Članek
Brrr, zebe! Hladneje kot v Skandinaviji!
Objavljeno Oct 01, 2015

Temperature so ta trenutek za dve, tri stopinje pod povprečjem. Jutri sončno, potem nekoliko oblačno, brez večjih spememb do prihodnjega konca tedna.

"Vreme zdaj prehiteva čas kar za dva meseca, hladneje pri nas kot v Skandinaviji," pišejo na portalu Slomedia.it, kjer opisujejo temperature v Furlaniji Julijski krajini (FJK). Ob tem navajajo, da je deželna meteorološka opazovalnica FJK na Višarjih (1789 metrov) včeraj namerlila prvi ledeni dan. Najvišja dnevna temperatura je bila - 0,2, najnižja nočna pa -2,8 stopinje Celzija. Tudi na Kredarici so zjutraj namerili - 5, včeraj pa - 6,6 stopinje Celzija. 

V nižinah Slovenije so bile davi temperature do 10 stopinj Celzija, le na Primorskem za kakšno stopinjo višje, medtem ko so v Stockholmu ob 8. uri zjutraj namerili skoraj 11 stopinj Celzija.

Dve, tri stopinje pod povprečjem

"Kaj zelo kritičnega ali posebnega ni," pravi Andrej Pečenko, dežurni prognostiki pri Agenciji RS za okolje (Arso). "Povprečne temperature so res zanihale malo navzdol, dve, tri, morda kje tudi štiri stopinje so bile pod povprečjem."

Nad južno Skandinavijo je trenutno območje visokega zračnega pritiskka, kar je za njih ugodno in jim prinaša toplejši zrak. "Pri nas pa je malo bolj oblačno," razloži Pečenko. "Malo manj se segreje čez dan in zjutraj nekoliko bolj ohladi."

Beri dalje...