Članek
Küzmič: Kazen policista je bila pretirana
Objavljeno Nov 09, 2015

Objava občanke o kazni za prometni prekršek na spletnem omrežju, ko je po meritvah policije med vožnjo v naselju vozila 1,2 metra preblizu vozilu pred sabo, je dvignila na noge javnost in odprla razpravo o inkasantstvu. Inštruktor varne vožnje Brane Küzmič meni, da je bila takšna kazen pretirana.

Premajhna varnostna razdalja je eden najpogostejših vzrokov prometnih nesreč, zagrožena kazen pa je 200 evrov. To si je pred dnevi prislužila tudi občanka, ki je po meritvah policije med vožnjo v naselju vozila 1,2 metra preblizu vozilu pred sabo. V javnosti je izrečena kazen sprožila nemalo gneva, češ da je prestroga.

Dovolj bi bilo opozorilo

Na Generalni policijski upravi pravijo, da je usmeritev prometne policije enotam na terenu res taka, da naj se na področju meritev varnostne razdalje osredotočajo na hujše kršitve oziroma na vožnje na občutno prekratki varnostni razdalji, pri manjših kršitvah, kamor spada tudi konkreten primer, pa se lahko policisti odločijo tudi za izrek le opozorila.

A ob tem na policiji opominjajo, da je premajhna varnostna razdalja eden najbolj pogostih vzrokov prometnih nesreč. Do konca oktobra letos je policija obravnavala 2251 kršitev varnostne razdalje, v celotnem lanskem letu pa nekaj več kot 3000. Globa za neustrezno varnostno razdaljo znaša 200 evrov, medtem ko globa za voznike, ki niso vozili na varnostni razdalji, ki jo določa prometni znak, znaša 300 evrov, zakon v tem primeru predvideva tudi tri kazenske točke.

Varnostna razdalja ni nepomembna

Beri dalje...