Članek
Najvplivnejši Slovenec Miro Cerar je pogosto le izvajalec "stricev iz ozadja"
Objavljeno Jan 06, 2016

Prva tri mesta na lestvici najvplivnejših Slovencev zasedajo iste osebe kot na lanski lestvici, spremenjen je le vrstni red. Po našem mnenju je oseba z največjim vplivom v državi vendarle predsednik vlade Miro Cerar, četudi je pogosto videti zgolj kot izvajalec dveh »stricev iz ozadja«, Milana Kučana in Gregorja Golobiča.

Navsezadnje ima Cerar tudi svojo lastno mrežo zaupnikov, kamor zlasti spadajo njegova partnerica Vesna Arnšek in prijatelji iz nudističnega kampa Koversada. Toda bolj odločilna je gradnja žičnate ograje na meji s Hrvaško, ki ji »strica« nasprotujeta, prav tako kot večina slovenskega »mainstreama«, ki ga upravljata.

100 vplivnih Slovencev: Kdo so najbolj vplivni v letu 2016

Žica seveda ni premierjeva kaprica, ampak gre za zahtevo Evropske komisije, tudi nemške kanclerke Angele Merkel, ki od Slovenije zahtevata, da varuje schengensko mejo pred nenadzorovanim pritokom migrantov z Bližnjega vzhoda. Podobno velja tudi za druge ukrepe, ki jih Cerar izvaja po obiskih v Bruslju, četudi velikokrat zgolj s figo v žepu. Cerar uživa tudi podporo velike večine svojih poslancev, saj se najbrž zavedajo, da brez njega ne bi sedeli v državnem zboru, zato želijo, da njegova vlada izpelje mandat do rednih volitev, to je do leta 2018.

Beri dalje...