Plačila P2P - nova dimenzija v svetu pretoka denarja med prijatelji

Objavil/a Capo Info, dne 2018-03-06 ob 22:25:48

Ena od trenutno najbolj obetavnih inovacij na področju plačil za fizične osebe v Evropi (in v svetu), ki jo budno spremljajo tudi Evropska centralna banka kot tudi druge banke po svetu, so tako imenovana P2P (peer-to-peer oziroma person-to-person) mobilna plačila. V porastu so namreč mobilne rešitve, ki omogočajo plačila med osebami in s tem poenostavljajo izmenjavo denarja med prijatelji in znanci.  Z rešitvijo, ki se postavlja ob bok svetovnim trendom in so jo razvili strokovnjaki za plačilne sisteme v start-upu MBILLS, pa se ponašamo tudi Slovenci.

 

Raziskava banke Bank of America – Trends in Consumer Mobility Report 2017, ki je preučila nastajajoče plačilne trende, je pokazala, da so mobilna plačila med osebami v Ameriki že nova družbena norma, za katero se pričakuje nadaljnjo spodbudno rast v prihajajočih mesecih. Kot je pokazala raziskava Goldman Sachs in Business Insider je bila leta 2013 vrednost mobilnih plačil med osebami v Ameriki 5 milijard dolarjev, leta 2015 16 milijard dolarjev, za leto 2018 pa se napoveduje do 86 milijard dolarjev. Primož Zupan, direktor MBILLS, nad temi napovedmi ni začuden, saj pravi: »Gre za novo dimenzijo v svetu pretoka denarja med prijatelji, ki prinaša nepredstavljivo poenostavitev in hrati potrjuje pregovor: čisti računi, dobri prijatelji.«

 

Medtem ko na globalni ravni tej plačilni funkcionalnosti pot utirajo svetovna imena, kot so PayPal, Square, Venmo, Facebook Messenger, na domačem terenu pot mobilnim plačilom med fizičnimi osebami tlakuje mBills AIR, ki se uspešno kosa z omenjenimi svetovnimi rešitvami.

 

»Največja prednost rešitve mBills AIR je, da je povsem brezplačna tako za uporabnika kot za prejemnika. Odlikuje jo preprosta uporaba in hitrost prenosa denarja od pošiljatelja do prejemnika. Denar pošiljatelj namreč dobi takoj, v realnem času, kar bi lahko primerjali s hitrostjo pošiljanja SMS sporočil,« pravi Primož Zupan. Pošiljatelj denarja potrebuje le telefonsko številko osebe (in nobenega drugega podatka, kot je na primer številka bančnega računa), ki ji želi posredovati denar. Storitev je na voljo v vsakem trenutku vse dni v letu. Poljubni znesek lahko pošljemo komurkoli, ne glede na to, pri kateri banki ima odprt bančni račun in ne glede na to, pri katerem mobilnem operaterju ima sklenjeno naročniško razmerje.

 

Plačila z uporabo mobilnega telefona so najbolj priročen način nakazovanja denarja družinskim članom, sorodnikom, prijateljem, znancem, sodelavcem... Ta plačilna funkcionalnost je uporabna v številnih vsakdanjih življenjskih situacijah. »Ugotavljamo, da naši uporabniki mBills AIR najpogosteje uporabijo za vračilo denarja med prijatelji in sodelavci za kosilo ali pijačo. Po drugi strani pa nas uporabniki vedno znova navdušijo, ko najdejo najrazličnejše bolj ali manj nenavadne situacije, v katerih jim nakazovanje denarja iz enega na drugi mobilnik rešuje različne težave,« pravi Jerica Urbančič iz podjetja MBILLS.

 

Ena takšnih je izkušnja Jerneja Vidmarja, ko je na sestanku pozabil denarnico in to ugotovil šele na Petrolovi bencinski postaji, ko je hotel avto napolniti z bencinom: »V zagati sem poklical ženo, v upanju, da ima čas in se lahko pripelje do mene ter me reši z gotovino. A seveda me je presenetila z drugačno rešitvijo. Omenila je nekaj v zvezi z mobilno denarnico, o čemer nisem bil najbolj pripravljen poslušati, v situaciji kot sem se znašel. Prešinilo me je: 'jaz rabim rešitev takoj zdaj in se ne bom v tem trenutku ukvarjal z nekimi aplikacijami in čakal par dni, da se denarna transakcija izvrši'. A v nekaj sekundah sem že prejel SMS. Par klikov in sem imel aktivirano mobilno denarnico in v njej denar, ki mi ga je nakazala žena. Vstopil sem na Petrolovo prodajno mesto, kjer je zaposlena natanko vedela, kaj mora narediti,« svoj zaplet opisuje Jernej Vidmar, ki je bil tako navdušen nad preprosto uporabo mBillsa, da je za ženo kupil še šopek rož.

 

V podjetju MBILLS navajajo še mnoge druge primere uporabe mobilne denarnice mBills. Starši na primer tako svojemu otroku v hipu nakažejo nekaj denarja kar na daljavo. Uporabna je tudi, ko si prijatelji razdelijo stroške za najem avtomobila na potovanju, poleti najamejo jadrnico in podobno... Ali ko nekdo iz družbe pelje s svojim avtomobilom in si nato s prijatelji razdelijo stroške prevoza.

