Članek
Zlonamerno nagajanje Francu Donku
Objavljeno Dec 22, 2015

Bo Franc Donko je zaradi uveljavljanja svoje ustavne pravice izgubil službo v CSD Maribor?

Socialni delavec in psihoterapevt Franc Donko se je zaradi sodelovanja v referendumski kampanji o novem družinskem zakoniku znašel v hudih težavah v svoji službi v Centru za socialno delo v Mariboru. Ker nasprotuje novemu zakonu, so proti njemu nastopile sodelavke, ki podpirajo spremembo zakona. Od njega so zahtevale javno opravičilo, češ da v kampanji ne zastopa njihovih stališč, ampak izključno svoja.

Donko se predstavlja kot predstavnik tistega dela stroke, ki nasprotuje novemu zakonu. Zaradi njegovega nastopa v medijih je direktorica CSD Marjana Bravc sklicala strokovni svet, prejšnja predstojnica Francka Premzel je zahtevala njegovo izključitev iz interventne službe, češ da mu zaradi sovražnih nastopov ne more več zaupati dela z otroki, ki živijo v različnih skupnostih. Nekdanja direktorica Ružica Petrovič je celo odpovedala navzočnost pri skupni malici, ker tam noče videti Donka.

Društvo socialnih delavk in delavcev Slovenije je vse zaposlene v centrih seznanilo z njihovo podporo zakonu, a kljub temu ima vsakdo pravico, da v skladu z 39. členom ustave izraža svoje stališče. To še zlasti velja za socialne delavce, ki strokovno najbolje poznajo to področje. Toda v Sloveniji je očitno dovoljeno javno nastopati le ozki eliti, ki ima svoje podrejene za podložnike brez pravice do drugačnega mnenja – v skladu s srednjeveškim načelom cuius regio eius religio (čigar zemlja, tega vera).

Beri dalje...