Članek
Cerarja primerjajo z Orbanom
Objavljeno Nov 11, 2015

Nemški FAZ ocenjuje, da Ljubljana ograjo postavlja predvsem iz strahu pred tem, kaj bosta naredili Nemčija in Avstrija. Slovenska vlada hoče preprečiti vtis, da sledi Madžarski, čeprav se Cerarjeve izjave bistveno ne razlikujejo od Orbanovih.

O postavljanju ograje Slovenije na hrvaški meji poroča večina večjih svetovnih medijev. Povzemajo izjavo slovenskega premirja Mira Cerarja, ki je dejal, da bo država na mejo postavila "tehnične ovire", da bi nadzorovala tok migrantov. 

Britanski BBC navaja Cerarjeve besede, da Slovenija meje ne zapira, ampak se želi na ta način izogniti "humanitarni katastrofi" pred pričakovanim prihodom novega večjega števila migrantov v državo. 

Najmanjša na balkanski poti

Navajajo, da je ograjo na hrvaški in srbski meji že postavila Madžarska, zaradi česar se je tok migrantov preusmeril čez Slovenijo, najmanjšo državo na t. i. balkanski poti. 

"Ljubljano vodi predvsem strah"

Nemški dnevnik Frankfurter Algemeine Zeitung medtem piše, da Ljubljano vodi predvsem strah, kaj bosta storili Nemčija in Avstrija. 

Povzema ocene slovenske vlade, da bi lahko v državo, potem ko je v Grčiji znova stekel trajektni promet, že do četrtka prišlo 30, skupaj v tem in prihodnjem tednu pa kar 100 tisoč beguncev in migrantov. 

FAZ povzema tudi besede nemške kanclerke Angele Merkel, ki je včeraj dejala, da razume odločitev Slovenije v luči pomanjkljive skupne begunske politike EU, kar kaže na to, da 
je nujno treba poiskati skupno evropsko rešitev. 

Preprečiti hočejo vtis, da sledijo Madžarski

Cerarjeva vlada skuša po pisanju časnika preprečiti vtis, da sledi Madžarski. Od 16. oktobra, ko je madžarska postavila ograjo na meji s Hrvaško, je Slovenijo prečkalo okoli 170 tisoč beguncev. 

Beri dalje...