Članek
Na območju PU Novo mesto čez mejo 1185 beguncev
Objavljeno Sep 19, 2015

Največji del beguncev je v našo državo prispel do polnoči, od polnoči do zjutraj jih je prišlo le 35. Večino so že prepeljali v sprejemne centre po državi. Ponoči je pri prehodu Rigonce prišlo do nasilja. Noč na tem delu so begunci prebili na tleh.

Jutro, ura še ni sedem. Pred mejnim prehodom Rigonce se počasi prebuja okrog sto beguncev, ki so noč prespali na tleh na mostu čez Sotlo tik pred prehodom. Odeje in najnujnejše so jim razdelili prostovoljci. 

Na območju PU Novo mesto je sicer do današnjega jutra prispelo 1185 beguncev. “V sprejemnem centru v Brežicah je trenutno nastanjenih 119 tujcev. Ostale tujce so prepeljali v sprejemne centre po državi, kjer potekajo postopki evidentiranja in v Center za tujce v Postojni,” zjutraj pove Alenka Drenik z novomeške policijske uprave.

V Gornji Radgoni in Postojni

V Centru za tujce v Postojni jih je po besedah vodje centra Jožeta Konca okoli 240, med njimi večina Sircev in Iračanov. "Tukaj je stanje brez posebnosti," pravi Konec. V nastanitveni center na Sejmišče v Gornji Radgoni pa je bilo okoli ene ure zjutraj sprejetih 198 tujcev, čez dan pa jih bodo predvidoma tja prepeljali še več. "V centru poteka nastanitev tujcev in najava hrvaškim varnostnim organom za vrnitev na podlagi sporazuma o vračanju oseb med državama," je pojasnila SuzanaRauš. iz PU Murska sobota. "Večinoma gre za družine z otroki, domnevno državljane Sirije, Afganistana, Pakistana, Iraka, Bangladeša, Nigerije in Egipta. Nihče ni zaprosil za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji."

Spomnimo, da je Hrvaška včeraj zavrnila 201 begunca, ki jih je Slovenija skladno s sporazumom želela vrniti na Hrvaško.

Beri dalje...