Članek
Pravila pri nakupu zimskih pnevmatik
Objavljeno Nov 09, 2015

Ob nakupu zimskih pnevmatik morate biti pozorni na ustrezno dimenzijo, hitrostni razred in nosilnost pnevmatike. Vsi morajo ustrezati predpisom, ki jih je podal proizvajalec vozila in so navedeni v homologacijskem kartončku (izjavi o ustreznosti). Menjavo zaupajte usposobljenim strokovnjakom.

Zimska oprema je zakonsko določena in predpisana od 15. novembra do 15. marca. Vseeno pa marsikdo pozabi, da je obvezna tudi izven tega obdobja, v kolikor se na cesti pojavijo zimske vozne razmere.

"Vozniki se morajo zavedati prednosti in pomanjkljivosti, tako zimskih kot letnih pnevmatik, zato velja upoštevati zmogljivosti enih ali drugih, s ciljem zagotavljanja dobre oprijemljivosti pri različnih temperaturah in razmerah. Voznik, ki bo to upošteval, bo veliko storil za svojo varnost, hkrati pa tudi za vse druge udeležence,“ pravi Uroš Grilc iz AMZS, kjer redno opozarjajo voznike na pomembnost zimskih pnevmatik in vlogo, ki jo imajo pri vožnji v nizkih temperaturah. Te so se v začetku novembra že spustile pod ledišče. Prav nizke jutranje temperature so znak, da je čas, da poskrbite za ustrezno obutev vozila, pa čeprav se temperatura čez dan dvigne tudi čez 10 stopinj Celzija.

"Dan več z "obutimi“ zimskimi pnevmatikami ne bo naredil nikakršne škode, česar pa ne moremo reči, če se voznik znajde na zasneženi cesti z letnimi pnevmatikami na kolesih. V AMZS zato akcijske cene menjave pnevmatik ponudimo že v oktobru in jih obdržimo do konca novembra. Svojim članom letos po še bolj ugodnih cenah nudimo najboljše tri pnevmatike s testa,“ pravi sogovornik in pojasnjuje, da se cene menjave in uravnoteženja pnevmatik pričnejo že pri 15 evrih, istočasno pa vsem, ki bodo koristili vulkanizersko storitev do konca novembra nudijo tudi bonus v višini pet evrov, ki ga lahko izkoristijo za test in nastavitev geometrije podvozja do konca tega leta.

Beri dalje...