Članek
Slovensko opravljanje in nevoscljivost
Objavljeno Dec 04, 2013

Ja, to pa je tema, ki je nikoli dokoncna in zares nikoli koncana. Ravno vciraj je ena moja prijateljica objavila na fb, da ne razume ljudi, ki govorijo o drugih ljudeh za njihovim hrbtom pa se mi je pred ocmi odvrtel meni moj lastni film. Vem da so to ene vrste situacije, ki nam zares lahko naredijo ogromno skode, ki je za povrhu se zelo tezko poravljiva. Ljudje zaradi lastnega neznanja in nerazumevanja temeljnih cloveskih vrednot, kot sta spostovanje in sprejetost zelo hitro verjamejo izmisljenim zgodbam o nas samih, ki krozijo od ust do ust. Hocem pa vam predstavit drugo plat te tipicne Slovenske lastnosti, ki se imenuje opravljanje in nevoscljivost. Ze, star Slovenski pregovor pravi za vsakim dobrim konjem se kadi in to se kako drzi. Morate razumet da bolj kot vam govorijo za vasim hrbtom in bolj kot so na kak drug nacin skodozeljni do vas. BOLJ STE JIM VSEC. Objavljam delcek enega mojega pogovora z eno precej skodozelno gospo, ki sem ga imela pred casom in mi je zivo ostal v spominu. Pa imenujmo to gospo Marija.

Marija= Irena sosedje so kupili nova okna.

Irena= O super super

Marija= Ma kako super lepo vas prosim Irena

Irena=Seveda je super, hisa ima sedaj lepsi izgled, pa nekaj bodo prihranili pri ogrevanju, ker nova okna dobro tesnijo

Marija= Me pa prav zanima, kje so dobili denar za nova okna, ze lani so kupili traktor, pa predlani so zgradili nov hlev za zivino, pa na dopust so sli, pa vozijo se v novih avtomobilih. Zagotovo so denar nekje ukradli. Irena mislim da se ukvarjajo z preprodajo drog ali pa se gredo trgovino z belim blagom. Sem prepricana da na posten nacin vsega tega niso naredili.

Irena= Seveda so naredili na posten nacin, Marija lahko pa da so se jim financni dohodki povecali, lahko so dobili kako dediscino, lahko so dobili bancno posojilo, lahko pa tudi da so na loteriji kaj zadeli. Marija ne morete vedet. Raje usmerite svoj cas in energijo v svoje zivljenje in vam lastne finance. Raje kot s sosedi se ukvarjajte s tem; kako se bodo vasi prihodki povecali. Pustite sosede pri miru in bodite raje vesela da jim je vse to uspelo.

Marija= Irena vi ste popolnoma zmesana, ne veste kaj govorite, jaz vam razlagam o temu da sumim da so sosedje storili kazniva dejanja, vi pa mi sedaj razlagate da moram biti vesela zaradi tega.

Irena= Ne ne, nikakor ne podpiram kaznivih dejanj, podpiram pa to dejstvo da mora vsak pospravit pred lastnim pragom.Se ozret sam vase in si sam sebi ustvarit lepo zivljenje. Kako so vasi sosedje prisli do denarja nikakor ni vas problem. Vi, morate urejat svoje finance ne njihovih. Zato pustite sosede lepo pri miru.

Marija= Moji sosedje so lopovi in goljufi ne morete verjet kako tezko je zivet v njihovi blizini. Ne morete verjet cesa vse so sposobni niti ne morete verjet koliko skode so ze naredili. Hudic naj jih vzame, hocem da jim vse pogori, kar so ustvarili na neposten nacin, hocem da trpijo zaradi svojih goljufij, hocem ....

Irena= Teh krutih hocem da je bilo toliko da sem na tej tocki najin pogovor vljudno zakljucila, ker ni imelo mobenega smisla vec se trudit karkoli tej gospe Maiji razlagat kaj je in kaj ni njen problem.

