Članek
Za eno zimo bodo še dobre
Objavljeno Nov 15, 2015

Ena od stvari na kateri res ne varčujem so pnevmatike, še posebej zimske. Saj je že „zlajnano,“ ampak, bi se sprehajali pozimi po mestu v natikačih? Pnevamtike so edini stik vozila s podlago in te naj bodo preverjeno dobre. Če imamo slabo gumo, nam ne pomaga niti to, da imamo najboljši avtomobil.

Ob nakupu zimskih pnevmatik morate biti pozorni na ustrezno dimenzijo, hitrostni razred in nosilnost pnevmatike. Vsi morajo ustrezati predpisom, ki jih je podal proizvajalecvozila in so navedeni v homologacijskem kartončku (izjavi o ustreznosti). 

Pred nakupom preverite primerjalne teste potrošniških organizacij, saj sama nalepka, s katero morajo biti pnevmatike opremljene zadnja leta po vzoru gospodinjskih aparatov s črkovnimi oznakami, še ni dovolj dobro merilo. Kako pomembna je dobra pnevmatika nazorno pokaže že en podatek: zavorna pot, ki se lahko med dobro in slabo pnevmatiko razlikuje tudi za več deset metrov. 

Pri izbiri je zelo pomembno upoštevati, kako zahteven voznik ste. Če letno opravite le nekaj tisoč kilometrov, pa še to največ v lokalnem okolju (brez avtocestnih hitrosti), potem so praviloma povsem pravšnje tudi dobro ocenjene pnevmatike srednjega cenovnega razreda, a imejte dva kompleta pnevmatik – letne in zimske. Na vsak način pa cena ne sme biti prevladujoč dejavnik, na vsak način se izogibajte pnevmatik neznanih oziroma nepreverjenih znamk, ki v ospredje postavljajo nizko ceno. Ko bo počilo tudi zaradi tega, ker se vaš avtomobil ni pravi čas ustavil ali pa vas je na mokrem preprosto zabrisalo iz ovinka, boste zaradi povzročene škode hitro pozabili na nakupni popust. 

Tako v teoriji, kaj pa v praksi pravijo nekateri moji znanci? „Kupi tele kitajske, res, da so poceni, a za eno ali dve zimi bodo dobre, potem boš pa tako ali tako prodala avtomobil,“ je znanki rekel vulkanizer. In bila je zelo zadovoljna, saj jo je potolažil tudi z dejstvom, da je poceni neznana pnevmatika boljša kot leto ali dve rabljena „michelinka.“  In pazite to, ona vozi BMW. 

To ni osamljen primer. Ko smo na zurnal24.si pred letom dni v snegu preverjali, v kakšne pnevmatike so obuti avtomobili na parkiriščih blokovskih naselij, so bile neznane pnevmatike nameščene tudi na številne avtomobile premium avtomobilskih znamk. Moj nasvet, in nasvet številnih strokovnjakov je, pri pnevmatikah ne varčujte, že v prvem snegu ali ledu vam bo lahko žal za zvito pločevino, da ne omenjam kaj hujšega.

Beri dalje...