Članek
Na vstop v Avstrijo jih čaka več tisoč
Objavljeno Nov 02, 2015

Včeraj in ponoči je na mejnem prehodu Dobova skupaj vstopilo več kot 8500. Še vedno je najbolj obremenjen Šentilj, saj avstrijski organi tudi to noč niso sprejemali novih beguncev.

Minuli vikend je glede prehoda beguncev skozi državo minil relativno mirno. Na Dobovo so v nedeljo zvečer in danes ponoči s Hrvaške pripeljali trije vlaki z nekaj manj kot 3200 begunci, ki so jih odpeljali v različne centre po državi. Včeraj in ponoči do pete ure zjutraj jih je na mejnem prehodu Dobova skupaj vstopilo več kot 8500. 

Najbolj obremenjen je še vedno Šentilj, saj avstrijski organi tudi to noč niso sprejemali beguncev. Trenutno je v tamkajšnjem nastanitvenem centru 4338 oseb. "Zvečer je iz Dobove v Šentilj prispelo devet avtobusov z 471migranti in ob 0.20 vlak iz Dobove z 1033 migranti," pojasnjuje Bojan Kitel s PU Maribor. "Avstrijski varnostni organi tekom noči niso sprejeli nobenega migranta, ssprejemanjem pa bodo nadaljevali danes tekom dne."

Sprejemna centra v Središču ob Dravi in Gruškovju sta prazna, iz Dobove so begunce ponoči z vlaki in avtobusi policisti pospremili v Gornjo Radgono, Lendavo, na Vrhniko, Šentilj in Jesenice. "Z 1029 tujci, ki so prispeli z vlakom okoli 4. ure, pa policisti v Dobovi opravljajo postopke evidentiranja, nato jih bodo s slovenskim vlakom nadaljevali pot proti Šentilju," pojasnjuje Alenka Drenik s PU Novo mesto. Okoli 600 beguncev, ki so jih z vlakom prepeljali na jesenice, je zjutraj že prestopilo avstrijsko mejo. 

O beguncih tudi v državnem zboru

O begunski krizi bodo danes razpravljali člani odbora za notranje zadeve. Obravnavali bodo predlog priporočila vladi v zvezi z neobvladljivimi razmerami na meji s Hrvaško in zahtevo za mnenje predsednika republike o tem vprašanju.

Beri dalje...