Članek
Zaradi novega audija A4 lahko konkurenta boli glava
Objavljeno Nov 12, 2015

A4 je model, ki je za znamko Audi najbolj pomemben, saj predstavlja kar 20 odstotkov prodaje. V zlatih časih za avtomobilske prodajalce so v Sloveniji na leto prodali tudi 1000 modelov A4, z novo generacijo so ponovno samozavestni, saj naj bi bila krizna leta dokončno za nami. Prihodnje leto naj bi v Sloveniji prodali med 400 in 500 audijev A4, tako limuzine, kot karavana (avanta). Cene se začnejo pri 31.900 evrih za osnovni bencinski in 35.900 evrih za osnovni dizelski model.

Audi predstavlja peto generacijo modela A4, prva generacija A4 je na ceste zapeljala leta 1991, njegov predhodnik pa je bil model A80, ki so ga v Ingolstadtu premierno predstavili davnega leta 1972. To je eden najbolj prepoznavnih modelov na cesti in glavni prodajni audi znamke s štirimi prepletenimi prstani, ki je ključen za ugled znamke. A4 kljub velikemu povečanju zanimanja za športne terence ostaja ključni prodajni produkt. 

Dizajn ne prinaša revolucije, ampak predvsem ostrejše linije, s katerimi so želeli narediti bolj "mišičast" vtis, saj predhodnik deluje "zelo mehko". Izpostavljajo agresivno motorno masko, ki je na željo kupcev na voljo v treh različicah, odvisno od stopnje opreme. Tudi pri A4 so na voljo matrični led žarometi, v osnovi pa so na voljo ksenonski žarometi, halogenske žarnice odhajajo v pozabo. Izpostavljajo aerodinamiko, saj je koeificient zračnega upora pri štirivratni imuzini le 0,23, pri avantu pa 0,26.

Nova generacija v dolžino meri 473 centimetrov, kar je 2,1 centimetra več kot prej, medosna razdalja meri 282 centimetrov, ali 1,2 centimetra več kot pri aktualni generaciji. Novinec v širino meri 184 centimetrov in v višino 143 centimetrov.

120 kilogramov lažji

Oba modela proizvajajo na novi MLB evo platformi, ki je pripomogla, da je novi A4 v primerjavi z zdajšnjim lažji kar za 120 kilogramov (model 1.4 TFSI tehta 1320 kilogramov). Kljub temu, da sta tako karavan kot limuzina daljša, pa je prtljažni del povečan le minimalno - za 15 litrov pri obeh. Predvsem na račun dodatnega prostora za noge in glavo potnikov. Pri karavanu meri 505 litrov, oziroma 1510 litrov pri podrtih sedežih, pri limuzini pa 480 litrov.

Notranjost je po zgledu na večje modele osvežena, v popolnosti je prenovljena armaturna in nadzorna plošča. Tako kot pri TT je opcijsko tudi v A4 na voljo 12,3-palčni virtualni prikazovalnik, ki ga je mogoče individualno prilagoditi željam voznika. Prenovljen je bil tudi krmilni mehanizem, sedeži in osrednji ekran na dotik, kot tudi MMI vmesnik za upravljanje s funkcijami na ekranu. Pri Audiju izpostavljajo še zmogljivo 3D ozvočenje z 19 zvočniki, med opcijami bo tudi apple carplay.

Beri dalje...