Tako razmisljanje in delovanje je znacilno za osebe, ki so nevoscljive in ne znajo pometat pred svojim pragom. Vendar ce take situacije pogledamo nekoliko bolj detajlno precej hitro ugotovimo to; Koliko casa in energije je gospa Marija porabila za to da je urejala financno stanje sosedov ? Koliko noci gospa Marija ni prespala zaradi tega, ker je cele noci razmisljala o temu, Kako deluje trgovina z belim blagom in opojnimi substancami. Koliko casa in energije je gospa Marija porabila za vohljanje okrog sosedove parcele? Koliko ur pogovorov je bilo za domaco mizo gospe Marije na temo sosedove finance?

Ali vi zares mislite da ce jim ne bi bili tako zelo vsec, da bi take osebe porabila toliko casa in energije za to da vohljajo za vami in vsa obrekujejo? Zagotovo ne, zagotovo ne!!! Poleg tega pa je doticna gospa Marija kar sama povedala to kar jo zuli in to je vprasanje KAKO? Taki, ljudje vam ne bodo nikdar zares zavidali vsega kar imate v materjalnem smislu, zavidajo vam nacin kako ste do materjalnega imetja prisli. Skratka zavidajo vam vaso delavnost, vztrajnost, iznajdljivost, obcutek za ravnane z denarjem in nalozbami. Se pravi zavidajo vam vas karakter in osebnost. Je, pa tudi vec kot dovolj v Sloveniji, da samo razmisljate drugace od sivega povprecja pa ste ze nedolzen talec takih oseb. Vendar kot ze receno'' samo za dobrimi konji se kadi''. En lep soncen dan vam zelim, irena

Dobrodošla :)

Ja res je Lana, vse se enkrat vrne. Je, pa tako obnasanje zares znacilno za ljudi, ki sami niso sposobni niti ne znajo nekaj v zivljenju ami ustvarit. Sem ze pred leti ugotovila, da se opravlja tisto kar jim je vsec ne pa tisto kar jim ni vsec. Ma se mi je kar smejalo ob tem spoznanju.

V

Hvala za kompliment, ki ga razberem iz tega zapisa. Imam takšne sosede, so že drugi v vrsti, ki se tožarijo zaradi "ničesar" ampak ker sodišče to dopušča je pravda živa. Pa ne bi smela biti. Zadnji vremenski pojavi so tem zlobnim sosedom na polovico prelomili edino brezvezno divjo jablano, ki je bila v bližini parcelne meje. Dan, ko sem to polomijo zagledala mi je srce zaigralo. Ko ljudje toliko gnojnice stresajo po drugih, ali se sploh zavedajo da bo na koncu vse pristalo na njih? Kako že pravi rek, kar človek obrača Bog obrne?

Joj Vladka se opravicujem ce nisi razumela sporocila zaradi par mankajocih vejic, Mene osebno pa motijo razlicni prerokovalci, jasnovidci....itd., ki so sami sebi namen. Bom zagotovo zapisala mojo iskusnjo z jasnovidci, prerokovalci...itd, ter vsemi ostalimi akterji na tem podrocju.

Irene, jaz sem pa zelo občutljiva na vejice. Bolj kot nevoščljivost, me motijo vejice, ki niso zapisane. Torej: tudi v pisanju je pomembna določena stopnja obnašanja. Če se hočemo pravilno razumeti. Sicer pa ja, vedno je treba pogledati sebi v obraz, v svoje ogledalo, da bi lahko pogledlili v tujega. Vlatka K., 2.53., 5.12.2013 P.S. Pa tudi sama nisem perfektna, zato se učim.

Ja Ana res je, pa ne pocutim se vec kot konj pred tekmo, sem se pa vcasih. In hvala vsem vam za prijazno dobrodoslico

Še en "konjski" pregovor: Plemenitega konja je strah pred tekmo. :-) Dobrodošla med nami - in nič hudega, če se kdaj počutiš kot konj pred tekmo! :-)

O Irene. Dobrodošla! <3