Članek
"V prihodnjih dnevih ali tednih lahko spet udarijo"
Objavljeno Nov 16, 2015

Francija je ponoči izvedla številne protiteroristične racije in z letali napadla položaje IS v sirski Raki, kjer naj bi se teroristi izurili. Francoski premier svari pred možnostjo novih napadov. Opoldne minuta molka po vsej uniji.

Po petkovih terorističnih napadih v Franciji intenzivno iščejo osumljenca za napade Salaha Abdeslama, rojenega v Bruslju, ki je še vedno na begu. Oblasti opozarjajo, da je izredno nevaren, Belgija je za njim razpisala mednarodno tiralico.

Moškega naj bi sicer že v soboto skupaj s še dvema moškima ustavili v avtu ob belgijski meji, a so ga po preverjanju izpustili.

Abdeslam naj bi bil eden od treh bratov vpletenih v napade in ga sedaj iščejo tudi v Belgiji. Njegov 31-letni brat Brahim Abdeslam se je razstrelil pri kavarni na bulevarju Voltaire, tretjega brata pa so že aretirale belgijske oblasti.

Doslej so sicer identificirali tri od sedmih ubitih napadalcev, poleg brata ubežnika še dva Francoza. Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve poudarja, da so napade organizirali v tujini, veliko vpletenih zato ni bilo na radarjih francoskih varnostnih organov.

Protiteroristične racije

V povezavi z napadi so že aretirali trinajst ljudi, sedem v Belgiji in šest v Franciji, francoske varnostne sile pa so v več krajih izvedle obsežne protiteroristične racije. Med drugim v pariškem predmestju Bobingy, v Tolousu, kjer naj bi po poročanju francoskih medijev prijeli najmanj tri ljudi, ter na širšem območju Grenobla. 

V Franciji po petkovih napadih veljajo izredne razmere in poostreni varnostni ukrepi, a bo danes kljub temu v vseh šolah potekal pouk, vrata bodo znova odprli tudi pariški muzeji in kulturne ustanove. Francoski predsednik Francois Hollande je napovedal, da bo izredne razmere podaljšal na tri mesece.

Francoski premier Manuel Valls je v kratkem intervjuju za radijsko postajo RTL France danes zjutraj poudaril poudaril, da bo morala Francija v prihodnosti živeti s terorističnimi grožnjami in se pripraviti na možnost novih terorističnih napadov. 

"Teroristi lahko v prihodnjih dnevih ali tednih spet udarijo. Ne sme nas biti strah, a moramo biti pripravljeni nanje," je dejal. Ponovil je, da je Francija v vojni proti terorizmu in bo skladno s tem delovala. "Na udarec se bomo odzvali z udarcem," je dejal.

Dodal je, da so petkove napade v Parizu načrtovali v Siriji, kjer so pripravili načrte za še več drugih napadov, usmerjenih v Francijo in druge evropske države. 

Z letali napadli položaje IS v Siriji

Francoska vojaška letala pa so medtem izvedle enega največjih napadov na položaje islamske države v Siriji. V sodelovanju z ameriškimi silami so bombardirala oporišče IS v sirskem mestu Raka ter pri tem uničila poveljniško točko in vadbišče.  

"Prvo uničeno tarčo so skrajneži uporabljali kot poveljniško točko, center za rekrutiranje džihadistov ter skladišče orožja in streliva. Druga je predstavljala vadbišče teroristov," je navedlo francosko obrambno ministrstvo.

Beri dalje...