Članek
To je Mramorjeva davčna reforma
Objavljeno Nov 11, 2015

Četrti davčni razred ostaja, socialne kapice ne bo, obdavčeni bodo tudi dobički od kapitala po preteku 20 let, prepolovljena je olajšava za raziskave in razvoj in uvedena olajšava za nagrajevanje delavcev.

Ministrstvo za finance, ki ga vodi Dušan Mramor, je v javno razpravo poslalo osnutke treh davčnih zakonov. 

To so spremembe: 

1. Ugodnosti ob izplačila iz dobička

Z zakonom o posebni davčni obravnavi nagrajevanja uspešnosti delavcev se predlaga posebna davčna obravnava dohodkov delavcev za uspešnost. 

Upravičenci do nje bodo tako delodajalci kot delavci. Delodajalci bodo morali za pridobitev davčnih ugodnosti vnaprej določiti kriterije nagrajevanja uspešnosti, za ta izplačila pa bodo lahko namenili največ 20 odstotkov dobička iz poslovanja.

Delodajalec bo moral dohodek za uspešnost izplačati vsem delavcem, ki so bili pri njem nepretrgoma zaposleni vsaj šest mesecev in bodo izpolnjevali kriterije nagrajevanja. Vsak delavec bo lahko prejel nagrado v višini največ dveh svojih povprečnih plač oz. ne več kot 5000 evrov.

Dohodki za uspešnost se ne bodo vštevali v osnovo za prispevke za osebe v delovnem razmerju, medtem ko se bo v davčno osnovo za dohodnino vštevala le polovica dohodka za uspešnost.

2. Ukinitev več olajšav za raziskave in razvoj

Dodatna sredstva za državni proračun pa si na finančnem ministrstvu obetajo od ukinitve cele vrste olajšav v zakonu o dohodnini ter zakonu o davku od dohodkov pravnih oseb, in sicer v skupni višini približno 87 milijonov evrov letno.
Tako se v obeh zakonih predlaga znižanje olajšave za vlaganja v raziskave in razvoj (s sedanjih 100 odstotkov na 50 odstotkov). 

Druge spremembe olajšav so: 

3. Črtanje olajšav za zaposlovanje

4. Črtanje olajšave za donacije za izplačila političnim strankam

5. Znižanje olajšave za investiranje (s sedanjih 40 odstotkov na 20 odstotkov)

6. Ohranitev četrtega davčnega razreda

Četrti davčni razred z 50-odstotno obdavčitvijo pri dohodnini, ki je bil uveden kot začasen protikrizni ukrep in bi moral z letom 2015 ugasniti, bo ostal še do leta 2020.

Beri dalje...