Članek
Začeli bodo v Zavrču in Brežicah
Objavljeno Nov 11, 2015

S postavljanjem ograje, visoke okoli 1,8 metra bodo najprej začeli tam, kjer je teren najbolj prehoden, hriboviti predeli sledijo pozneje. Ceste med kraji bodo ostale odprte.

Vojska, policija in civilna zaščita bo predvidoma danes na meji s Hrvaško začela postavljati ograje, najprej v Spodnjem Podravju in na Brežiškem. 

PREBERITE ŠE: 

Postavljanje ograj se ta trenutek še ni začelo, a naj bi se to zgodilo tekom dneva. Na avtocesti med Krškim in Brežicami so opazili konvoj vojaških tovornjakov, ki je nato odpeljal proti Dobovi, tam pa obrnil proti Velikemu Obrežu ob slovensko-hrvaški meji.

Sliši se glas motornih žag

Ker je območje policija zaprla, novinarji ne morejo zraven, zato ni čisto jasno, kaj se dogaja. Kot je videti s hrvaške strani pri Vukovem Selu, sicer oddaljenem približno kilometer, so na terenu vojaške inženirske enote, ki so že začele z raztovarjanjem kolutov žice s tovornjakov.

Tovornjaki s koluti so vidni tudi iz kraja Veliki Obrež, kjer se trenutno najaja naš novinar na terenu. Po njegovih navedbah se sliši žaganje z motornimi žagami, Hrvatje na drugi strani meje pa so zaradi aktivnosti na naši strani meje vznemirjeni.

 

Slovenska vojska sicer informacij o dogajanju ne daje.

Dela potekajo tudi v sprejemnem centru v Dobovi, kjer buldožerji očitno razširjajo območje centra.

Okoli 1,8 metrov visoka ograja

Po napovedi, da bo Slovenija na meji s hrvaško postavila tehnične ovire, so se včeraj sestali župani štirih obmejnih občin v Spodnjem Podravju - Cirkulan, Žetal, Podlehnika in Zavrča.

Kot je za STA po srečanju pojasnil župan Zavrča Miran Vuk, se bo ograje postavljalo v več občinah hkrati, in sicer najprej tam, kjer je teren najbolj prehoden, hriboviti predeli pa pridejo na vrsto nekoliko pozneje. Visoke bodo okoli 1,8 metra, začasne in varovane.

Ceste bodo odprte

Oblasti so občine pozvali, da pri postavitvi pomagajo z gasilci in civilno zaščito, pristojni pa so osebno stopili v stik tudi z vsakim lastnikom parcel, na katerih bo stala ograja. Ob tem je Vuk po navedbah agencije poudaril, da bodo ceste med kraji ostale odprte, prav tako ne bo moten prehod po poteh, kjer se ljudje vozijo s kmetijskimi stroji.

S postavitvijo ograj naj bi danes začeli tudi na brežiškem koncu, neuradno je po navedbah tiskovne agencije s takšno namero seznanjen tudi župan Podčetrtka Peter Misja.

Beri dalje...