Članek
Na meji mirno, Pahor gre v Zagreb
Objavljeno Nov 12, 2015

Po včerajšnji zaostritvi napetosti na hrvaški meji pri Rigoncah, je danes na območju mirno, vojska pa nadaljuje s postavljanjem ograje.

Potem ko je Hrvaška včeraj protestirala, da je Slovenija pri Rigoncah postavila mejo na hrvaškem ozemlju in so včeraj popoldne območje preletavali hrvaški helikopterji, na meji pa je bilo na obeh straneh polno policistov, je stanje na območju danes zjutraj relativno mirno. 

Vojaki nadaljujejo s postavljanjem ograje

Na območje Velikega Obreža na slovenskem oz. desnem bregu Sotle, kjer so do mosta na mejnem prehodu Rigonce v sredo postavili približno dva kilometra žičnate ograje, so davi nekaj po 7. uri prišli slovenski vojaki in nadaljevali s postavljanjem v smeri proti toku Sotle oz. bližnjemu mejnemu prehodu za obmejni promet Rakovec, kjer je poleg  mosta v Rigoncah drugi možen prehod preko Sotle.

PREBERITE ŠE: 

Odstranite ograjo do jutra, sicer jo bomo mi

Hkrati s postavljanjem ograje proti severu pa slovenski vojaki na terenu dopolnjujejo tudi v sredo postavljeni del ograje od Velikega Obreža proti mejnemu prehodu Rigonce.

Sporna območja ob Sotli

Hrvaška trdi, da je ograja na sedmih točkah postavljena na njeno ozemlje, Sloveniji je postavila ultimat, naj jo odstrani do jutra, sicer jo bodo sami. Naša vlada trdi, da je ograja v celoti na slovenskem ozemlju.

Problematična so področja ob Sotli, kjer meja s hrvaško ni določena, reka pa je zaradi spreminjanja struge ustvarila rokave, zaradi katerih se deli hrvaškega ozemlja nahajajo na desni strani Sotle in obratno. 

"Tehnične ovire na meji s Hrvaško postavljamo na slovenskem ozemlju, izogibamo se spornim območjem in konfliktom ter pričakujemo, da bo tako ravnala tudi Hrvaška," je včeraj za Odmeve povedal notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Beri dalje...