci v Parizu, je za Sky News povedal, da je prepričan, da so bili pod vplivom drog. 

Pogajalec, v javnosti poznan kot Pascal, ki se je pogovarjal z Omarjem Mostefaijem in Samijem Amimourom, pravi, da so bili "zelo nestrpni, vznemirjeni, zmedeni, kot da so bili pod vplivom drog. Neprestano so ponavljali iste stavke: "Mi smo vojaki kalifata. Za to je kriv predsednik Hollande. Napadate naše ženske in otroke v Siriji. Mi se branimo tako, da napadamo ženske in otroke v Parizu."

Da so napadalci delovali, kot da bi bili pod vplivom drog, govorijo še drugi indici, a forenzične preiskave tega še niso potrdile. 

(Foto: EPA)

Kaptagon našli v sobi Salaha Abdeslama

Po poročanju francoskih medijev, ki se sklicujejo na policijske vire, so kaptagon našli med preiskavo stanovanja terorista Salaha Abdeslama, ki je sodeloval v napadih v Parizu in je sedaj na begu. 

Beri dalje...