 

Gašper Pleško pa je povedal, kako je njegova ekipa prijateljev pred kratkim uporabila mBills, da so si preprosto nakazali denar za karte za neko prireditev: »To se nam zdi super poenostavitev, da eden iz družbe nakupi karte za vse, ostali pa mu potem za svojo vstopnico kar prek telefona posredujemo svoj delež in se izognemo 'lovljenju' in 'operiranju' z denarjem, iskanju drobiža za vračilo in podobno.«

 

Pri uporabi mobilnih plačil med osebami je ključnega pomena varnost. Zato so v ekipi MBILLS še posebej pozorni na zagotavljanje najvišje stopnje varnosti. »Kot prvo podjetje v Sloveniji (in zaenkrat smo še vedno edini) smo dobili dovoljenje Banke Slovenije za izdajanje e-denarja in opravljanje plačilnih storitev. mBills temelji na infrastrukturi, ki ustreza najvišjim varnostnim standardom in se je na področju plačilnih sistemov na mednarodnem tržišču razvijala več kot 20 let,« zagotavlja ustanovitelj podjetja MBILLS, Matjaž Čadež.

 

»Če uporabnik izgubi telefon ali mu ga ukradejo, lahko mBills takoj blokira. V najkrajšem možnem času bomo njegov račun začasno onemogočili in s tem zagotovili, da bo njegov denar ostal na varnem. Poleg tega mu ni potrebno skrbeti, da bi nepridiprav plačeval z njegovim telefonom, saj je vstop v mobilno aplikacijo mogoč le z vnosom PIN kode ali prstnega odtisa,« dodaja Jerica Urbančič.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Capo Info
Capo Info
Objavil/a 2018-03-06 22:25:48 (Mar 06, 2018)
Starejša objava Novejša objava
Ker se ti mudi živeti! | mBills

Plačuj s telefonom kadarkoli, kjerkoli in komurkoli. Ne glede na to, pri kateri banki imaš odprt račun.

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Kakšna darila kupiti plesalki ob drogu?
Zobozdravniki opozarjajo: preverite kakovost zobnih vsadkov, preden vam jih vstavijo
Zakaj dekleta privlači ples ob drogu, da ga začnejo trenirati?
Cenovno primerljivo in kakovostno implantološko zdravljenje lahko Slovenci dobijo v bližini svojega doma in jim ni potrebno na zdravljenje v tujino
mBills se s plačevanjem na prodajnih avtomatih podaja na področje interneta stvari
Kaj nova pravila obveznega zdravstvenega zavarovanja pomenijo za zobne vsadke
Najprej je bila mobilna denarnica mBills, zdaj pa je mobilna denarnica s plačilno kartico mBills
Delna brezzobost pesti kar 80 odstotkov Slovencev
Matija Goljar: Z uporabo mobilnih denarnic bodo ljudje bolje upravljali svoje finance
Četrta fotografska razstava plesa ob drogu v Sloveniji
KATEGORIJE
ples
(3)
zzzs
(1)
zobe
(1)
ecb
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Februar 2019
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Oglasi

ultrazvok ščitnice je neboleč in hiter pregled. ta nam omogoča, da pregledamo žleze slinovke, bezgavke in s tem ocenimo stanje ščitnice. več o tem: https://ultralab.si/ultrazvok-pregledi/ultrazvok-vratu-in-scitnice

Kategorija: Storitve

Cena: Pokličite za ceno

184.) globoko in daleč -cvetko zagorski

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

3620.) laboratorijske vaje iz fizikalne kemije

Kategorija: Hobi in prosti čas

Cena: 12.99 €

2579.) veliki človek tedenska kronika o partizanski kroniki  -  alenka vogelnik

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 9.99 €

3940.) organska kemija iii - aleksandra kornhauser

Kategorija: Duhovnost in osebna rast

Cena: 9.99 €

5744.) planet čudes - nikolaj sladkov

Kategorija: Posel in ekonomija

Cena: 14.99 €

2665.) roman o knjigah - marjan rožanc

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6369.) druščina iz šestega b - janja vidmar

Kategorija: Leposlovje

Cena: 9.99 €

6887.) prigode demokracije - izbrani spisi clauda leforta

Kategorija: Družboslovje

Cena: 9.99 €

7704.) strasti i druge pripovetke - isak baševis singer

Kategorija: Dom in vrt

Cena: 16.99 €

notranja nadzorna kamera vam omogoča, da lahko na daljavo spremljate dogajanje v vaših prostorih. zaznava tudi gibanje v prostoru in vas na to opozori. več o wifi kameri: https://www.a1.si/dodatki-za-telefone/notranja-nadzorna-wifi-kamera-a1-smart-home

Kategorija: Oprema in dodatki

Cena: Pokličite za ceno

vitamin c  najbolj pripomore k izboljšanem delovanju imunskega sistema in zato je zelo pomemben za človeško telo, da ga ima dovolj. v kolikor ga ne zaužijemo dovolj s prehrano je pomembno, da ga absorbiramo preko prehranskih dopolnil. 

Kategorija: Prehranska dopolnila

Cena: 26 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj